Starševski čvek

prerezan presredek

Default avatar
Pri prvem porodu so mu prerezali presredek. Kaj lahko naredim, da pri drugem ne bo tako, se da sploh kaj narediti? To mi je bilo res najhuje pri porodu, vse bolečine takoj pozabiš, to me je pa zelo bolelo še nekaj tednov.
Default avatar
Kaj bi pa lahko naredila? Mene do zadnjega hipa niso hoteli, potem se je pač raztrgalo. Kaj misliš, da je boljše?
Default avatar
Kdaj boš rodila, drugi teden?
Pol je prepozno.

Jaz sem se masirala z oljem za presredek in uporabljla pripomoček za raztegovanje presredka epi-no delphine. Nisem bila ne rezana, ne raztrgana
Default avatar
olje in masaža je napisal/a:
In to v bistvu čisto nič ne pomaga :) Samo v tvoji glavi !
Avtorici pa: ti čisto nič. To je odvisno od babice, ona ti med poroodm naj bi raztegovala in masirala presredek. Ampak večini je itak vseeno in se jim ne da . Zmeni se z babico
Default avatar
Odvisno je tudi od otroka. Moja izkušnja prvega poroda je podobna tvoji, ampak sem rodila res velikega in težkega otroka. Drugič je bila deklica normalnih mer in sta bila potrebna samo 2 korekcijska šivčka-ista babica. Se pa strinjam-ni primerjave če si šivan ali gre brez tega-potem si že naslednji dan kot da ne bi sploh rodil.
Default avatar
Jaz nisem počela nič posebnega ne prvič, ne drugič. Obakrat sem rodila normalno, brez rezanja. Otrok je bil težek 3,5 kg.
Default avatar
Moj sine je rabil kar nekaj časa, da se je spustil v porodni kanal, šel je počasi, bil je ovit s popkovino in nekako čudno se je vstavil, tako se je rodil z glavico nekako obrnjeno vstran in so me prerezali kot piščanca s tistimi škarjami. Ni bilo prijetno, res ne, ampak nisem pisnila, ker ko je babica rekla, da je to potrebno, sem se s tem popolnoma sprijaznila. Drugič sem rodila čez dobro leto in pol, hči se je lepo spustila, iztis ni bil problematičen kot prvič in rezana nisem bila niti od blizu.
Default avatar
gfdgfd je napisal/a:
In zakaj potem babice v materinski šoli priporočajo masažo?
Ker v nosečnosti nimaš kaj bolj pametnega za počet?
Default avatar
Masaza lahko vpliva samo na kozo, na misico pac ne more, zato ne more vplivati na to ali bo zenska rezana ali ne. Cista logika. Ali slucajno mislite, da je presredek le koza?
Default avatar
Mene je drugič lepo pustila pri miru, da se je otrok spuščal s popadki, ne s pritiskanjem. Tista faza najbolj intenzivnih popadkov je zato morda trajala pet, deset minut dlje. To je vsa umetnost v večini primerov rezanja presredka - da te silijo prezgodaj potiskat.
Prvič so me prerezali (umetni popadki, pritiskanje na silo in v leže), drugič ne (moji popadki - ker je počakala, da so se začeli sami od sebe, lahko sem sedela, na koncu sem potisnila manj, kot ko grem kakat, dete je kar samo padlo ven).

Drugi otrok je bil večji in težji.

V mojih časih si moral na neko posebno predavanje, če si hotel roditi v tisti posebni sobi za naravni porod. Predvajali so nam posnetek poroda in tista ženska se sploh ni mučila s potiskanjem. Pa sem vprašala babico, kako to. In je razložila, da zaradi tega, ker se otrok spušča hkrati s popadki, ne z dodatnim potiskanjem, in ker je ženska sedela. Potem ima presredek sam od sebe dovolj časa, da se lepo razteguje. Pri meni (in kolegici, ista izkušnja - prosila je babico, naj je vendar ne prerežejo, in je rekla, da jo je samo pustila par popadkov dlje) je bilo to popolnoma res.

Zakaj priporočajo masiranje? Zakaj zagovarjajo porod leže, ko pa je skregan z vsako logiko? Zakaj te našopajo z umetnimi popadki? Zakaj te tako rekoč privežejo na posteljo, ko pa lahko skoraj do konca hodiš ali vsaj sediš/čepiš/kar ti najbolj paše? Ne vem! Očitno se glede nekaterih stvari pač motijo!
Default avatar
olje in masaža je napisal/a:
Oh draga moja kaj vse babice priporočajo pa to ne pomeni da drži :)

Evo od nekoga,ki zna veliko več od babic:

http://med.over.net/forum5/read.php?19,1001906

če so babice tako pametne zakaj potem je v sloveniji toliko rezanja presredka ?? ne veš kajne :)
ker so pač babice prelene in se jim ne da. Ljubše in lažje cca 1 sekunda in cvik prerezat presredek,kot pa med porodom raztegovat nožnico :)

še enkrat ti se lahko mažeš koliko želiš,to nima veze in masiraš tudi ne v. V 98% je vse odvisno od babice
Default avatar
Rodila sem dvakrat in obakrat so mi prerezali presredek. Drugič je veliko manj bolelo kot prvič tako da le pogumno :)
Res pa je, da nisem imela svojih popadkov in sem obakrat rodila s pomočjo orng doze umetnih popadkov :)
Default avatar
fsdfd je napisal/a:
Ja ja, poznam pušenjakovo mnenje. Resnica je, da ginekologom pač dol visi za presredek in pridejo, če ga je treba zašit, sicer pa se s tem ravno ne ukvarjajo. Preprečevanje pretrganja jih nikoli ni niti zanimalo.
Default avatar
olje in masaža je napisal/a:
Žal podobno velja tudi za veliko babic, zato je pri nas tako velik delež prerezanih presredkov.

Kar je pohabljenje, vsaj v mojem primeru je tako. Jaz še vedno čutim šiv in neko nelagodje, kadar sem veliko na nogah in utrujena. Po samem porodu me je pa močno bolelo dva tedna, tretji teden srednje in šele potem je bilo znosno. Popolnoma primerljivo torej s CR. Pa so tako brezbrižni glede presredka, češ, to je res še najmanj. Ampak zakaj, če sploh ni treba?
Default avatar
nemasirana je napisal/a:
saj zato pa pravim spoznat babice in se dobro pogovorit o presredku,saj je to vaša pravica ;)
Default avatar
Prvič CR, drugič so mi prerezali presredek (in takoj, ko se je otrok rodil, rekli: oh, saj ni tako velik, saj vas sploh ne bi bilo treba rezati), tretjič rodila v avtu. Ker šlo vse tako hitro (od prvega popadka do iztisa 40 minut, pa še hitreje bi šlo, če ne bi zadrževala, ker sva pač dirkala po cesti in ovinkih), sem se pač malo raztrgala.
Rezanje in raztrganje sta bila v mojem primeru kot noč in dan. Po rezanju sem bila 2 tedna mrtva, po raztrganju pa ničesar nisem niti čutila, sedela normalno drug dan, spolni odnosi brez problemov.

MI je pa povedal porodničar, ki me je šival: za žensko je bolje, če se raztrga, ker je naravno, manj boli, se bolje celi. Za tistega, ki šiva, pa je bolje, če je rezana, ker je šivanje občutno lažje.
Tako da očitno je vse usmerjeno na "komfort" osebja in ne porodnice.
Default avatar
ztrzt je napisal/a:
Ne, pri nas te pravice ni - da bi torej vnaprej vedel, katera babica bo pri porodu. Vseh po vrsti pa vendar ne moreš nadlegovat, da bi se spoznale. Si predstavljaš, da to naredi vseh 20.000 nosečnic na leto? Saj se babice potem lahko samo z njimi ukvarjajo namesto s porodi.
Default avatar
Glej, meni so ga prvič rutinsko prerezali, drugič in tretjič pa ne, sem se pa grdo raztrgala. Tako, da vidim, da je manjše zlo in definitivno se bolje in hitreje celi, če ti ga prerežejo in zašijejo, kot da si potem tako grdo raztrgan in tudi zašit. TO je moja izkušnja
Default avatar
Mene so previč prerezali, drugič pa sem babici med porodom rekla, da želim, da me ne prerežejo, če je to seveda mogoče. In je mojo željo upoštevala. Nisem se raztrgala, super porod, ekspresno okrevanje.
Prvič je bilo pa groza - zaradi rezanja. Dva tedna nisem mogla sedet.
Default avatar
nemasirana je napisal/a:
če ti tega ne veš,potem ni treba pisati da ne smeš spoznati babice in se dogovoriti z njo da bo pri porodu :)

Si ti predstavljaš koliko je ljudi ,ki marsikaj ne vedo in govorijo v 3 dni ? !