Starševski čvek

GORISKA BRDA-KAM?

Default avatar
pozdravljeni,z druzino (2leti in pol star otrok) nacrtujemo podaljsan vikend v goriska brda.priporocate kaksne lustne nezahtevne pešpoti,lepe razgledne tocke,skrivne koticke za v miru bozjem pojest jabolko?:)gostilne me ne zanimajo..za vsak nasvet,namig bom hvalezna.lep dan vsem se naprej!
Default avatar
A jabolka bi jedli, potem ne hodit v Brda- ampak na Kozjansko :-)
Če bi češnje, breskve... potem pa kar.
Tudi jaz trenutno ne utegnem kaj več, bom dopolnila belolilijo kasneje, če bo še kaj za dodat. Je bila pa Rosvita Pesek pred kratkim na meni poznani češnji :-)
Default avatar
Ja, tamlele ko gor prideš, taprva vas na desno ma eno lušno cerkuco na hribčku, zdravn je pa okrogu stolp. Po poti do nje je zidan križev pot (slike ne vem če so vrnili). Ene par vasi naprej pa ne morte razglednega stolpa. Zdej o kleteh nebi, k mate premajhnega otročka...
Default avatar
Najprej pojdite do razglednega stolpa v Gonjačah. Če je lepo vreme, se z vrha stolpa vidi do morja na eni strani in do Triglava na drugi. Pod spomenikom so tudi klopce, kjer v miru pomalicate. Nate se zapeljite slab kilometer do Šmartnega - stare srednjeveške vasice. Že samo sprehod po njej je dovolj, da začutite čar starega utrjenega naselja. Pot vas potem lahko vodi do Dobrovega h gradu, kjer je na ogled muzejska zbirka ali pa se na grajskem dvorišču spet na kratko ustavite v tamkajšnjem TIC-u in trgovinici z domačimi izdelki. Tudi tam so klopce, da si odpočijete in oddahnete. Z Dobrovega na glavne križišču zavijete proti Neblemu, od tam pa proti Peternelu oz. sledite kažipotom za naravni most Krčnik. Ves čas boste ob poteh videli tudi kažipote za pohodniške poti, vendar vam priporočam, da se v TIC-u pozanimate, katera pot bi bila najbolj primerna za vas.

Jabolka pa lahko pustite doma, saj je češenj in jagod dovolj, da potešite najhujšo lakoto.
Če te še kaj zanima, pa vprašaj.
Default avatar
ooo,hvala za super odgovor!!na taksnega sem upala,ko sem pisala vprasanje!sicer sej vem,dost se najde na netu,ampak vseen rajsi se malo takole pri izletkarjih povprasam;)..drugace pa ja,'jabolko' ..hotela sem se z eno besedo izrazit za 'miren druzinski nezahteven prigrizek"..cesnje nam seveda ne uidejo,tud kaksna kila hrustavk za domov,njami:)..andii,imas se kaksen predlog za fajn izlet??
Default avatar
Ker greste za podaljšan vikend, boste očitno tam tudi prespali. Zdaj je pa odvisno, kje je vaše izhodišče, in se od tam odpravite peš po številnih označenih in urejenih pešpoteh. Lahko pa se enostavno peljete od vasice do vasice, se po njih sprehodite, poklepetate in enostavno uživate.
Za 1. dan imate čisto dovolj že razgledni stolp in Šmartno, za 2. dan pa Dobrovo in Krčnik. Tudi če imate majhnega otroka, si lahko ogledate eno od zasebnih ali pa veliko zadružno klet. Zelo lep je tudi precej odmaknjen del Brd naprej od Krčnika proti Golemu Brdu. Ali pa se z Dobrovega peljete v Medano, se spustite v Vipolže, nadaljujete v Cerovo in nato v Kojsko, .... V Vedrijanu bo vsak čas zacvetela sivka, sredi njenih polj se boste počutili kot v Provanci. Možnosti je veliko, samo prepustite se in uživajte.

Drobno opozorilo: večina najbolj znanih turističnih kmetij ima kar zasoljene cene, še posebej v Medani, kjer uživajo ljubitelji visoke kulinarike. Drugod pa se da dobiti tudi preprosto domačo hrano po zmernih cenah.
Default avatar
Andiii, obvladaš! predlogi čisto po našem okusu;) no, razen kleti, to zaenkrat še izpuščamo:)
imaš še kakšen predlog za kak skriti kotiček naše prelepe deželice?? lahko za enodnevni izlet ali pa podaljšan vikend;)