ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

nosečnost in ščitnica

Default avatar
Lep pozdrav!

Stara sem 27 let in v osmem mesecu nosečnosti.Že več kot deset let jemljem 1/2 tbl. Vobenola na dan.Nekje sem zasledila, da v nosečnosti lahko pride do zapletov zaradi težav s ščitnico.Zanima me, če je v nosečnosti potreba po hormonih večja in na koliko časa je potrebno kontrolirati vrednost TSH v krvi.Prosim vas, še za kratek opis morebitnih zapletov in v kakšnem primeru do njih pride.
Zahvaljejem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Draga Urška,

če ima ženska pred nosečnostjo dobro urejeno raven ščitničnih hormonov, predvsem taka, ki bi imela sicer prenizke vrednosti, običajno v nosečnosti kar dobro shaja brez posebnih dodatkov. Običajno se naravna produkcija ščitničnih hormonih v prvem trimesečju nekoliko poveča vendar ne toliko, da bi bilo potrebno prilagajati odmerke terapije. Problem bi v nosečnosti lahko postal iod, zato se nosečnicam priporoča uporabo iodirane kuhinjske soli ali preventivno tabletke kalijevega iodida.
Vsekakor svetujemo ženskam z boleznimi ščitnice, da svojo namero o nosečnosti sporočijo zdravniku, pri katerem se sicer zdravi. Le on lahko oceni morebitno potrebo po prilagoditvi terapije s ščitničnimi hormoni, s katereimi ginekologi ne zdravimo. Pri dobro vodenih bolnicah s ščitničnimi boleznimi praviloma ni pomembnih zapletov v nosečnosti zato ne vidim velikega smisla vas z njimi po nepotrebnem vznemirjati. Nevarnosti prevelikih odmerkov ni, odmerki so morebiti lahko le premajhni, nekatere simptome in znake pomanjkanja ščitničnih hormonov pa verjetno že poznate:
- utrujenost, zaspanost, upočasnjenost, motnje koncentracije
- suha koža, izupadanje las
- počasen pulz, večje tveganje za srčno kap
- slabokrvnost, motnje v M ciklusu
- ovulatorne motnje, zmanjšana plodnost

pri nosečnicah s prenizkimi odmerki zdravljenega pomanjkanja ščitničnih hormonov :

- slabša rast ploda v maternici
- povečano tveganje zarazvoh hipertenzije
- povečano tveganje za abrupcijo posteljice
- nizka porodna teža novorojencev
- moten nevrointelekrualni razvoj otrok

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak