ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Bakterijska okužba?!?

Default avatar
Pozdravljeni,dr.Pušenjak!
Prejšnji četrtek sem imela povišano telesno temperaturo in bolečine v grlu,zato sem se odločila da odidem k zdravniku( sem v 32.tednu nosečnosti).Po pregledu,ki ga je opravila zdravnica,ni šlo za nič drugega kot za eno virozico(se pravi nič hudega).Danes pa sem zaradi vročine in hudega kašljanja zopet odšla k zdravniku.Slika je bila tokrat drugačna-bakterijska okužba(povišani levkociti).Zdravnica je bila z informacijami zelo skopa,rekla je samo da če bi se vročina višala ali če se je ne bi mogla rešiti(kakšen lekadol),da naj pridem nazaj in začela se bo terapija z antibiotiki.Sedaj pa me zanima in zelo bi bila vesela, če mi lahko vi odgovorite na nekaj vprašanj in sicer:kaj je to bakterijska okužba(je to okužena kri),se lahko bakterija prenese na še nerojenega otročka in kakšne so posledice?Glede na to da močno kašljam,je možno da je prišlo do bakterijske okužbe zaradi dihal(bronhiji,pljuča).Upam da moja vprašanja niso preveč splošna in da vam ne bo težko odgovoriti nanje? Hvala in lep dan še naprej.Darja
Default avatar
Draga Darja,

poznamo 4 vrste klic, ki nas lahko okužijo in povzročajo bolezni: bakterije, viruse, glivice in parazite. Proti vsem klicam razen proti virusom obstajajo večinoma zdravila zato pri "virozah" nimamo zdravil s katerimi bi lahko zdravili.
V bistvu pa med vsemi vrstami klic obstajajo tudi take, ki lahko okužijo plod, vendar se vam s tem ne gre obremenjevati. Če gre za bakterijsko okužbo je vredno ugotoviti še kje (urin, žrelnica ali tonzili, bronhi, pljuča, črevesje, kri - sepsa?) ipd., če tega ne ugotovimo pač opazujemo ali pri višji stopnji ogroženosti (npr. prizadetost, vuisoka temperatura, dehidracija ipd.) predpišemo širokospektralni antibiotik.
Priporčam, da ležite in počivate, pijete veliko tekočine in v primeru, da TT naraste preko 38 st. C vzamete še lekadol. Če se v 2 dneh stanje ne bi izboljšalo ponovno stopite do zdravnika.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet