Starševski čvek

Veza z gluhonemimi, izkušnje?

Default avatar
Kje na internetu bi lahko našla kakšen priročnik za učenje te znakovne govorice?

Namreč v kolektiv smo dobili gluhonemega fanta ki mi je postal zelo všeč, bi lahko trdila da je obojestransko. Fant večinoma bere z ustnic, kaže z rokami ter govori kar razločno, nosi slušni aparat vendar sliši skoraj nič.

Sem prebrala "zakaj, saj si delita samo en čut manj, v vseh ostalih pogledih je
polna oseba, tako kot ti. jaz res ne vidim dileme tuki." in
"Nekatere "omejuje" zgolj njihov karakter,
nekatere pa še kakšne telesne prepreke." in se moram kar strinjat, prava ljubezen pa premaga vse. :)

Imate izkušnje z ljudmi te vrste posebnih potreb ter kako se obnese na dolgi rok? Rada bi izvedela čimveč s prve roke ter se naučila kakšnih kretenj.

Hvala.
Default avatar
No, fant je samo gluh, nem pa ne - saj praviš, da govori.
On zna kretati? V Sloveniji se sicer vsi gluhi učijo tudi kretenj, vendar tisti, ki dobro govorijo in ki vsaj pikico slišijo z aparatom, ne obvladajo ravno - prijateljica ima gluho hčerko in ta zelo slabo obvlada kretanje, ker ji pač ni treba in se noče niti truditi.
Kretanje je drugače kar zahtevna reč. Lahko se poskusiš malo naučiti, če obstaja kaj prek neta, moraš gledati slovenske strani, ker se kretanje malček razlikuje od jezika do jezika oz. med državami. V Sloveniji imaš tečaje kretanja - poišči na guglu. Verjetno ti učitelji/učiteljice nudijo tudi individualne inštrukcije.

Rekla bi, da je zveza z gluho osebo nekoliko podobna zvezi z osebo, ki govori drug jezik kot ti in je zato sporazumevanje malo težje, sploh prepiri ali kakšni globoki pogovori.
Default avatar
Imam veliko stika z gluhimi in so super. Večina njih, no kot povsod je verjetno tudi tu kaka izjema. Svoj slušni primanjkljaj odlično kompenzirajo z drugimi čuti. tako, da ne vidim zadržkov. Srečno. Komunikacia bo pa kot si opazila spontano stekla in vse bo ok.
Default avatar
Ojoj, naprej se vsaj malo informiraj preden k človeku pristopiš.
Govorim iz izkušenj, ne pametujem kar tako, in kar ti bom povedala mislim dobronamerno :)

Termin GLUHONEM je žaljiv, tega nikar ne uporabljaj več, oseba je gluha, naglušna ali gluho-slepa.
Če si gluh nisi nem, saj govoriš-z rokami in temu rečemo "Slovenski znakovni jezik". Učiš se ga, kot vsakega tujega jezika, nekaj let, da ga osvojiš (poleg kretanja je zelo pomembna obrazna mimika).

Prilagam nekaj linkov to tečajev:
http://www.tolmaci.si/?id=2&c=11
http://www.zavod-solt.si/?mod=catalog&a ... ails&ID=82
http://www.zveza-gns.si/slovar-slovensk ... vni-jezik/

Slovar s kretnjami najdeš tukaj: http://sszj.fri.uni-lj.si/?stran=staticno.prva

Gluhi so ljudje, ki so ponekod smatrani kot jezikovna manjšina, v Sloveniji je izobraževanje za njih slabo urejeno, veliko je odvisno od posameznika, staršev, individualnega dela ipd...
sicer pa so to ljudje, ki nimajo t.i posebnih potreb, temveč bi lahko rekli, da imajo drugačno kulturo.
Znakovni jezik, recimo ni enak govornemu (okrnjeno besedišče), nekateri gluhi (sploh starejši) slabo berejo, so zelo zaprta skupnost, ker se z slišečimi težko pogovarjajo.
Ampak :) vedno so izjeme, tukaj je posameznik, ki te zanima, ne oziraj se na neke stereotipe, imej v mislih, da pač neke razlike so. Malo si preberi, internet je pooooln gradiva.

Želim vama vse dobro, nauči se kake kretnje in ga preseneti (fajn se je učit, če imaš potem koga za vadit, in ti imaš :)) in ga preseneti, napiši kak listek s povabilom na kavo, tehnologija dan danes omogoča veliko pisanja.

LP :)
Default avatar
:) go fo it je napisal/a:
kako se pa drugače naučijo teh żivljenjskih zadev glede na to da imajo oteżeno komunikacijo, globoki pogovori, itd. ali je tko kot pri ostalih, eni so bolj čustveno inteligentni drugi pač manj? Kako se naučijo tega čuta do sočloveka? 6.čut? Kaj pa intuicija? Je res da ne slišijo torej v njihovem żivljenju ni prisotne hinavščine, jo ne začutijo ali jo? Kako vedo kdo je z njimi iskren? To me je od nekdaj zanimalo kako gledajo na te stvari in kako se spopadajo z njimi? Me prav zanima kako je biti v svetu tišine, ali je dolgčas, ali si predstavljajo kakšen je zvok klavirja.... ipd.

Za ostale čute pa verjamem da imajo bolj izostrene saj me je pohvalil da dišim pa recimo prijateljica pravi da ne voha mojega parfuma :) hehe.
Default avatar
Tukaj bi rekla, da je odvisno tudi od posameznika in okolja v katerem je odraščal in v katerem živi. Tako kot smo si mi, slišeči drugačni, so tudi gluhi individualne osebnosti in ni "navodil" za uporabo. Približaj se mu in ga spoznaj, spoznaj njegov svet in on bo spoznal tvojega. To je edina pot če sta si všeč.
Default avatar
ZacopalaSe je napisal/a:
Velik del naše komunikacije ni beseden, mi samo mislimo, da komuniciramo večinoma z besedami, vendar v bistvu ogromno beremo iz nebesedne govorice, mimike, drže telesa, premikanja ... in vse to berejo tudi ljudje, ki so slušno ovirani.

Empatije, sposobnosti branja človeških emocionalnih stanj ipd. se namreč ne naučimo preko besed, ampak preko stika z ostalimi bližnjimi ljudmi, najprej s starši.
Default avatar
ZacopalaSe je napisal/a:
Pišeš, kot da gluhi odraščajo v kakšnih jamah, no. Kako se naučijo čuta do sočloveka? resno? Pa če imajo intuicijo? Pa dobr, no, saj niso marsovci, sam slišijo ne!
Default avatar
o jej no je napisal/a:
ni moj namen žaliti ampak me zanima kako dojemajo svet! Bom pa seveda izvedela iz prve roke. In še enkrat, nisem želela biti žaljiva, nisem pa še nikoli imela stika z gluhimi, to je pa res, mislim pa da problema ne bo ker sem odprta punca za "drugačnost" in fant se mi zdi zaenkrat v redu oz.mu ne manjka nič in mi je pomembno le to, bomo vidl v kaj se bo razvilo. :)

Hvala za url naslove zgoraj, že čekiram, super!
Default avatar
ZacopalaSe je napisal/a:
1) Priročnik za učenje slovenskega znakovnega jezika (tj. tisto, s čimer se sporazumevajo gluhi in gluhonemi): http://www.zveza-gns.si, zavihek Slovarji
2) Ta fant ni gluhonem, ampak gluh. Gluhonemi so tisti, ki poleg tega, da ne slišijo, tudi ne govorijo.
3) Kako se bo obneslo na dolgi rok? Tako kot z drugimi ljudmi.
Default avatar
ZacopalaSe je napisal/a:
Imam kontakt z eno gluho osebo (ji pomagam pri tolmačenju v trgovini, pri zdravniku ...) in verjemi mi, da ni nič drugačna kot mi, ki slišimo. So enako čustveni kot mi, enako razmišljajo kot mi, so tudi precej inteligentni in precej dobro opazujejo okolico ... Le da namesto, da govorijo, kretajo. Samo to. In tudi pri znakovnih jezikih je tako kot pri "govornih" jezikih (ameriški znakovni jezik, slovenski znakovni jezik ...).

Tukaj je Slovar slovenskega znakovnega jezika :-)