ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Koencim 10 in spermiogram

Default avatar
Spoštovani dr. Pušenjak.
Ker sem na forumu neplodnost zasledila, da bi Q10 lahko izboljšal izvid moževega spermiograma, vas prosim za mnenje. Podajam oba izvida spermiograma (drugi je v oklepaju). Obakrat je bilo volumen, utekočinjenje, barva in pH normalno, sicer pa:
gibljivost semenčic: 3 (3-4)
hitro gibljivih: 25% (20)
počasi gibljivih: 20% (25)
na mestu gibljivih: 10% (15)
negibljivih: 45% (50)
aglutinacija: ne
št. semenčic 25x10 6/ml (30x10 6/ml)
normalnih oblik: 15% (13)
nepravilne glave 72% (78)
nepravilni srednji del: 4% (3)
nepravilen rep: 9% (6)
mar. test: neg.
diagnoza: normozoospermija (teratozoospermija ...?)

Zanima me, ali lahko Q10 kaj pomaga/spremeni oz. če obstaja karkoli drugega, kar lahko izboljša izvid oz. kakovost semenčic.

Hvala za vaš trud in dragoceni čas, ki nam ga posvečate ter lep pozdrav,
Junona
Default avatar
Spoštovani,

Pred nekaj meseci je bil Q10 prekategoriziran iz zdravila, ki ga je bilo mogoče dobiti na beli recept v snov, ki je na recept ni več mogoče dobiti, torej "ni več zdravilo". V učinkovitost Q10 kot sredstvo, ki bi lahko opazno vplival na spermiogram, dvomim. Sicer je slab spermiogram lahko posledica marsičesa in ga kot pojav ni mogoče zdraviti.
Default avatar
Oprostite, mene zanima ali je bil prekategoriziran le ponekod ali kaj. Namreč sama sem koencim Q10 kupila ravno danes v lekarni brez recepta. Ali pa vas nisem prav razumela?
Default avatar
Tako je, lahko ga samo kupite, ne morete pa ga dobiti na recept.
Default avatar
Koencim 10 ponujajo različni proizvajalci pod različnimi imeni. Večina jih je razvrščena med prehranska dopolnila - na ovojnini tudi ne smejo biti navedene indikacije.
Pri nas je edini preparat, ki je razvrščen med zdravila, ki se lahko izdajajo brez recepta v lekarnah in specializiranih trgovinah (bivša skupina C), Fidifarmov Fidi koencim Q10. Torej, ker je zdravilo, zadosti tudi določenim predpisom, kot je dokazana učinkovitost, varnost, kakovost,...
Do poletja 2002 je zavarovalnica Adriatik krila z nadstandardnega zavarovanja B05 tudi zdravila, ki se izdajajo brez recepta v lekarnah in specializiranih trgovinah, in so bila predpisana na bel Rp. Sedaj krijejo le zdravila, ki se izdajajo na Rp ali brez Rp v lekarnah (bivši skupini A in B), ter nekatere galenske izdelke. Največkrat se iz te police krijejo nerazvrščena zdravila, npr. Aspirin 500mg tbl.

Torej, kot je že napisal dr. Pušenjak, v nobenem primeru ne gre na Rp in se plačuje.

Iza

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak