Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

4,5 mesečni dojenček noče jesti

Default avatar

mojLenart

Pozdravljeni,

imam 4,5 mesecev starega sinčka, ki že kar nekaj časa noče jesti. Najino dnevno dojenje poteka približno takole, da kakšen krat popije precej (tudi 180ml) včasih pa skoraj nič (tudi manj kot 30ml). Od vsega začetka sva se zelo pridno dojila, ker je lepo napredoval s težo, sedaj od 3,5 meseca dalje pa ne gre več nikamor. Dnevno pa mu znese pojesti približno 7dl, kar se mi zdi precej premalo in to se pozna tudi pri njegovi teži. Rodil se je s 3560g, odpustna teža je bila 3480, v prvem mesecu je napredoval za 1200g, v drugem 1450g, v tretjem 650g in sedaj šele za dobrih 120g. Ob tem naj povem še, da sumimo na alergijo na kravje mleko, ker je imel redko blato in kri na blatu, vendar čakamo še na potrditev s pediatrične klinike v Ljubljani. Jaz sem na dieti brez kravjega mleka že skoraj en mesec in stanje se izboljšuje (kri ni več vidna, blato je gostejše) razen glede napredovanja na teži.
Zanima me kaj bi lahko bil vzrok, da se moj otrok noče več dojiti? Običajno malo popije potem me pa gleda, se igra z mojim obrazom in se smeji, da bi še kaj popil pa nikakor, čeprav mleko kar samo teče iz dojke.
Po nasvetu pediatra sem mu probala dodati še malo Aptamil-a Allergy (prilagojeno za alergike na kravje mleko) vendar ga že od daleč zavrača ob tem pa tudi ne sprejema flaške. Ker z možem nisva vedela kaj narediti sva začela z uvajanjem goste hrane. Sedaj poje za kosilo približno 40-50ml doma pripravljene korenčkovo-krompirjeve kašice in potem ga še podojim, če sprejme. V primeru da mi dopoldne noče piti mleka pa mu dodam še malo kuhanega jabolka.
Kaj vi mislite glede tega? Če je že treba bi ga raje navadila na gosto hrano kot na adaptirno mleko, vendar nevem kaj je bolj priporočljivo pri toliko starem otroku in ni mi jasno zakaj noče piti mojega mleka, ker je pred tem kar hlastal ko je zagledal dojko.

Hvala za pomoč in lep pozdrav ;-)
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!

Vaš fantek je prvi in drugi mesec super napredoval, tretji mesec povprečno, zdaj pa vas skrbi, ker ima težave s slabim dojenjem v določenih delih dneva. Ali bi pomagalo, če bi mu dojenje ponudili večkrat, npr. na vašo pobudo, ali se krega? Poskusite lahko simulirati poskok v rasti (dvojno število podojev denimo v 24h), predvsem se to najlaže naredi čez dan, tako da se v aktivnih delih dneva doji večkrat zapored. S tem se bo tvorba mleka v nekaj dneh morda opazno povečala. Ali mu vedno ponudite obe dojki? priporočam.

Kdaj so se začele težave z blatom in počutjem, je bil fantek kaj bolan ali morda vi (ali kdo drug v družini), je morda slabše dojenje reakcija na cepljenje, ste vi ali fantek jemali kakšna zdravila, ki bi lahko vplivala na njegovo počutje, jemljete kakšne prehranske dodatke, ste začeli morda piti kavico ipd? Vse to bi lahko bili vzroki.

"Zanima me kaj bi lahko bil vzrok, da se moj otrok noče več dojiti? Običajno malo popije potem me pa gleda, se igra z mojim obrazom in se smeji, da bi še kaj popil pa nikakor, čeprav mleko kar samo teče iz dojke."
***Aha, se pravi, se ne krega na dojki? Ste morda uvedli dudo, jo je vzljubil, jo sesa več kot prej, ali kakšne druge tekočine? Če prav razume, ste gosto hrano uvedli zdaj, zaradi napredovanja, in ne že prej. Dodajte v gosto hrano naravne surove maščobe, npr. bio hladno stisnjeno kokosovo olje, kakšno blago olivno ali drugo blago olje, to rabi bolj kot ogljikove hidrate. Se strinjam, bolje na doma pripravljeno gosto hrano, prilagojeno mleko je visoko procesirana industrijska hrana in lahko shajate verjetno tudi brez njega.

Poskusite mogoče še z dojenjem v polsnu. To v krizah pogosto prehodno super rešuje težavo odklanjanja podojev. Kreganje na dojki, zavračanje dojenja, nemirno dojenje – izkušnje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6566350 (3m, dojenje v spanju, čl. »dream feeding«)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4324944 (4m, dojenje samo v spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7632390 (5m, zelo nemiren, dojenje samo v spanju)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825