ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

otrdel trebuh,izpah kolkov

Default avatar
Pozdravljeni!
Sem v 35.tednu nosečnosti in ker imam pregled čez dva tedna sem se obrnila na vas.Na dan najmanj 10x čutim kako mi otrdi trebuh oz. maternica.Ker je občutek zelo neprijeten, me zanima zakaj se to dogaja? Pravtako že dva dni čutim rahlo bolečino na mestu jajčnikov,ki je ponoči še močnejša. Ali je to možen znak vnetja?(Otročka čutim dobro, min. 10 serij gibov na dan).
Pravtako me zanima,kakšna je možnost podedovanja izpahnjenih kolkov pri otroku, glede na to ,da sem sama imela takrat mavec oz. šince do 20 meseca?

Hvala in lep dan vam želim!

lija
Default avatar
Otrdevanje maternice je v drugi polovici nosečnosti povsem normalen pojav. Približno 40% žensk to občuti kot boleče ali neprijetno, ostale tega bodisi ne čutijo ali temu ne posvečajo pozornosti.
V nosečnsoti jajčniki ne morejo biti vneti. To je aksiom, ki izključuje nosečnost.
Izpah kolkov se lahko deduje, ne vemo pa kako. Vsekakor to ni neposredno dedna napaka temvečć se samo v določeni družini pogosteje pojavlja.
Default avatar
Pozdravljeni.
Jaz sem imelanekje en mese po.porodu sinice zaradi izpaha kolkov. Torej to se deduje ali je mozno to kako izvedeti ze v nosečnosti? Srcne hibe so tudi dedne?
Default avatar
Spoštovani,

slabo razvite koljčne čašice, ki se kažejo z "izpahom" ob rojstvu so sicer res dedne, ampak se ne podedujejo vedno. Tudi terapija je zdaj večinoma le široko povijanje, redko kaj več. Tudi srčne hibe so dedne, tveganje za prenos pa je nekje okrog 5%.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak