Forum.Over.Net

Starševski čvek

Mladi brez kontracepcije_mame??

Default avatar

ena mama.

Iz pogovora mojih najstnikov slišim, da je kar dosti najstnikov, gimnazijcev, srednješolcev, ki imajo sicer redne partnerje, a ne uporabljajo nobene zaščite. Dve dekleti poznam, gimnazijki, ki sta šli delat splav. Fantje ne marajo uporabljat kondoma, punce pa sedaj, v 21 st. kupujejo zgodbico "sej bom pazu".

Kar me je pa še dodatno presenetilo je, da se ta dekleta doma nikoli niso nič pogovarjale o spolnosti, zaščiti itn. Nikoli. Mame vidijo, da imajo hčere fante, pa tudi enega stavka ne na to temo. meni je to presenetljivo. Sama sem sredi 40ih let, ta tema mi pač ni tabu. Presenečajo me moje vrstnice, ki jim je očitno nerodno govorit o tem. Ali jim je vseeno, ne vem?
Default avatar

pa še res je

res se malo pogovarjajo, še huje pa je, da fante še vedno vzgajajo v neodgovorne peteline in jim razlagajo zgodbe o vohanju vijolic čez šipo. na papirju smo že razviti, ampak večina je miselno še vedno krepko v srednjem veku.
Default avatar

ena mama.

pa še res je je napisal/a:
Saj, s fanti se tudi očitno ne pogovarjajo. In žal, v obeh primerih zanositev, je to postalo izključno problem punce, pač, naj zrihta, pa je.
Default avatar

Šola za seks!

Mislim, da bi tudi v šolah morali veliko več časa posvetiti spolni vzgoji, ker je itak povsem jasno, da bo vedno obstajal precej visok odstotek staršev, ki tega dela vzgoje ne bodo speljali.
Default avatar

odkrito povecdano

brez zamere, v današnjih časih, ko smo z informacijami bombardirani, bi najstniki o tem načeloma itak morali vedet več, kot pa starši.
in to dejansko tudi vejo. problem je v odnosu do tega. po domače povedano, jim dol visi za to. bo pač splav.
Default avatar

v naši OŠ

Šola za seks! je napisal/a:
V naši OŠ (center LJ) so pri biologiji vse res detajlno preučili, dodatno pa so na sistematskem pregledu imeli ločeni predavanji za fante, punce, o spolnosti, kontracepciji, razdelili so jim kondome itn.
Se mi pa zdi, da najbrž po celi državi ni ravno enako.
Default avatar

dej no..

odkrito povecdano je napisal/a:
Ja, že tisoče let je ljudem jasno, da je potencialni stranski učinek seksa zanositev ...ja, to res ni nič novega. O kondomih so dandanes tudi seznanjeni. Ampak kot praviš, odnos. Če se mama s hčero pogovori o kontracepciji, pa punco naroči na pregled h ginekologinji, pa se s sinom resno pomeni, da kondom ni sam za zaščito pred zanositvijo, ampak tudi pred raznimi boleznimi itn itn .... je to nekaj drugega, sigurno.
Default avatar

doma nič o tem

Pri nas doma je seks bil vedno tabu tema. KT, kondomi? Tabu.
Stara sem pa 35.
Ampak, vseeno sem že v OŠ vedela, kaj so KT, kaj kondomi, kaj SPB, kako se zanosi..., ker so nas v šoli in na zdravniškem podučili. Pa tudi takrat, ko še ni bilo neta, smo kaj prebrali. V knjižnici, v revijah. Teh informacij smo bili polni. Danes pa je te inf. še lažje dobiti.
Default avatar

ena mama.

doma nič o tem je napisal/a:
ok. In sedaj mi povej, bo to tudi tabu tema pri tebi in tvojih otrocih? Za to gre, za sedanje generacije. Pustimo generacije naših staršev, te so bili pač bolj staromodne sorte.
Default avatar

doma nič o tem

ena mama. je napisal/a:
Jaz nimam otrok in jih ne nameravam imeti.
Hočem ti to povedati, da ni problem, da nimajo informacij. Če smo jih mi imeli ogromno, dovolj, jihimajo sedaj še veliko več. Tako, da govoriti o neinformiranosti je čisto mimo.
Default avatar

doma nič o tem

Ni problem v tem, da nimajo informacij, ampak v tem, da so totalno razvajeni. Da seksajo kot odrasli, obnašajo se pa kot malčki. Preveč razvajanja, zato so neodgovorni.
Default avatar

nisi verodostojna

doma nič o tem je napisal/a:
glede na to, da nimaš otrok, bi mogoče se malo vzdržala sodb, ki so očitno teoretične narave
Default avatar

doma nič o tem

Nisi verodostojna, torej hočeš povedat, da nisem bila nikoli otrok? Ali pa hočeš povedat, da smo bili nekoč tako pametni, da smo vedeli te stvari, zdaj so pa najstniki tako butasti, da teh zadeve ne poznajo?
Mislim, da prav ponižujete sedanje najstnike. Mislite, da smo bili mi ekstremno pametni, sedanje najstnike imate pa za totalno neumne in nesposobne, ker mislite, da nič ne vedo o kontracepciji, seksu, SPB.
Verjamite, da vedo, samo mamice mislite, da ne vedo. Hočete jih privezati nase in jih imate za totalno nesposobne. Pa so sposobni, zelo brihtni, zelo razgledani, bolj kot mi nekoč.
Default avatar

kunuguna

doma nič o tem je napisal/a:
Ne gre za informiranost ali ne informiranost, problem je v tem, da so zadnje generacije "gor zrasle" zgolj in samo ob poudarjanju (da ne rečem hujskanju) njihovih pravic, ob popolni odsotnosti omembe kakršnih koli dolžnosti, kaj šele UVELJAVLJANJU teh dolžnosti.
Vse življenje, do začetka spolnosti, je bilo zanje življenje brez kakršnih koli posledic, ki bi jih doletele zaradi njihovih odločitev in ravnanj; in nekateri tako tudi nadaljujejo, ko gre za seks (in vse ostalo)...
Default avatar

nisi verodostojna

doma nič o tem je napisal/a:
Žal, nisi verodostojna, ker vsaka generacija ima svojo zgodbo, ti (in jaz) svojo, sedanja generacija svojo. Najina nima veze z njihovo. Odraščajo v totalno drugačnem svetu, ni primerjave. ker nimaš osebnih izkušenj s to generacijo, zame nisi verodostojna da modruješ o generaciji sedanjih otrok, najstnikov.
Default avatar

tukaj je bistvo

v naši OŠ je napisal/a:
Mislim, da je v tem postu zajeto bistvo zgrešenosti. Ti misliš, da si o zadevah poučena, ker so ti podali vso tehniko. Sto let za resnico!!!!

Dokler starši in šola ne bodo otrok vzgajali v to, da je treba najprej odrasti, da je treba z odnosi (ne mislim spolnih) previdno in odgovorno, ti nobeno znanje o tehniki spolnosti in zaščite NIČ NE KORISTI!

Spolnost pač ni za otroke in ni hec. Če zate to je, potem - moje sožalje!
Default avatar

doma nič o tem

kunuguna je napisal/a:
Točno tako je.
Točno o tem jaz govorim. Več kot strinjam se. Najstnik več kot odlično vedo, več kot odrasli kar se tiče kontracepcije. Samo vzgojeni so zanič. Razvajeni do konca. Več kot strinjam se s tabo. Ni problem neznanje o seksu in kontracepciji, tega imajo dovolj. Problem je v tem, da so razvajeni do konca, da so zaviti v vato, da poznajo pravice, dolžnosti pa ne.
Ni problem, da jim starši ne povedo o spolnosti. Problem je v tem, da jim dajejo le pravice, dolžnosti pa jim ne privzgojijo.
Default avatar

doma nič o tem

nisi verodostojna je napisal/a:

Žal še preveč osebnih izkušenj z razvajenimi froci, ki poznajo pravice, dolžnosti pa ne. Nevzgojeni kaj čmo.
Default avatar

o okoliščinah

ena mama. je napisal/a:
Najprej naj napišem, da me zmoti, ko vidim naslov, podoben tvojemu: izpostavljaš vlogo mam in (namenoma?) na stranski tir postavljaš vlogo očetov. Poznam dekle, ki je o zdravi in odgovorni spolnosti izvedela neprimerno več od očeta, saj je mama o tem težko spregovorila. In obratno: poznam mame, ki imajo sinove, a jasno izjavijo, da je kontracepcija skrb in dolžnost žensk.

Morda je čas, da se preraste stereotipe te vrste. Da jih najprej prerastemo v sebi in se zavemo, da odraslost prinaša s seboj odgovornost, da se ne prepušča življenja naključjem in da se (tako, kot nekoč) primerno pozanima o morebitnih nezaželjenih posledicah prijetnih igric. Naj mladi, če se že odločajo za odnose, neglede na spol, poskrbijo za svojo zaščito, ker obstaja tudi nevarnost SPB. Še zlasti takrat, ko si dovoliš odnose z bolj svobodomiselnimi partnerji.

Je pa najbrž marsikje težko narediti preklop, saj ga niso niti pri sebi naredili tisti odrasli, ki včasih pišejo tu gor. Večletna partnerstva v glavnini funkcionirajo na ženski kontracepciji, z vsemi stranskimi učinki ali nezaželenimi posledicami. Upala bi si trditi, da je kdaj lahko tudi strah pred ponovno zanositvijo tisti, ki ubija libido oz. zaradi katerega se ženske 'odmaknejo'. Potlej beremo ponavljajoče tožbe nekaterih avtorjev, ki (samopomiljujoče) pišejo o statusu moškega kot osemenjevalca (samo uporabljam njihov izraz), kako seks zamre po rojstvu otrok.

Dajmo moškim možnost, da pokažejo, da so odgovorni. Da končno npr. prenehamo brati ponavljajoče, precej temperamentne replike žensk, da je neumestno pričakovati, da bo šel moški na vazektomijo takrat, ko partnerja ne želita več imeti potomcev. Naj mi teh besed ne zamerijo svetle izjeme.

Marsikatere tabuje staršev povzamejo (hote ali nehote) njihovi potomci. Morda je zdaj čas, da razčistimo z njimi.