Starševski čvek

Vračilo štipendije

Default avatar
Sin mojega moža, ki od svojega 18 let biva pri nama, je dobil iz CSDja za vračilo štipendije iz časov, ko je še živel pri svoji materi, bivši ženi mojega moža. Situacija je taka, da je sin zaradi nevzdržne matere (ki mu je poleg vsega pobirala tudi vso štipendijo) takrat pustil šolo in šel delat, sedaj pa se uči za maturo, ki jo ima junija in planira vračilo v šolo.

Zanima me, kako je možno, da terja CSD sina od moža, če on še ni bil takrat polnoleten, kar je samoumenvno da ni sam upravljal z tisitm denarjem? Je imel kdo tako situacijo? Sin od moža in njegova mama že 2 leti nimata stikov, ona tudi zavrača vsakršno odgovornost pri zahtevi za vračilo štipendije, čeprav je ona vlagala vso dokumentacijo in jo podpisovala, ne sin. Kaj narediti?
Default avatar
In kaj zdaj, če ni bil polnoleten, oni nimajo nič s tem, kdo je to vzel. Na račun je bila nakazana otroku. Če bo naredil maturo, oz. letnik za katerega je prejemal štipendijo, mu ne bo treba vračati. Pošlje naj prošnjo za odlog in navede datum, do katerega bo opravil obveznosti. Če ne bo naredil, se lahko zmenite za plačilo na obroke. Ne vem pa, kako je v situaciji, če opravlja maturo kot "21 letnik", torej brez zaključenih letnikov, samo starejši mora biti od 21 let.
Default avatar
kaj mu pa lahko vzamejo? ima kakšno premoženje?
Default avatar
kaj mu vzamejo je napisal/a:
Saj ga ne rabi. Dovolj je, da je mulc normalne sorte in se bo nekoč zaposlil. Obresti, obresti.
Ali pa seveda lahko uporabi pot, ki je na tem forumu dobro znana. Osebni stečaj.
Default avatar
maynapink je napisal/a:
V teh časih je zelo malo možnosti, da se bo res lahko kdaj zaposlil :-p
Default avatar
Samo dejstvo da ni bil polnoleten ne pomeni kar avtomatično, da ni sam upravljal s tem denarjem. Če je pa res, da mu je mati jemala denar, potem pa naj to pove na CSD. Pove naj tudi da je bil primoran iti v službo, ampak da trenutno zaključuje srednjo šolo in da namerava nadaljevati s šolanjem. Pač vse to, kar si napisala tu. Potem mu bodo povedali, kakšne so njegove možnosti.
Default avatar
Z rešitvijo te zadeve boste imeli nekaj dela.

1. Sin naj se spomni, kdo je dal vlogo za pridobitev štipendije on ali mama, oziroma ali je kdaj karkoli podpisoval v tej zvezi. Če se ne spomni, bo moral iti na CSD in zahtevati vpogled v spis, ki se je vodil v zvezi z odobritvijo štipendije. Poiskati mora vlogo za pridobitev štipendije in pogledati, kdo jo je podpisal (še najbolje pa je, da si skopira celoten spis v tej zadevi)

2. Sin naj se spomni, ali je bil denar od štipendije nakazovan na njegov ali materin račun oz. TRR.

Ko bo vse to vedel, naj na CSD pošlje vlogo, da je zahtevo za štipendijo vložila mama (verjetno jo je), ter da je sama pobirala in porabljala denar zase in ne zanj, tako da naj terjajo njo zaradi obogatitve.

Podrejeno pa naj napiše, da prosi za odlog plačila oziroma za to, da se mu da možnost, da naknadno izpolni pogoj, da zaključi šolanje (naj pove, da se uči za maturo)., tako da vračilo štipendije sploh ne bo potrebno. Pri tem naj se sklicuje na nevzdržne razmere doma pri mami, da je zaradi teh razmer opustil šolanje in šel delat, nakar se je preselil k očetu, zaradi česar so se domače razmere dovolj uredile, da zdaj dela na tem, da bi maturiral (kot dokaz naj priloži kopijo prijave na maturo oziroma naj CSD pozove, da samo opravi poizvedbo o prijavi na maturo pri inštituciji, kjer bo sin delal maturo).

p.s. Zgodb, ko trpeča in odrekajoča se slovenska mati vrže svoj zarod iz hiše takoj, ko za njega ne dobiva več penezev od države in/ali od ex, samo to so situacije in življenjske zgodbe, ki ne najdejo poti v slovenske medije (za razliko od zgodb o slovenskih očetih, ki ne plačujejo preživnine), zato ker kam pa pridemo, če javno umažemo in postavimo pod vprašaj mit o slovenski materi, ki si trga od ust, da bi nahranila svoje otroke ...
Default avatar
Tudi moja hči je letos januarja dobila poziv naj vrne štipendijo. Kdo je štipendijo porabil CSD ne zanima. Šole ni naredil in jo mora vrnit. Torej, jaz sem dala vlogo za obročno odplačevanje, gre največ na 12 mesecev, ker je tako dolgo tudi dobivala štipendijo. Ker pa je hči postala polnoletna, je obveznost do mene odpadla in jo mora vrniti hči (kajti štipendija je bila namenjena za njeno šolanje). Zato je šla hči na CSD povedala, da nima dohodkov, da dela šolo ob delu. S socialno delavko sta se zmenili, da je hči zaprosila za socialno pomoč, sedaj pa vsak mesec to socialno vrne nazaj.
Default avatar
tašinka je napisal/a:
Tole ni najboljša rešitev. Zdaj zgleda zelo ok, ampak ni.
Čez leta bodo zahtevali nazaj tudi soc. pomoč, verjetno ne od nje, kakor kaže po zakonu zdaj, ampak od njenih otrok....
CSD že ve kaj dela...
Default avatar
greste na CSD k podpisanemu referentu in se dogovorite kako naprej. Morda vračilo preložijo, ker je štipendija vezana na leto šolanja in ne na zaključek, vsaj včasih je bilo tako. In če bo maturiral je itak zaključil izobraževanje na stopnji za katero je dobival štipendijo. Pol pač dostavi potrdilo o zaključku šolanja in to je to.

V vsakem prim. pa bi se jaz dogovorila o vračilu v mesečnih obrokih, saj je tudi otrok dobival mesečno in ne v enkratnem znesku.
Default avatar
Vknjižbo na ZK naredijo, če nekdo prejema socialno pomoč več kot 18 mesecev v zadnjih 24-ih mesecih. Samo v vednost.