Starševski čvek

domače energijske tablice, pojma nimate!!

Default avatar
Zadnjič ste se nekaj prepucavali o tem, da so doma narejene energijske tablice prava energijska bomba in da naj bi prišle v poštev, če meniš porabiti veliko energije, recimo če greš v hribe, drugače pa so preveč hranljive.

?????

A sploh veste, koliko sladkorja ima v sebi npr. en sadni jogrut? Naj vas razsvetlim: 7 - 12 čajnih žličk v dveh decilitrih jogurta. Navaden jogurt pa vsebuje cca 2 žlički sladkorja. Da ne govorimo o marmeladah (tudi raznih domačih) itd.

V energijskih tablicah, ki jih jaz naredim doma je - govorim za CEL PLADENJ:

180g mletih ovsenih kosmičev (seveda nesladkanih)
100g kokosove moke
3 žlice lanenega semena
80g nasekljanih orehov ali lešnikov, ki jih prej lahko spražimo (seveda brez maščobe)
2 banani
6 suhih sliv
3 žlice stopljenega kakavovega masla ali kokosovega
1 žlica agavovega sirupa


In to je to. Če torej doma poješ CEL PLADENJ teh tablic (itak jih ne moreš več kot nekaj kosov) , dobiš manj sladkorjev in maščob kot če poješ za zajtrk en sadni jogurt ter kos kruha z maslom in marmelado.

Še en namig za tiste, ki imajo radi čokolado:

130g zmletih ovsenih kosmičev
100g kokosove moke
80g zmletih praženih lešnikov
100g čokolade z 90% kakava
4 žlice stopljenega kakavovega masla
4 žlice mleka, 4 žlice vode
1 žlica agavovega sirupa


Čokolado skupaj s kakavovim maslom, mlekom, vodo in agavovim sirupom stopimo na štedilniku na nizki temperaturi in dodamo suhim sestavinam. Zmešamo, če je presuho, dodamo še vode ali mleka, lahko tudi eno žlico ruma, damo na pekač (peki papir), zravnamo, da je kakšnih pol cm debelo in spečemo - 15 min na 170 stopinj C. Ko je pečeno, zrežemo na tablice. Izredno okusno, brez moke in brez jajc, malo sladkorjev, malo maščob.

Take tablice izdelate lahko s tistim, kar pač imate doma (suhe marelice, brusnice, rozine, dušena jabolka....).

Jaz jih naredim v nedeljo zvečer ene 3 pladnje in potem jih otroci pojedo za zajtrk preden gredo v šolo, hči, ki je dijakinja, jih vzame tudi s seboj v šolo, poleg pa kakšen kefir ali navaden jogurt.

Zadeva je slastna in bolj zdrava kot klasičen zajtrk. Kakšna hoja v hribe neki!!!!
Default avatar
Lahko, prosim, mimogrede še poveš, kje si doma, da se povabimo na obisk?;)))) Pladenj bi šel, kot bi mignil:)) Pa lepe praznike!
Default avatar
Torej praviš, da jih ne smemo jemat v hribe? OK, zmenjeno.
Default avatar
Saj to veš, da je tudi v suhem sadju ogromno sladkorja? Pa v bananah? V lešnikih in orehih je za nameček še polno maščob, ki so tudi dober vir energije, beri kalorij.
V navadnem jogurtu ni sladkorja, razen pač mlečnega, vendar ne za dve žlici.
Default avatar
ne razumem. je napisal/a:
Nope. Pravim, da to ni taka "energijska bomba", po kateri bi bilo potrebno skuriti ne vem kakšno količino kalorij. Pa saj si razumela bistvo, ali ne?:))
Default avatar
glavačka kitovka je napisal/a:
Tebi res niso jasne čiste osnove. Kalorije niso samo v sladkorju.
Orehi imajo več kalorij kot recimo čokolada. Teh tvojih 80 gramov lešnikov ima okoli 500 kalorij, navedena količina čokolade okoli 450, takole na brzaka na oko bi rekla, da ima ta pladenj okoli 2000 kalorij, ki jih pa v en bogi jogurt težko stlačiš, pa če bi žlica notri stala od silnega sladkorja.
Default avatar
za pojasnilo je napisal/a:
Ja, seveda vem. Ampak gre za fruktozo, ki je veliko bolj zdrava kot navaden cuker. In seveda če poješ tri take tablice, dobiš v njih za dve žlici banane, pol suhe slive in dva oreha.:))

Prepisano iz navadnega jogurta MU, z 1,3 mlečne maščobe: Na 100g izdelka je 4,9g sladkorja. Kar pomeni cca 10g sladkorja na dva deci tega jogurta. To je pa ena velika žlica sladkorja. In ne, ne gre za mlečni sladkor.
Default avatar
glavačka kitovka je napisal/a:
ne veš ali lažeš?
Default avatar
za pojasnilo je napisal/a:
A nisem primerjala zgoraj klasičnega zajtrka s temi energijskimi tablicami???

Torej kruh z maslom in marmelado + en sadni jogurt. In obstajajo take in drugačne kalorije. Najbrž veš, da je navaden sladkor tako imenovana "prazna kalorija", ki se nalaga bolj ali manj samo v špeh. Isto velja za bel kruh, maslo itd. Domače marmelade, ki jih tako radi propagirate kot zdravo hrano, so polne cukra. Narod daje na kg sadja 1 kg sladkorja. Da o kupljenih marmeladah niti ne govorimo.

Imaš take in drugačne kalorije in te v domačih energijskih tablicah so zelo dobre kalorije. Nasitijo, hkrati pa so koristne. V tem je keč, če nisi vedela. Seveda pa lahko za zajtrk popiješ samo en navaden jogurt in jasno, da je to manj kalorij kot tri take tablice, ampak hkrati boš čez pol ure že lačna, po teh tablicah pa komot počakaš tri ali štiri ure, hkrati pa si pojedel dobre kalorije. V tem je point.
Default avatar
glavačka kitovka je napisal/a:
In kam je po tvojem šel mlečni sladkor iz mleka?

Joj, kolk si ti nerazgledano bitje.

V mleku je cirka 7,5 procenta mlečnega sladkorja, laktoze (nekaj drugega kot saharoza), se pravi v sto gramih (deci mleka) 7,5 grama. Zdaj pa naredi domačo nalogo in poglej, koliko sladkorja je v suhih slivah.

Ha ha, kaj vse ne srečaš tukaj gor.
Default avatar
hm, je napisal/a:
Kaj laže? Ena žlica moke, sladkorja, soli.... je cca 10-12 g.

Hvala za dobre recepte.
Default avatar
glavačka kitovka je napisal/a:
Fruktoza se presnavlja nekoliko ugodneje od saharoze, še vedno je pa to cukr, hitra energija, tako kot saharoza. In tudi z dobrimi kalorijami se rediš, če jih ne porabiš.
Fora energijskih ploščic ni v tem, da bi imele manj kalorij, ampak da se te kalorije sproščajo počasneje in ne povzročijo inzulinskega šusa. To je vse.

In preden svoje otroke porediš do zakola, se malo pozanimaj o teh zadevah, da ne bo potem začudenja, kako to, da se kotalijo, če jih pa futram samo z "zdravim".
Default avatar
Molekolo navadnega sladkorja (saharoze) seastavlja molekula fruktoze in molekula glukoze. Zakaj bi bila torej fruktoza bolj zdrava, če pa saharoza vsebuje prav njo in pa še najpomembnejši, krvni sladkor (glukozo)? Te malo daje kemija? Sicer je pa konkretno fruktoza tista, ki vzpodbuja tek in povzroča debelost.
Ampak pustimo sladkor. Bolj em zanima, zakaj potrebujejo tvoji otroci pred odhodom v šolo energetsko bombo. Celo dopoldne prekaldajo v šoli premog? Kopljejo železovo rudo?
Default avatar
opalla je napisal/a:
"Laže", da je to saharoza.
Oziroma reva ne ve, da je to laktoza.
Od take jaz ne bi upala jemati receptov.
Default avatar
za pojasnilo je napisal/a:
Pa ženska, česa ne razumeš?? V navadnem kupljenem jogurtu je poleg mlečnega sladkorja tudi nekaj dodanega navadnega sladkorja. Tisti, ki se ga kupi v Evrospinu, ima več kot kakšen drug, ampak dejstvo je, da proizvajalci dodajajo not sladkor.
Default avatar
Zakaj? je napisal/a:
Sem šla zdajle pogledat: trije pladnji po minimalno 1500 kalorij za zajtrk in malico v šoli ... Upam, da ima deset otrok, ker če jih ima samo šest, vsak že dopoldne poje 750 kalorij plus še kaj zraven, nato kosilo, malica, večerja ...
Očitno jih res redi za zakol.
Default avatar
za pojasnilo je napisal/a:
Vem iz prve roke, da dodajajo NAVADEN sladkor, torej saharozo v navadne jogurte. Delala pred leti v Ljubljanskih mlekarnah med počitniškim delom in videla na lastne oči. Tega takrat niti napisali niso v deklaracije.

Pa kaj vam je?? A nikoli niste slišali o tem, da so ene kalorije slabše od drugih?

Suhe slive so zdrave in sladkor v njih je dober sladkor. Seveda ne smeš pretiravat, kot ne smeš v ničemer. Ampak zdaj pa primerjaj suhe slive in slivovo domačo marmelado, pa mi povej, kaj je bolje jesti.

A kontrirate samo zato, da kontrirate? Ja, anede?
Default avatar
glavačka kitovka je napisal/a:
to je fama, ki se je razpasla zadnja leta.
fruktoza je ravno tako nevarna za organizem, če jo ješ v pretiranih količinah. povzroča zamastitev jeter.

sadni jogurti, ki jih kupujemo v trgovinah, pa so kalorične bombe zaradi dodanega sladkorja. kar poglejte deklaracijo. pustite navadni jogurt, ki je zdrav obrok. večina vas kupuje sadne...
Default avatar
za pojasnilo je napisal/a:
Hahahaha, itak ja. Tri pladnje naredim v nedeljo, da imajo otroci za ves teden zjutraj za zajtrk.

Zdaj mi pa ti povej, kaj pojedo tvoji otroci do kosila, pa da seštejemo kalorije in seveda kakšne vrste so te kalorije.:)))))
Default avatar
opalla je napisal/a:
dobre pol žlice!!!

http://www.zenska.si/lifestyle/kulinari ... i-kuhanju/