ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Abrupcija placente

Default avatar
Spoštovani g. doktor,

s soprogo, ki šteje 25 let in je sicer zdrava, sva v lanskem letu, v februarju, izgubila pričakovanega otroka, v osmem mesecu nosečnosti, zaradi abrupcije placente. Zaradi omenjenega, je bil opravljen urgentni carski rez. Sedaj naju zanima sledeče:

- Glede na carski rez; koliko časa naj traja pavza pred ponovno zanositvijo?
- Glede na abrupcijo; koliko časa naj traja pavza pred ponovno zanositvijo?
- Ali priporočate med pavziranjem kakšno kontracepcijo in kakšno? Pred nosečnostjo samo oralna zaščita.
- Ali je zaradi abrupcije ponovna zanositev tvegana in njena možnost zmanjšana?
- Ali je zaradi abrupcije potrebno kakšno kasnejše zdravljenje - kakšno in ali so možne kakšne posledice za soprogino zdravje
- Možnost ponovitve abrupcije?
- Ali bi zaradi abrupcije lahko v času nove nosečnosti prišlo do kakšnih težav-tveganj?

Ker si oba s soprogo zelo želiva otroka, Vam bova za Vaš hiter in cenjeni odgovor iskreno hvaležna.

Lep pozdrav,
A.
Default avatar
Spoštovani,

Med donošenimi otroki na splošno svetujemo minimalno 12 - 18 mesecev prmora, v idealnem primeru 2 - 3 leta, ker pa otrok nimate in gre prvenstveno za "premor" zaradi obremenitev v nosečnosti, menim, da lahko poskušata ponovno po 12 - 18 mesecih. Če ženska po CR zanosi prej kot v 12 mesecih po porodu je po poročilih iz literature značilno večjetveganje za zaplete v nosečnosti.
Abrupcija posteljice je vzročno povezana z mnogimi sistemskimi obolenji kot so zvišan krvni tlak, preeklampsija, slabokrvnost, revmatoidna obolenja, sistemska vezivna obolenja, manjvrednost tkiva maternice - adenomioza, miomi ipd. pri veliki večini pa vzroka ne odkrijemo in jih obravnavamo kot naključne. Ker ni rečeno da notranjegavzroka ni ter vedno obstaja možnost, da česa nismo ugotovili, kar prikrito obstaja, menimo, da je nevarnost ponovitve abrupcije kljub vsemu nad splošno nevarnostjo v populaciji. Kakorkoli že pa je abrupcija placente nenapovedljiv in nepričakovan dogodek,ki ga uspešno rešimosamo po naključju.Nosečnice pač nemoremo celo nosečnost "deponirati" 10 metrov od operacijske dvorane v kateri čaka cela ekipa samo na to, dase bo pojavila abrupcija. V večini primerov nanjo pravočasno pomislimo in tudi pravočasno ukrepamo, v manjšini primerov pa je proces luščenja posteljice tako nenaden in obsežen, da se plod preprosto zaduši v nekaj minutah. Take vrste abrupcija je redka in je ne moremo preprečiti z ničemer.
Vsekakor se v času načrtovanega premora svetuje kontracepcija, najbolje oralna hormonska, 2- 3 mesece pred pričakovano zanositvijo pa prenehanje z OHK in pričetek uporabe folne kisline.
Posebnega zdravljenja nosečnice po prestali abrupciji ni, če ni bila identificirana bolezen, ki bi utegnila biti povezana z abrupcijo.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet