Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

MR cervikalne hrbtenice

Default avatar

sama2

Pozdravljeni,
Star sem 47 let, ter imam težave z neobčutljivostvjo kože ter težkih in utrujenih nog. Po navodilih nevrologa sem opravil MR. Prosim za razlago spodnjega izvida ter če je mogoče z manualno medicino težave omiliti ali celo rešiti
Hvala in lp

MR CERVIKALNE HRBTENICE BREZ IN Z KS
Izvid:
Slikanje cervikalne hrbtenice opravimo po standardnem protokolu in po IV aplikaciji paramagnetnega kontrastnega sredstva.
Cervikalna hrbtenica ima zravnano lordozo. Videti je degerativne deformantne spremembe hrbtenice:
Iregularnosti krovnih plošč, robna osteofilna apozicija, ki je najbolj izražena v višini C5-6. Spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo. Angiolipom v korpusu Th1. Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višino in konturo. Spinalni kanal je primerno širok. Cervikalni diskus C3-4 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena po celotnem obodu. Degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje signalnega kanala, na račun prednjega likvorskegaprostora. Cervikalni diskus C4-5 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena po celotnem obodu. Diskalna kontura je malo izbočena po celotnem obodu. Degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje signalnega kanala, na račun prednjega likvorskega prostora.
Cervikalni diskus C5-6 je znižan. Diskalna kontura je močno izbočena po celotnem obodu, obdaja jo kljunasta robna osteofilna apozicija. Likvorski prostori ob meduli so povsem iztisnjeni, medula je utesnjena, nekoliko stisnjena v AP smislu, foramna sta močno zožena. Signal iz medule je blago T2 hiperintenzivno spremenjen v višini diskusa, na serijah slik po IV aplikaciji paramagnetnega kontrastnega sredstva je videti ojačitev signala iz medule v višini c5-6. Cervikalni diskus C6-7 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena anterolateralno. Spinalni kanal je primerno širok.
V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže drugih patoloških sprememb signala.
Gre za degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, ki povzročajo stenozo kanala v C5-6, prisotni so znaki mielopatije v višini C5-6, drugod manj pomembne degenaritvne spremembe in zožitve.
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

vaš izvid in simptomi kažejo na sliko t.i. cervikalne mielopatije z utesnjenostjo hrbtenjače. Gre za indikacijo, ki se jo žal razen s pomočjo operativnega posega ne bo dalo pozdaviti. Ali vzrok težav izvira iz izrastkov ali iz izbočene hernije težko rečem. S tehnikami manualne medicine vam ne moremo pomagati, priporočam vam, da se obrnete na specialista nevrokirurga.

Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr.Arkadij Januškevič, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Arkadij Januškevič, dr. Genadij FIlipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

Moderatorji

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine
Sergej Fedorov
Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine
Andrej Kotov