Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Nizek estrogen? Vprašanje za dr. Senčar

Default avatar

Helenaaa

Spoštovana dr. Senčar,

Stara sem 42 let, z rednimi menstruacijami na 26-27 dni. Pred mesecem dni so se mi začeli pojavljati navali toplote (najprej ponoči, nato tudi podnevi) brez potenja, glavoboli, slabosti ter bolečine v želodcu. Ščitnični hormoni so bp, protiteles nimam. Rezultati spolnih hormonov v krvi 20. dan cikla (7 dni pred koncem) so naslednji:
FSH 4,04 IU/L
LH 3,39 IU/L
Estradiol 126,8 pg/ml
Progesteron 18,13 ng/ml
Ultrazvočni ginekološki pregled je bp. Zanima me, ali bi lahko bil vzrok mojih težav nizek estradiol (na internetu sem prebrala, da bi moral biti vsaj 150) ter ali bi mi pomagali bioidentični hormoni. Hormonske spremembe slabo prenašam, saj sem imela zmeraj velike težave z bolečimi menstruacijami, slabostjo med nosečnostjo ter neprenašanjem kontracepcijskih tablet. Zadnje 3 mesece sem zaradi težav s spanjem po nasvetu zdravnice jemala melatonin, ki mi je morda pomagal, a ne prav dosti. Toda na internetu sem prebrala, da melatonin znižuje estrogen.

Hvala za pojasnila ter lep pozdrav
Helena
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Helenaaa!
Laboratorijski izvidi, ki ste jih priložili so brez posebnosti. Iz njih ne razberem vzroka za vaše težave.
Melatonin ne znižuje nivoja estradiola.
Trenutno ne vidim vzroka, za nadomeščanje hormonov. Lahko pa vzrok za vaše slabosti povezan s težavami v katerem od drugih organskih sistemov (prebavila, krvožilje, metabolizem sladkorja?,...).
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič