Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Nizek estrogen? Vprašanje za dr. Senčar

Default avatar
Spoštovana dr. Senčar,

Stara sem 42 let, z rednimi menstruacijami na 26-27 dni. Pred mesecem dni so se mi začeli pojavljati navali toplote (najprej ponoči, nato tudi podnevi) brez potenja, glavoboli, slabosti ter bolečine v želodcu. Ščitnični hormoni so bp, protiteles nimam. Rezultati spolnih hormonov v krvi 20. dan cikla (7 dni pred koncem) so naslednji:
FSH 4,04 IU/L
LH 3,39 IU/L
Estradiol 126,8 pg/ml
Progesteron 18,13 ng/ml
Ultrazvočni ginekološki pregled je bp. Zanima me, ali bi lahko bil vzrok mojih težav nizek estradiol (na internetu sem prebrala, da bi moral biti vsaj 150) ter ali bi mi pomagali bioidentični hormoni. Hormonske spremembe slabo prenašam, saj sem imela zmeraj velike težave z bolečimi menstruacijami, slabostjo med nosečnostjo ter neprenašanjem kontracepcijskih tablet. Zadnje 3 mesece sem zaradi težav s spanjem po nasvetu zdravnice jemala melatonin, ki mi je morda pomagal, a ne prav dosti. Toda na internetu sem prebrala, da melatonin znižuje estrogen.

Hvala za pojasnila ter lep pozdrav
Helena
Default avatar
Pozdravljeni Helenaaa!
Laboratorijski izvidi, ki ste jih priložili so brez posebnosti. Iz njih ne razberem vzroka za vaše težave.
Melatonin ne znižuje nivoja estradiola.
Trenutno ne vidim vzroka, za nadomeščanje hormonov. Lahko pa vzrok za vaše slabosti povezan s težavami v katerem od drugih organskih sistemov (prebavila, krvožilje, metabolizem sladkorja?,...).
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič