Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

povišan krvni tlak

Default avatar

Leti

Spoštovani!

Sem v 27 tednu prve nosečnosti. Pred cca. tremi tedni sem doživela "bleščeče pikice" pred očmi in takoj posumila na povišan krvni tlak. Ker se mi to v naslednjih dnevih ni ponovilo in nisem zatekala, sem se odločila da ne bom delala panike in bom počakala do pregleda, ki sem ga imela v torek. Par dni pred pregledom so se mi bleščice zopet pokazale.

Na pregledu mi je sestra izmerila krvni tlak, ki je bil 120/80, predzadnja meritev pa 106/70, zredila sem se za 3kg ( v enem mesecu ), skupno 6kg. Otroka čutim dobro.

Danes so se mi bleščice spet pokazale in sicer zjutraj, 10min po tem ko sem vstala iz postelje. Še vedno ne zatekam.

Na splošno se dobro počutim, le utrudim se nekoliko hitro, predvsem proti večeru. Naj povem tudi to, da nisem slabokrvna, ginekologinja je na torkovem pregledu v materinsko knjižico zapisala, da sta izvida krvi in urina b.p.

Skrbi me ta povišan tlak, čeprav vem da je še vedno v mejah normale, vendar se mi zdi, da je pri meni kar poskočil. Zanima me, kaj si vi mislite o tem mojem bleščanju pred očmi, v povezavi z vrednostjo krvnega pritiska. Naslednji pregled imam čez 14dni.

In ker seveda razmišljam o vseh mogočih stvareh, vas bom vprašala še to: kolikšna je verjetnost, da preživi in se normalno razvija otrok rojen med 28. in 30. tednom nosečnosti?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Draga Leti,

če se vam krvni tlak v nosečnosti ni povišal vsaj za 30 / 15 mmHg izmerjeno v vsaj 4 urnem razmaku ali vabsolutnem smislu vsaj nad 140 / 100 mmHg, potem ne moremo govoriti o zvišanem krvnem tlaku.
Bleščice pred očmi pa se lahko pojavljajo iz najrazličnejših razlogov in ne le zaradi povišanega krvnega tlaka:
lahko gre za posledice nizkega krvnega tlaka, ko se hkrati ob bleščicah pojavi še vrtoglavica oziroma omedlevica, lahko je posledica odstopanja mrežnice, avre pri netipični migreni in še kje. Skratka, obstaja kar nekaj razlogov za bleščanje oziroma pojavljanje svetlečih pikic pred očmi. Seveda v nosečnosti moramo najprej vedno izključiti preeklampsijo!

Možnost preživetja prezgodaj rojenega otroka pri 28 tednih z ustrezno predporodno pripravo (sredstvo za dozorevanje pljuč) in v ustrezno opremljeni porodnišnici z enoto za intenzivno terapijo in nego novorojencev je že preko 80 %, je pa 10 - 20% možnosti za prizadetost zaradi možnosti krvavvitev v možgane, zaradi dolgotrajne potrebe po zvišanih vrednostih kisika v diahalnih plinih, visokih tlakov pri umetnem dihanju ipd...
Pri 30 tednih je možnost preživetja v ustrezno opremljeni porodnišnici z ustrezno enoto z intenzivno terapijo in nego novorojencev je že skoraj 95%,možnost trajnih poškodb pa tudi že bistveno manjšpa kot pred 28. tednom.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak