Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Ponujena nova pogodba o zaposlitvi za krajši čas

Default avatar

julij_cezar

Pozdravljeni,

kolegu je bila ponujena nova pogodba o zaposlitvi za krajši čas (zaradi upade količine dela). Ali to šteje kot ustrezna pogodba in mu zato, če jo zavrne, ne pripada odpravnina in nadomestilo na Zavodu? Vem da se plača lahko zniža, ne vem če se lahko skrajša tudi delavnik?

Hvala!
Default avatar

ne kompliciraj

V teh časih naj bo zadovoljen, da ga niso odpustili. Kaj se po ZDR lahko in kaj ne sme, zdaj ni važno, država in podjetja v državi so v kurcu in tisti, ki ima še delo ter redne plače, naj bo samo tiho!!!

Kaj pa bo, če mu pripada nadomestilo na Zavodu??? A misli, da bo čez noč oz. v nekaj mesecih našel novo službo, tako z boljšimi pogoji in plačo??? Ne se hecati ljudje, zunaj je kriza! Jaz sem vedno, ampak res vedno imea delo, ima, izobrazbo, izkušnje, znanja, znam tuje jezike...pa ne dobim dela, ker ga NI. Držite se tega, kar imate, ker si sploh ne znate predstavljati, kako je, ko nadomestilo poteče, ko 15.v mesecu naenkrat ni več priliva in imaš na računu 0. Bolje minimalka kot 0, verjemite mi!
Default avatar

julij_cezar

Hvala, ampak to ni bilo vprašanje... Se bo že sam odločil, kaj je zanj boljše, mora pa imeti prave informacije, ne?
Default avatar

Barca

Ne, to ni ustrezna pogodba

http://www.uradni-list.si/1/content?id=112301
91. člen
(odpoved s ponudbo nove pogodbe)
(1) Če delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in delavcu istočasno ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi, se uporabljajo določbe tega zakona, ki se nanašajo na redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.
(2) Če delavec sprejme ponudbo delodajalca po prejšnjem odstavku, mora skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v roku 15 dni od prejema pisne ponudbe.
(3) Če delavec v primeru iz prejšnjega odstavka sprejme ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico do pravnega varstva pred pristojnim sodiščem, kot v drugih primerih redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V primeru ugotovitve nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi se šteje, da je bila nova pogodba sklenjena pod razveznim pogojem.
(4) Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno zaposlitev in za nedoločen čas ter mu preneha delovno razmerje, nima pravice do odpravnine po 108. členu tega zakona.
(5) Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.
(6) V primeru, ko delavec sprejme neustrezno novo zaposlitev, ima pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem.
(7) Če delodajalec delavcu ne ponudi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi, mora ob začetku teka odpovednega roka obvestiti zavod za zaposlovanje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu.
Default avatar

maychi-nep.

A je imel pogodbo za določen ali nedoločen čas?
Default avatar

julij_cezar

Za nedoločen, ne vem pa ali je nova ponujena za določen ali nedoločen... Če je za določen, je itak vse jasno, zato predvidevam da je za nedoločen...
Default avatar

ne kompliciraj

za ne kompliciraj je napisal/a:
Praviš da znaš jezike, pa ne dobiš dela. Evo tukaj je nekaj zate pa še za nedoločen čas.

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitv ... PD=1959782
Hvala za link, ampak jaz stanujem na Jesenicah.. žal :( Pošiljam prijave na vse možno, kar vem, da bi lahko delala, do Ljubljane, pa nič od nič. Za Ljubljano sem ugotovila, da vsi želijo kandidata iz LJ, da mu ni treba plačati potnih stroškov. Povsod, kjer piše, da kandidate napotuje tudi zavod, pošljem svetovalki na Zavod šifro in vedno je odgovor enak - želijo kandidata iz okolice LJ oziroma, kjer je pač naslov firme. Še v Bohinju so me zavrnili, čeprav sem imela vse pogoje, ampak plačajo samo do Bleda in ne glede na to, da sem se strinjala s tem, da mi plačajo samo potne do Bleda, me niti na razgovor niso povabili.
Default avatar

previdnost

Mene so tako nategnili, imel sem za nedoločen čas podpisal pogodbo za skrajšani delavničas 20 ur tedensko za nedoločen čas, delal sem itak po 10 ur še vedno, naprej in mi je na roke plačeval, po treh mesecih mi je dal odpoved in mi plačal odpravnino za 20 urni delavnik.
Ostali ki so bili pri njem na isto varianto ali pa brez zaposlitve na črno jih je pa po 14 dneh zaposlil za nedoločen čas, Zakaj? Ker je podal "nekdo" anonimno prijavo, da se pri njem dela na črno.
Default avatar

...ooo...

hm. enako se je zgodilo meni...in tako kot piše predhodnik, dobila sem manjšo odpravnino zaradi krajšega delovnega časa, da ne govorim o nadomestilu na zavodu, ki bi bilo sigurno 100 eurov višje, če bi šla takoj na zavod, ne pa da sem pristala na krajši del.čas...
naj premisli, ali se mu splača. Sej vem, da je fanj v teh časih imeti zaposlitev vsaj za krajši del. čas, ampak da pa potem ostaneš na (skoraj) goli riti...