Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

BH progesteron in cista na jajčniku

Default avatar
Spoštovani,

Pred 8 meseci mi je ginekologinja ugotovila čokoladno cisto na jajčniku veliko 2,5 cm. Težave so bile bolečine, vmesne krvavitve. Pred pojavom teh simptomov sem imela nekaj mesecev težave z obilnim nočnim potenjem. Sicer jemljem Euthyrox zaradi zmanjšanega delovanja ščitnice, ob pojavu težav sem imela TSH 2,70, torej potenju ni bila vzrok ščitnica. stara sem 37 let. Odkar jemljem zdravila za ščitnico cca 10 let ima težave tudi s spominom.

Težave z bolečinami na jajčniku kjer je bila ugotovljena cista so se stopnjevale tudi do te mere, da nisem mogla stopiti na nogo, menstrualni ciklus iz 28 dni se mi je začel spreminjati na 24, nato na 26 dni. Hormonske kontracepcije ne jemljem.

Sem se pa pred 3 meseci začela mazati z bioidentično 20 mg progesteronsko kremo BIOVEA 1- krat dnevno po ovulaciji do 2 dni pred začetkom menstruacije. Dva meseca sem kombinirala tudi pregnonelone 15 mg kremo, kar je pripomoglo k boljšemu spominu in koncentraciji. Sedaj uporabljam samo progesteronsko kremo

Prebrala sem kar precej literature kjer nekateri zdravniki podpirajo, drugi odsvetujejo zdravljenje z bioidentičnimi hormoni. Za kontrolo hormonov na krvi se še nisem odločila, ker vem, da izvidi krvi ne povejo kaj dosti, da je hormonsko ravnovesje precej odvisno od počutja ( kar vidim že pri moji ščitnici, če imam TSH preko 3 že imam težave z hitrim bitjem srca in nervozo)

Glede na moje ginekološke težave sklepam, da imam presežek estrogena, zato sem se nekako odločila, da bi se s progesteronsko kremo mazala 6 mesecev, da vidim ali bo vplivala na izginotje ciste.

Prvi rezultati so vidni že po 3 mesecih, potiti sem se nehala, tudi bolečine so izginile.
Me je pa danes prestrašila farmacevtka v lekarni ( kljub temu, da sem prebrala kar nekaj strokovnih člankov, ki govorijo v prid BH) in dejala, da je imela stranko, ki je po 2 letih mazanja z BH pristala na psihiatriji.

Prosim za vaše mnenje. ali si lahko v 6 mesecih z BH 20mg progosteronsko kremo naredim škodo?
Če pridem v vašo ordinacijo na posvet ali je smiselno, da prinesem seboj krvno sliko in za katere hormone?

Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.
Default avatar
Pozdravljeni Nishea!
Razmišljanje vaše farmacevtke se mi zdi zelo zanimivo in povsem neznanstveno. Ali je imela tudi kakšno stranko v svoji lekarni, ki je jemala Aspirin ali kontracepcijske tabletke in kasneje končala "na psihiatriji". Iz enega dogodka ne gre sklepati o vzročni povezavi!
Za vse hormone veljajo načeloma enaki previdnostni ukrepi in kontraindikacije, med katerimi ne najdemo "pristanka na psihiatriji".
Ne vem kakšna je vsebnost vaše 20 mg progesteronske kreme, ampak kaže, da vam ustreza in prinese zadostno olajšanje vaših simptomov. To dejstvo govori v prid dejstvu, da vam prej koristi, kot škodi.
Vsako zdravilo, ki ga predpiše zdravnik, ima namen zdraviti bolezen ali stanje. Vsako zdravilo ima tudi svoje stranske in/ali neželene učinke. Zato ga predpiše zdravnik pod točno določenimi pogoji.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana dr. Senčar,

najlepša hvala za hiter odgovor. Pozabila sem omeniti, da mi je ob uporabi BH prog. kreme izginila tudi napetost v prsih in boleče prsi, ki sem jih imela cca 14 dni pred menstruacijo. Tudi ostali PMS simptomi, kot so napihnjenost, mozolji, utrujenost so izginili. Sedaj, ko dobim menstruacijo se počutim tako, ko tiste dneve, ko je nimam.
Nameravam vas kontaktirati, da se naročim za osebni posvet, pa me zanima ali si naj predhodno dam izmeriti hormonsko sliko v krvi (estradiol in progesteron in morda še kak hormon)?

Prilagam link in deklaracijo moje progesteronske kreme:

http://http://www.biovea.com/si/product ... 14-oz-65ml

Serving Size: Approximately 1ml
Servings per Container: Approximately 63

Amount per Serving
• Progesterone 20mg

Ingredients: Water, Caprylic/Capric Triglycerides, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Gel, Polyacrylamide (and) C13-14 Isoparaffin (and) Laureth-7, Glycerin, Micronized Progesterone, Phenoxyethanol, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth-20, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Chamomille Recutita (Matricaria) Flower Extract, Vitis Vinifera (Grape Seed) Extract, Citric Acid.

Hvala in lep pozdrav!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič