ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Krvavitev - nosečnost

Default avatar
Pozdravljeni,
danes zjutraj sem zakrvavela za približno pol čajne žličke, zdaj je prisotna minimalna krvavitev (včeraj zvečer sva imela s partnerjem spolne odnose). Bolečin, krčev zaenkrat nimam, samo občutek nekoliko neprijetne napetosti v trebuhu. Na redni pregled sem naročena šele 23.4. Prvi dan zadnje menstruacije je bil 8.3. - noseča sem 6 tednov verjetno? Včeraj sem bila na HCG-beta testu - pokazalo je vrednost 353 IU/L (5.teden).

Mi lahko prosim napišete kdaj grem lahko ponovno opravljati HCG beta test (če prav razumem pokaže IMN?, pokaže tudi ss?).

Če grem na pregled k ginekologu, se bo karkoli že videlo tako zgodaj? Mislim to, če je prišlo do splava/imn/normalna nosečnost?

Se opravičujem za nekoliko zmeden zapis. Hvala vam za odgovor že vnaprej.
Default avatar
ßhCG ponovite 3 dni po prejšnjem testu, UZ pa ima smisel pri vrednosti ßhCG nad 1000 U/L.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni.
V petem tednu nosecnosti sem par dni zapored po uriniranju na papirju opazila rdec madez, ki je izginil po parih dneh lezanja. V osmem tednu nosecnosti sem dan po prvem pregledu zacela mocneje krvaveti.
kri je bila prisotna v curku urina in na papirju.
Zdravnica mi je predpisala dabroston. Dan pozneje je krvavitev po uriniranju minimalna, opazam pa, da se pojavi zivo rdeca krvavitev iz noznice, ko grem na veliko potrebo.

Ali odvajanje/ rahlo potiskanje blata vpliva na moznost splava, oz. zakaj se v tem primeru pojavi krvavitev?
Hvala za odgovor.
Default avatar
spoštovani,

glede na način opisovanja dogodkov obstaja dvom, od kod krvavitev. Lahko bi namreč bila iz sečil, iz rodil ali iz prebavil. To se da razjasniti le s pregledom pri ginekologu. O vsem ostalem bomo ugibali, ko bo jasno, od kod krvavitev.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni.
V casu krvavitev sem opravila pregled pri ginekologu.
Od kje izhaja krvavitev iz ultrazvoka ni uspela razbrati.
Omenila je moznost hematoma, ce sem jo prav razumela med maternico in gastracijsko vrecko.
S plodom naj bi bilo vse vredu, srcek je normalno utripal.
Bi morala po vasem mnenju na kaksno dodatno preiskavo?
Hvala za odgovor
Default avatar
ne, dodatna preiskava ni potrebna. Vse kar šteje je nosečnost v maternici in prisotni utripi ploda. To, zadnje, se sicer utegne še spremeniti, ampak proti temu nimamo zdravila. Torej ni ukrepov, s katerimi bi lahko izboljšali izid nosečnosti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,
vrednost beta HCG je po treh dneh padla za polovico iz 353 na 152. Zanosila sem sicer v drugem ciklusu jemanja Femare (od treh predpisanih pred postopkom ivf).
Vprašala bi vas kdaj po SS (verjetno glede na rezultate krvnih testov) lahko najprej nadaljujem z jemanjem Femare (imam jo še za en cikel) - lahko takoj pri naslednji menstruaciji, ko se sčisti vse skupaj - zaenkrat še vedno po malo krvavim?
Je v takem primeru (predpisana je bila "hitra stimulacija s Femaro za 3 mesece" bolj smiselno še nekaj časa jemati Femaro in ne nadaljevati s postopkom ivf? Ne želim si postopka ivf, razen če bi bila to zame edina možnost da zanosim. Koliko časa lahko jemljem Femaro brez negativnih posledic? (v preteklosti sem imela dvakrat torzijo jajčnika, diagnozo PCOS, jajcevod naj bi bil normalen samo še na eni strani - skrbi me ali je tokrat šlo za IMN zaradi kakšne neprehodnosti jajcevodov ali SS)

Hvala vam za odgovor
M
Default avatar
Spoštovani,

predlagam, da po tej neuspešni nosečnosti počakate en ciklus, ker bi po dokončanem splavu težko pravilno ocenili, kdaj bi bil najustreznejši čas za začetek uporabe Femare. Glede smiselnosti zdravljenja s Femaro v primerjavi z OBMP (IVF) se ne morem opredeliti, ker vas premalo poznam in navsezadnje to ni moje ožje področje dela. tudi negativne posledice Femare so relativen pojem. Posebnega "deadlina" v smiselu števila "še sprejemljivega števila ciklusov" ni. Se pa ve,da je malo smisla vztrajati, če v 3 do 6 ciklusih ni uspeha.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni.

Pridružila se bom tej temi, ker imam podobne težave.

Noseča sem 15. tednov, druga nosečnost, stara 29 let brez zdravstvenih težav. Pred nekaj dvemi sem, po nezaščitenem spolnem odnosu s partnerjem, naslednji dan zasledila malo živo rdeče krvi med izcedkom. Izcedek je bil prozoren in tekoč, pač podoben temu, ko se iz nožnice še izloča sperma (upam, da nisem to smešno povedala). Krava sled je bila rdeča in bilo jo je zelo malo. Poznala pa se je samo na toaletnem papirju. Skupaj s krvjo pa sem zasledila tudi nekakšne žilicam ali nitkam podobne male izločke. Tudi teh je bilo malo. No, čeprav me je bilo strah, sem predvidevala, da če se ne bo stvar poslabšala, ne more biti kaj narobe. Na nuhalni svetlini je bilo vse super in rezultati dobri.
Rahla rdeča krava sled (skupaj s temi nitkami) pa se je pojavi tudi danes. Včeraj sem tudi imela spolni odnos, ampak zelo poazljiv (nasploh nisva neka divjaka ).
Torej, pregled pri ginekologu imam čez 14 dni. Bi morala iti na urgenco (glede na to, da so prazniki)? Nočem biti preveč stresna in živčna nosečnica, hkrati pa me skrbi (logično).

Hvala za odgovor in lep dan - vsak dan.
Lp, G
Default avatar
Spoštovani,

obisk je odvisen predvsem od tega, kaj od njega pričakujete. S stališča stroke je obisk potreben takrat, ko je na mestu kakšno ukrepanje, ki lahko spremeni tok dogodkov. Tega pri vas trenutno ni opaziti. Ne glede na to, če greste na urgenco ali ne, bo izid enak in ne glede na to, kakšne ukrepe bodo tam uvedli pa četudi jih ne bodo, bo izid enak. Seveda so razlogi za obisk s stališča nosečnice lahko drugi kot s stališča stroke. Zato je na ginekoloških urgencah žal več kot polovica obiskov nepotrebnih. Zdravnik na urgenci pač samo preveri, če je plod živ in če grozi splav, kar je v tem času nosečnosti tako rekoč vse, kar je mogoče ugotoviti. Krvavitve zaradi spolnih odnosov so bodisi iz nožnice ali materničnega vratu in niso v zvezi z nosečnostjo ali pa so v zvezi z nosečnostjo, pa potem niso povzročeni z odnosi.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,

prebrala sem vaš starejši odgovor tukaj glede tega, da se ob splavu oz. krvavitvi v nosečnosti rutinsko predpiše serum anti D RhD negativnim nosečnicam.

Jaz preiskav krvi ob spontanem splavu še nisem imela, kjub temu da sem šla do ginekologa v Leonišču. Ne vem ali sem RhD negativna. Do kdaj po začetku SS je še čas za serum anti D, če bi bil potreben? Krvavim od 15.aprila naprej (od sredine 6. tedna nosečnosti), zdaj je še vedno prisotna minimalna krvavitev. Prvi UZ pregled po splavu imam šele konec naslednjega tedna - bi morala iti prej nazaj?

Lep pozdrav in hvala vam za odgovor

M
Default avatar
Spoštovani,

omenjeno negotovost vsekakor velja razčistiti, zato poskrbite za čimprejšnjo določitev krvne skupine in Rh, če ste slučajno RhD negativni, pa tudi za injekcijo seruma anti D. Pred injekcijo je treba določiti še ICT (indirektni Coompsov test) in če bo ta negativen, je še čas za injekcijo.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,

V bistvu ne vem kaj naj napišem - pri mojem ginekologu so me zavrnili - na pregled krvi me niso napotili, ker naj tako zgodaj pri SS to ne bi bilo potrebno. Da menda nima vpliva in da tudi inekcije seruma ne glede na moj Rh ne potrebujem. Da se to običajno da do 72 ur po splavu. V bistvu si želim, da ne bi rabila izbirati med mnenjem dveh ginekologov ampak da bi mi oba povedala enako. Rada bi samo zvedela, kaj naj naredim, da ne bom imela kasneje težav zaradi odločitve. Zakaj stroka pri tem ni enotna?

Lep pozdrav,
M
Default avatar
Spoštovani,

zelo "znanstveno" gledano, se površinski antigeni na celicah zarodka res pojavijo nekje okrog 8. tedna, ampak to ni nedvoumno dokazano, poleg tega ni mogoče z gotovostjo reči, kdaj nosečnost izpolnjuje merilo 8-tedenske nosečnosti. Zato je bolje, če se ravna preventivno malo prej kot iz pretirane samozavesti omogoči nastanek škode. Veliko izbire pravzaprav nimate. Lahko sprejmete mnenje vašega ginekologa ali si samoplačniško daste najprej določiti krvno skupino in ICT na zavodu za transfuzijsko medicino (cca. 25 do 30 EUR), nato pa po potrebi še odmeriti Rhezonativ, kar stane še nekje okrog 65 EUR. Tudi če vaš ginekolog nima prav, ima 7x večjo možnost, da se kot pravilno izkaže njegovo mnenje kot moje, saj je tudi ob popolnem neupoštevanju priporočil le 15% možnost, da pride do senzibilizacije. Res je tudi, da se injekcija anti D odmeri do 72 ur po dogodku, le ta pa ni dobro definiran. Po drugi strani ni res, da bi imela injekcija učinek le do 72 ur, ampak ga ima sicer v manjši meri, pa vendarle tja do 6 tednov po dogodku. Sklicevanje na prekoračitev 72 urnega intervala je pravzaprav strokovno sprenevedanje. Sam sem sicer zelo proti pravniškemu načinu nastopanja pacientov, ker to zgolj ruši medsebojno zaupanje, ki je osnova za sodelovanje med zdravnikom in pacientom, po drugi strani pa nimam nič proti, če ima pacient ustrezno znanje in argumente, če si pri doseganju svojih pravic pomaga tudi s pravnim pristopom. Recimo, če bi imel vaš zdravnik na voljo možnost "stave", da se zaradi neodmerjanja injekcije anti D ne bo zgodilo nič, se tudi njemu ne bo zgodilo nič, v kolikor pride do senzibilizacije in bi zato vi imeli težave donositi zdravega otroka, pa bi to lahko bil izvrsten povod za tožbo z visoko odškodninsko zahtevo. Me prav zanima, kako bi se vaš zdravnik odločil v tem primeru in če bi še vedno s takšno gotovostjo trdil, da anti D injekcija zagotovo ni potrebna. Če drugega ne, zahtevajte, da se vajin pogovor zapiše v vaš zdravstveni karton in da vam napiše potrdilo, da anti D injekcija ni potrebna. Prosti pogovor se namreč povsem drugače razume kot zapisana beseda v zdravstveni dokumentaciji. Če je vaš zdravnik povsem prepričan v svojo trditev, bo vse to naredil brez vsakršnih zadržkov, ker bo trdno stal za tem.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni,

krvavitev po SS ne preneha, vmes je bila tudi močnejša. Bila sem na UZ pregledu v Leonišču - naj bi se sčistilo vse kar je ostalo od nosečnosti, rekel je, da ne vidi, da bi ta krvavitev že bila M, da je še vedno krvavitev po splavu. Zaradi močne krvavitve mi je predpisal Dabroston 3x1 tbl/dnevno, 10 dni. Vplivalo je toliko, da se je krvavitev prej s količine močnejše M zmanjšala na minimum, vendar je še vedno konstantna, sveža do rjava kri, brez koščkov tudi po koncu jemanja zdravil. Ponovna nosečnost vmes je izključena.
Kaj bi bil možen razlog za tako dolgo krvavitev in kako naprej, če UZ ni pokazal nič nenavadnega? Je koristno, da bi šla ponovno na HCG-beta test, če je vseeno ostalo kaj od nosečnosti v meni? Daljše jemanje Dabrostona? IMN? Do kdaj počakati s ponovno zanositvijo - verjetno se mora to prej urediti?

Hvala vam za odgovor vnaprej,

M
Default avatar
kaj pa vem. Vrednost ßhCG bi vsekakor povedala več kot UZ, saj slednji ni sposoben prikazati manjšega fousa tkiva nosečnost kjerkoli. Če bo ta test negativen oziroma nizek, potem se lahko odločimo za hormonsko zdravljenje krvavitve in za to bi uporabil višje odmerke kombinacije estrogena in progestagena (npr. Stediril-m 3 ali 4 tbl./dan vsaj 10 dni).
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Pozdravljeni.

Sem v 24. tednu nosečnosti, gre za mojo prvo nosečnost, starost 27 let.
Skozi celotno nosečnost se občasno (cca enkrat na mesec) pojavljajo manjše krvavitve, bledo rdeče barve. Dva dni nazaj se je pri jutranjem odvajanjem vode pojavila močnejša krvavitev, živo rdeče barve. Vsakokrat grem na pregled do ginekologa, ki ne najde razloga za krvavitev. S krvavitvami se niti močno ne obremenjuje, kot da bi bilo to nekaj normalnega. Na morfologiji je bilo vse ok, maternični vrat je dovolj dolg in zaprt.
Imate mogoče vi kakšno razlago kaj bi lahko bil vzrok za krvavitev? Kakšne preiskave opravite vi pri svojih pacientkah ki krvavijo? Razmišljam o tem, da bi v primeru ponovne krvavitve odšla na urgenco in na ta način pridobila mnenje drugega ginekologa.
Otrokove gibe čutim, včasih se mi zdi da zaznavam neko čudno tresenje v trebuhu, ne samo brcanje. Mogoče krvavim zato, ker se širi maternica ali zaradi prekomerne aktivnosti otroka?
Je krvavitev lahko znak za predčasni porod?

Hvala za pomoč
Default avatar
ne vem zakaj krvavite, ampak zaradi gibov ploda zagotovo ne. Pregled, ki ga standardno opravimo ob oziroma po krvavitvi v nosečnosti je pregled v spekulih (račjem kljunu) ter UZ nosečnosti s poudarkom na videzu posteljice in njenih meja z okolico. Krvavitve po 24. tednu so sicer lahko povezane z nizkim sedežem posteljice, če je ta seveda nizka. Dvomim, da bo drugi ginekolog videl kaj več kot vaš.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar
Ali je možno, da nizko ležeča posteljica povzroča tudi neznosno napenjanje?
do tega prihaja zlasti ponoči. zaprta nisem saj grem na blato enkrat ali dvakrat na dan. Ponoči prihaja do napenjanja in posledično do močnih bolečin v trebuhu. ali to vpliva na plod?

Kaj preprečuje napenjanje?

Hvala za odgovor
Default avatar
ne. Prebavila nimajo z rodili nobene zveze in tudi ne motijo plod oziroma nosečnosti. Verjetno bo treba pozorneje izbirati prehrano.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak