Starševski čvek

Steklokeramična ali indukcijska plošča

Default avatar
Torej kupujem novo, pa me zanimajo vaše izkušnje. S katerimi ste zadovoljne?
Default avatar
Prvo steklokeramično smo kupili pred 21 leti v Avstriji, nam jo je uvozil sosed, ki je tam delal. Delovala je celih 19 let pa res veliko kuham . Pred dvema letoma pa sem jo kupila pri nas upam da bo ta tudi tako v redu kot prva . Prva plošča je imela aluminijasti rob in tudi ta druga ga ima. Sestra pa si je kupila brez roba samo steklo in ji je po enem mesecu počila.
Default avatar
Prej sem imela plin, sedaj imam steklokeramično. Šla bi nazaj na plin:)
Motijo me tipke, ki so na plošči in če imaš malo mokre roke ti ne primejo. Veliko kuham, pa tudi v kuhinji sem delala, tako da imam mogoče malo drugačne navade in te plošče niso zame
Default avatar
Pocasi se ogreva, pocasi kuha, zato porabi vec elektrike, pa se cisti se tezko. Jaz bi sla nazaj na ta stare elektricne stedilnike.

Z indukcijskimi pa nimam izkusenj.
Default avatar
Default avatar
Če premišljuješ o steklokeramični ali o indukciji, potem indukcijo. To je novejše, če ti skipi lahko takoj pobrišeš, nič se ne prime na plato, zelo hitro za vre. Ali indukcijo, če ne pa plin. klasično steklokeramiko nikoli. Če te kaj bolj podrobno zanima, ti samo vprašaj.
Default avatar
Imele že vse vrste (plin, steklokeramično in indukcijo), najbolj zadovoljna z indukcijo. Predvsem zaradi enostavnosti čiščenja. Ga ni čez indukcijo. Gre kaj čez, samo odstaviš, takoj pobrišeš z mokro krpo, daš takoj nazaj in se že kuha naprej. Pa še ogreto je vse takoj, shlajeno je vse takoj... ne zamenjam za nič.
Default avatar
Steklokeramiko, vendar pazi, da ne kupiš Gorenje. Moja prva je bila Elektrolux, imela sem jo 20 let, zdaj sem kupila novo. Isto Elektrolux. Za na vikend sem kupila Gorenje in to je totalno sranje Stalno piska, če kaj gor postaviš. Ima tisto krasno funkcijo, da se samo postavi na manj, ko zavre.

Indukcija pa baje ni zdrava. Jaz je ne bi kupila samo iz tega razloga.

Plin je tudi sranje. Posodo imaš vso črno, če kuhaš na bombe.
Default avatar
Kupi indukcijski ali plinski štedilnik. Ostalo je vse opazno slabše.
Default avatar
Zakaj pa ne bi bila indukcija zdrava. Ko je prišel plin, kjoj tpo pa ni zdravo. Najbolje je šporhed na drva. Bedarija,
Default avatar
Zato ker so rekle tete na tržnici :)

Pač, folk verjame vsem bedarijam, ki jih trosijo naokrog new-age zdravilci in pametnjakoviči o zdravi hrani.
Default avatar
steklokeramika je napisal/a:
plin je res sranje, da je pa posoda črna, če kuhaš na bombe pa ni res.

razen, če je bila že prej črna:-)))
Default avatar
hm, je napisal/a:
Ali pa, če ni zamenjala šob. :)
Default avatar
krat 4 je napisal/a:
Zaradi tet s trznice je sla Svicarska vlada preverjat, kaj je na stvari in je ugotovila, da imajo tete s trznice prav.

Tu so rezultati (v anglescini) o magnetnih poljih s srednjevalovno frekvenco, ki ob indukcijskem kuhanju zaidejo v cloveka, s konkretnimi primeri od 5-letnega otroka do odraslega cloveka. Poroccilo se zakljucuje z ugotovitvijo, da je bilo narejenih le par studij o zdravstvenem vplivu na cloveka in da zato ni mogoce predvideti dolgorocnih ucinkov na zdravje uporabnikov. Po domace povedano, kdor jo kupi, je poskusni kunec. O spremembi molekularne strukture hrane pa ni nicesar omenjenega.

http://www.bag.admin.ch/themen/strahlun ... ml?lang=en
Default avatar
Robi... je napisal/a:
ne samo šobe, tud tista krinana vrhu sčasoma posaten krušljiva in jo je potrebno menjati..ampak to po kakih 10 letih povprečne, če ne kar orng rabe

nam se je to dogajalo kaki 2 leti, s tem da je bilo kuhališče staro cca 15,16 let. Zadnji dve leti (od 13 leta naprej) se je kuhališču poznalo, da ga daje emšo....

smo ga pač zamenjlai in to je to

sicer sem pa v zgornjem postu dal link, kjer imaš gorilnik plinski ali pa na štrom , površina je pa v celoti steklokeramična in miaš nč črne posode
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Se strinjam in res ne vem, od kje to, da imas posodo crno, pa imamo doma plinski stedilnik. Na bombo, ne na plinovod in tudi februarja ob zledu, ko ni bilo elektrike, smo lahko pri nas normalno kuhali :)
Default avatar
Teta s trznice je napisal/a:
Saj imaš že na začetku napisano: It is not currently known whether magnetic magnetic fields originating from induction hobs represent a health risk.

Torej, zato ker nihče ne more dokazati škodljivosti, ti zaključiš da smo uporabniki poskusni zajci. Se pravi, da vnaprej predpostaviš, da je magnetno sevanje indukcijskega štedilnika škodljivo in da samo čakamo, kdaj bo to potrdila kakšna študija. Toda, inducirana magnetna polja so znan in kar dobro raziskan pojav. Fizikalni poskusi so mnogokrat dokazali, da na človeka nima efekta, v kolikor ne gre za magnetna polja moči par Tesla (kar je zelo, zelo močno magnetno polje). Problem zna biti edino v primeru, da ima oseba srčni vzpodbujevalnik, na katerega lahko vpliva vsako magnetno polje (kljub temu v primeru indukcijskih kuhališč to malo verjetno, ker so polja majhnih jakosti).

Zame je ta tematika podobna histeriji pri sevanju GSM aparatov ali brezžičnih usmerjevalnikov. Mnogi poskusijo dokazati marsikaj, ampak nikoli jim ne uspe ničesar statistično znatnega. Je pa uporabnikov na desetine milijonov.
Default avatar
krat 4 je napisal/a:

Pozabljas, da nihce tudi ne more dokazati neskodljivosti.

Fizikalni poskusi za konkretne proizvode pa dokazejo tisto, kar placa narocnik. Poleg tega me zanima, kako vedo, kaksne bodo posledice cez 30 let, ce niso bile stvari v uporabi tako dolgo?

Tovrstnih "histerij" je bilo v preklosti kar nekaj, in se je pogosto sele po neka desetletjih izkazalo, kaksno skodo so naredile.

Samo en tak primer. Si ze kdaj slisala, da so v "razvitih" drzavah do pred dobrimi 40 leti otrokom merili velikost stopal v trgovinah s cevlji z rentgeni, ki so imeli seveda bolj prikupna imena. Na ugovore, da je nevarno so proizvjalci in prodajalci zatrjevli, da je povsem varno. No, sele ko so se zacele pojavljati vidne zdravstvene posledice po nekaj desetletjih, so bili ti aparati postopno prepovedani.
Default avatar
Nevednost je umorila vec ljudi kot vse vojne je napisal/a:
Se zelo strinjam s tabo. Pa s pantakanom se je potresalo z rokami. Se še spomnim. So tudi rekli, da je to samo zdravje. Šele po veliko letih, je bila povedana resnica.

In ne vem zakaj, bi jaz imela indukcijo, če pa je v zelo dobri funkciji steklokeramika. TUdi mikrovalovke nimam.

Plina pa ne maram iz zgoraj omenjenega razloga. Črna posoda, pa kar naprej je treba nekaj pregledovat, menjat in pazit.