ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Krvni tlak i ISCI

Default avatar
Poštovani,

Zanima me koliko krvni tlak može utjecati na nidaciju ploda.(4 puta neuspjeli ICSI-uvijek je bio transfer po dvije blast.)
Imam 32 god i vrijednosti tlaka mi variraju od 120/80 - 140/105.
Pila sam jedno vrijeme ormidol.U zadnje vrijeme mi je tlak oko 130/95 i sad ne pijem ništa. Napravila snimanje abdomena-u redu, fundus-uočene neke promjene ...
Trenutno sam na suprefactu zbog IVF-a.

Molim Vas za mišljenje i unaprijed zahvaljujem
Default avatar
Draga Lili,

o vplivu krvnega tlaka na nidacijo ne vemo veliko, logično pa bi bilo, da vpliva ni. Če ima kaj vpliva potem bi to lahko bila prekrvljenost tkiva maternične sluznice, ta pa je bolj odvisna od razporeda žilja in ne od hemodinamskih sprememb, vsaj ne pred 2. polovico nosečnosti. Šele v nosečnosti se lahko pokaže, da preskrba maternice ali dela posteljice s krvjo ni zadovoljiva in temu sledijo zapleti, torej splavi, prezgodnji porodi, zastoj v rasti ploda, odmtje ploda, preeklampsija, eklampsija in podobno. Morda ima posreden vpliv na prekrvitev določenega dela maternice pregrada (septum), če ta obstaja. Vendar si upam misliti, da ste vse potrebne preiskave pred IVF postopkom opravili in je bila pregrada na maternici bodisi izključena ali pred postopkom odpravljena.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak