Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

kajenje

Default avatar
Pozdravljeni,

sin je star malo čez 20 let, že kar nekaj časa veva, da sin kadi travo.
Žal, pravi da mu paše in da ne bo nehal, priznava tudi same "pozitivne" lastnosti. Ne morem verjeti, da je tako "pubertetniško prepričan v svoj prav" in ga ne premaknem niti za ped. Edino kar me veseli je to, da dela vsak dan osem ur in še posebej hodi na predavanja.

Težava, ki jo vidim v tem trenutku je, da se mi dozdeva, da gre vsak večer v "klet" in tam zadevo pokadi. Ni mi pa jasno, zakaj se to kadi zvečer, ko greš spat, kakšen je takrat učinek trave. Verjetno težje oz. lažje zaspiš. Imam občutek, da je "kar globoko" z uživanjem trave, če kadi sam (torej ne na kakšnem žuru, s prijatelji) ampak vsak večer sam.

raje vprašam vas, ki kadite, moderatorko kot pa sina, saj bi se verjetno hitro "spičila" v smislu, spet mi težiš.
Default avatar
Pozdravljena zaskrbljena mamica,

Iz tona vašega pisanja bi rekla, da ste nekoliko nemočna in neodločna ob sinovem kajenju trave. Dobra novica pa je ta, da si pred tem ne zatiskate oči in si iskreno in odkrito priznate, da ne hodi v klet ravno "meditirati". No, kajenje marihuane je svojevrsten ritual, mnogi uživalci bi ga poimenovali tudi za meditacijo, a sama menim, da je daleč od tega, saj je realnost zaradi uživanja psihoaktivnih snovi močno spremenjena.
Občutek imam, da ga poskušate razumeti, oz.osmisliti njegovo kajenje v stilu:"Če bi vedela zakaj se trava kadi zvečer potem bi ga lažje opravičevala!" Do odvisnosti vam ni potrebno pokazati razumevanja, pravzaprav manj kot ga pokažete, bolje je za vas! A je pomembno zakaj hodi v klet kaditi zvečer in ne zjutraj ali čez dan? Bi potem bil kaj manj odvisen? Odvisnost se rešuje s pravili kako se obnašati pod vašo streho, ki jih postavite vi! In se jih dosledno držite...Če se odločite, da sinu ne boste dovolila uživati marihuano, dokler živi pri vas, potem pač ne pristanite na to pod nobenim pogojem!
Danes morda še dela in hodi na predavanja, jutri pa lahko zabrede že tako daleč, da se mu bo zdelo, da predavanj, kot tudi dela ne potrebuje, saj ima svojo "travco". Kako ga boste pa potem premaknili?

V vašem karakterju čutim mehkobo,milino in materinsko ljubezen, ki pa vas bo pri soočanju s sinovo odvisnostjo samo ovirala. Saj boste pri tem potrebovala postavljanje meja, ter obilico vztrajnosti, odločnosti, železne volje, ter notranje moči. Včasih tudi brez kančka razumevanja, četudi se boste "zlomila" za štirimi stenami, a mu tega ne pokažite!
Upam, da imate doma podporo (kakšnega partnerja ali moža npr.), ki predstavlja še večjo avtoriteto od vas vašemu sinu.
Sicer pa predlagam, da če bo še dalje užival marihuano vsakodnevno, vas pa bo to tudi vsakodnevno znotraj razžiralo, da se priključite kakšni skupini svojcev (imajo jih tako v Društvu Projekt Človek, kot tudi v Zavodu Pelikan Karitas), kjer vam bodo starši lahko povedali svojo izkušnjo kako so se spopadali s podobno težavo. Seveda pa bi bilo še bolje, če bi v katero od omenjenih ustanov uspela pripeljati sina na razgovor. Ampak si predstavljam, da ga bo zelo težko, če ne skoraj nemogoče stimulirati. Zato predlagam, da najprej poiščete podporo zase.

Pa veliko sreče pri spopadanju s težavo vam želim!

mag.Klementina Sambolić, mag.zakonske in družinske terapije
---

Klementina Sambolič,
magistra znanosti, zakonska in družinska terapevtka

http://zavod-druzinskaharmonija.si/
Default avatar
Še moj prispevek. Stara sem 25 let in kadim marihuano že 11 leto, vsak dan in to samo ob večerih za sprostitev ob napornem dnevu ali kot nagrado za uspešen dan. Skadim 3-4 jointe na večer ali pa samo enega. Odvisno od tega kaj mi paše. Čez dan kadim samo ob vikendih in na dopustu. Zakaj samo zvečer? Zato ker se zavedam, da imam čez dan obveznosti, pri katerih moram biti trezna (česar se verjetno zaveda tudi vaš sin), da ne govorim o vožnji avtomobila. Nikoli ne vozim zadeta, ker me je strah posledic in tega tudi travca ni vredna.

Ko sem bila še mlajša so me 2x dobili tudi krimiči (1x mladoletno, 1x polnoletno) in seveda so zvedeli tudi doma. Kar koli so mi rekli, grozili, da me bodo vrgli na cesto, postavljali omejitve, ni zaleglo. Zakaj? Kar si sama nisem želela prenehati in sem to dojemala kot teženje.
Zato se s sinom pogovarjajte, ne mu postavljat ultimatov kot vam svetujejo zgoraj. Ker ne bo nehal, dokler ne bo želel sam. Lahko se vi na glavo postavite. Samo skrivati bo začel pred vami, in tudi druge stvari ali kakšen problem, bo raje skril pred vami namesto da vas bo prosil za pomoč oziroma nasvet.
Če bi meni starši na lep način povedali kaj in kako in da naj se sama odločim, verjetno zdaj ne bi kadila. Tako so pa težil pa težil in vsa razlika je v tem, da danes ne vedo, da kadim. Dosegli niso nič!

Je pa dejstvo, da kajenje marihuane na dolgi rok škoduje.Pri nekaterih so posledice vidne kar kmalu, nekaterim se ne pozna po desetletjih kajenja. Pa pustimo zdaj posledice, to si lahko preberete skoraj povsod. Raje mu povejte kaj o odvisnosti thcja. Večina kadilcev se s tem ne bo strinjala, pa vendar. Pri rednem uživanju marihuane, ki traja dlje časa se pojavi tudi odvisnost. Ko prenehamo kaditi, postanemo občutljivi na vse, se potimo k pr norcih, živčni, vsaka malenkost te vrže s tira in imamo simptome kot da smo bolni. To traja kakšen teden oz več, odvisno od koliko dolgo kadimo in koliko pokadimo. In ja, to je pri nas v Sloveniji tabu tema. Ker od marihuane pa ja ne moraš biti odvisen.
Drugi problem, ki lahko nastane je pa odvisen od karakterja vašega sina, kajti nekaterim potem tudi marihuana ni več dovolj in grejo na trše droge. Ni pa nujno! da ne bo revež še bolj kregan :)
Meni osebno se zdi večji problem alkohol in ga smatram kot trdo drogo, ampak to je že druga tema.

Hotela sem napisati samo zakaj kajenje zvečer, pa je ven prišel cel esej :)
Samo še to, vaš sin je zelo priden glede na to da ima v današnjih časih službo in poleg tega dela še šolo. Bo že nehal, ko bo čutil da je čas za to, ali ga bo pa kaka baba zbrihtala :)

Vem, da vam je kot staršu težko, ampak to je njegovo življenje ne vaše.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren