Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zakaj so nepremičnine v Gorici pol cenejše kot v Novi Gorici?

Default avatar

res me zanima

Najprej pogledam za Novo Gorico. Okej, stara stanovanja še nekako, čeprav prav poceni niso, malo cenejša kot v Ljubljani. Nova in skoraj nova (ki prazna par let čakajo kupca) pa da dol padeš, 70 kvadratov 150.000, kot da gre za evropsko prestolnico. Samo par metrov čez mejo in center stare Gorice dobiš 110 kvadratov za 100.000 evrov, 125 kvadratov za 115.000 evrov in podobno. V čem je fora? Vedno se piše lokacija, lokacija, lokacija. Ampak lokacija je tukaj praktično ista, 500 metrov gor dol.
Default avatar

savrinka

V Italiji so načeloma nepremičnine res cenejše vendar je življenje toliko dražje, da se računica ne izide. Zato se po celotni meji dogaja, da na italijanski strani cene padajo in na naši rastejo. Veliko slovencev in italijanov tako živi v Sloveniji, ker je življenje cenejše in delajo v Italiji kjer so plače boljše.
Default avatar

pljunk država

Ker je za Italijane Gorica konec sveta, tako geografsko kot z vidika priložnosti za delo. Slovenci, ki iz Nove Gorice dobesedno pljunemo do Lendave, pa še vedno trpimo za občutkom večvrednosti, ki so nam ga nabutali prej, v okviru Balkana in potem, v okviru propagande 'balkanske Švice'. Temu dodaj še slovenski pohlep, pa ti bo vse jasno.
Default avatar

res me zanima

savrinka je napisal/a:
Imava sorodnike in prijatelje v Novi Gorici, oni pa prijatelje v Gorici. In pravijo, da so stroški tipa položnice za stanovanje v stari Gorici pol cenejši. Zdaj pa ne vem. Nekaj razmišljava, da bi mogoče v prihodnosti šla živet v Novo Gorico, samo ko jaz to vidim, če ja, potem kar v Gorico, za staro. Pa delala v Sloveniji, seveda.
Default avatar

savrinka

res me zanima je napisal/a:
Raje še koga vprašaj, da se ne zafrknete. Elektrika, voda, plin in vse ostalo je v Italiji bistveno dražje kot v Sloveniji. Razen, če ima Gorica kakšne svoje ponudnike, ki so poceni ampak močno dvomim. Za Trst ti lahko povem, da je razlika tolikšna, da se nikakor ne izide.
Default avatar

pljunk država

Šavrinka, že dolgo ne velja več tale o dražjih stroških bivanja v Italiji. Iz prve roke. Gorica je pa sploh v deželni upravi, ki nudi celo vrsto ugodnosti za mlade družine, prišleke itd.
Default avatar

res me zanima

savrinka je napisal/a:
Ne, saj ni da se jutri selimo. Razmišljava. Pa če ja, čez nekaj let. Bova vse preverila zelo podrobno.

Samo razlika v cenah je res neverjetna.

http://www.immobiliare.it/44211694-Vend ... rizia.html

Za ta denar dobim v blokovskem naselju tipa Gradnikove brigade 80 kvadratov. Tukaj 187.
Default avatar

savrinka

pljunk država je napisal/a:
Prejšnji mesec je še veljala. Sem pa napisala, da vem za Trst in da mogoče ima Gorica kakšne drugačne ponudnike.
Ugodnosti za mlade družine nekdo, ki se priseli ne dobi. Za prišleke ja ampak samo pod pogojem, da gre za popolno selitev. Torej vključno s stalnim prebivališčem itn. Navadno, če si zaposlen pri nas to ni zanimivo.
Default avatar

si pripravljena spregledati?

res me zanima je napisal/a:

Glej, edina razlika med staro in novo Gorico je v družbeno-ekonomskem okolju oziroma sistemu.
Italija je bila zadnjih 70 let demokratična dokaj prostotržna kapitalistična družba, pri nas pa smo zadnjih 70 let gonili zgodbo o socializmu in velepomebnosti države, da ureja vse pore našega življena. Tako tudi "tržne" cene nepremičnin.
Že v naprej vem, da ti ta odgovor ne bo všeč in boš še naprej iskala odgovor tam, kjer ga ni, toda ko si boš snela plašnice boš na koncu le uzrla resnico.
Skratka edina razlika, ki vpliva na cene nepremičnin je okolje - kapitalizem vs. socializem (komunizem).

Za bolj podrobno razlago pa se mi zdi, da je škoda besed.
Default avatar

res me zanima

savrinka je napisal/a:
Ampak elektrike in gretja mi ne morejo zaračunati več zato, ker delam v Sloveniji? Račun je, kakršen je. Pa v končni fazi, če stanovanje kupim za 80.000 evrov ceneje, imam kar nekaj manevrskega prostora. Oziroma denarja na strani za plačevanje računov.
Default avatar

savrinka

res me zanima je napisal/a:
:) To ne. Ne moreš pa dobiti določenih ugodnosti o kateri piše avtorica nad mano.

Verjemi pa, da enakovredno stanovanje ni toliko cenejše. Nepremičninski trg deluje povsod.
Včasih pogledam kakšno stanovanje čez mejo v našem koncu. Krasno, veliko, slike prelepe. Ko vidiš naslov ti je pa jasno zakaj.

Nočem te odvrniti od nakupa. Seveda imaš lahko srečo in najdeš kaj bolj ugodnega čez mejo. Rada bi le povedala, da glej širše in ne samo na ceno za nakup stanovanja.

Stanovanja na res lepih lokacija ali pa recimo hiše so pa še vedno čez mejo dražje kot pri nas. To tudi nekaj pove.
Default avatar

vsegliharska logika

savrinka je napisal/a:
Dokler je skozi zakonsko regulativo in druge posredne učinke tako izmaličen kot je pri nas, je vsakršno posploševanje preko meje najmanj neokusno.
Da trg deluje vedno in povsod. Toda učinki so drugačni v državi, kjer je relativno manj vtikanja države v vsak cegu, kot pa tam kjer za vsak dr**ek rabiš sto papirjev.
Default avatar

res me zanima

Savrinka, ravno v tem je keč, da trg pri nas ne deluje. Če imaš ti firmo, ki je bankrot, ima ogromno upnikov, tudi delavcev (in državo, ker firma delavcem ni plačevala prispevkov), ta firma pa ima tri bloke in v njih 50 neprodanih stanovanj in stanovanja vsa ta leta ostajajo neprodajana, ker bognedaj ji prodati malo ceneje, potem nekaj ne deluje. Celovški dvor je najlepši primer. In v Novi Gorici imaš tudi to. Zdrava pamet pove, da v normalnem trgu stanovanje, če ostaja prazno pet let, novo stanovanje, izgublja ceno, oni pa še kar nekaj čakajo in ceno držijo na 160.000 evrov za 75 kvadratov, kar je za Novo Gorico absurd. Pa kakor lokacija naj bi bila super. Zakaj pa? S pogledom na javni bazen. Mogoče res super lokacija za kakšnega voajerja ali pedofila, ampak drugače pa res ne vem, kaj je tako super na tem, da na balkonu poslušaš vreščanje z bazena.
Default avatar

savrinka

res me zanima je napisal/a:
Pišeš o firmah. Stanovanja v Gorici prodajajo firme ali posamezniki. Situacija je zelo podobna ampak primerjaj fizične osebe in pravne osebe ločeno.

Tudi v Sloveniji imaš posameznike, ki stanovanje morajo prodati in spustijo ceno zato, da ga prodajo. Dokler se nekaj proda za 160 tisoč ti pa seveda ne bodo spustili cene na 120tisoč. Trg deluje saj se stanovanja prodajajo in kupujejo.
Mi imamo prazno hiško recimo in je ne prodamo, ker so cene toliko padle, da se nam to ne splača. Jo pač držimo prazno. Ampak to ne pomeni, da trg ne deluje ampak da mi nimamo (še) potrebe po prodaji.

Jaz sem čez živela in prišla nazaj. Točno zato, ker se ne izide. Imam pa nekaj kolegov, ki so se selili na Hrvaško stran po isti logiki. Stanovanja precej cenejša, tudi stroški so nižji in se jim to seveda izide.
Default avatar

Good fella

Zakaj se ti pa tako splača imeti prazno hiško? Zakaj se to splača? Mogoče gre za emocionalno navezanost, ampak v tem ni racionalne računice. Prazna hiša propada. Zagotovo propadajoča ne bo z leti več vredna. Če jo sproti obnavljaš, imaš pa spet samo stroške, ki mimogrede presežejo vrednost kake morebitne bodoče rasti cen na trgu...
Default avatar

Opazujem

Zelo enostavno, očitno ni povpraševanja.
Default avatar

savrinka

si pripravljena spregledati? je napisal/a:
Ja v Italiji se cedita med in mleko in je vzor urejene države. Zato ljudje bežijo iz nje.
Default avatar

savrinka

Good fella je napisal/a:
Sem napisala, da se mi splača jo imeti? Ne splača se mi jo prodati za manj kot sem jo kupila in v njo investirala. Če je ne bi imela, v nakup nepremičnine ne bi nikoli šla, ker je najem tako neurejen in najemodajalec tako nezaščiten, da se to ne izide.

Imam pa otroke in raje kot nekaj prodati tujcu pod ceno bom držala za njih. Za otroke pa vemo, da se itak ne splačajo :)))