Forum.Over.Net

Starševski čvek

gensko testiranje

Default avatar

informacije

Zanima me če je tukaj kdo ki se je odločil z gensko testiranje za raka dojk(če je nosilec okvarjenega gena).Če mi lahko kdo pove kaj več podrobnosti o tem.Rada bi tole opravila,ker je v ožji družini bil prisoten rak.
Default avatar

jaz sem gledala

... vendar je sem našla več ponudnikov (predispozicij na splošno) in se potem nisem odločila, ker je cena precejšnja, ne vem pa, kako naj sama precenim kvaliteto. Poleg tega je v vzorcu bilo dokaj nejasno opisano... ne vem, če ima kdo dobre izkušnje, bi tudi jaz bila vesela informacij.
Default avatar

cija

testiranje ti pripada na napotnico, če je bilo v družini več primerov raka na prsih/jajčnikih. samo katerikoli rak v družini še ne pomeni tudi povišanega tveganja za raka na prsih.


na to temo je bilo že dosti napisano
http://med.over.net/forum5/read.php?151,8727625
Default avatar

dvigi

Pokliči na genetiko v Ljubljani,dobiš vse informacije,dobiš po pošti vprašalnik o družinski anamnezi,
izpolniš,dostaviš po pošti,nato dobiš vabilo na testiranje,pri osebnem zdravniku pa si moraš zrihtat napotnico.
Tam izpolniš v čakalnici še en vprašalnik,nato se pogovoriš z genetičarka,daš kri v lab.in čakaš 6 mesecev na izvid.Ti pa ne povedo po telefonu,te ponovno osebno povabijo in te vprašajo,če hočeš vedeti kakšni so rezultati,če se odločiš,da nočeš vedeti,ti ne povedo pa če ravno so pozitivni,ti ne smejo,če nočeš vedeti-
mislim okvarjeni gen BRCA1-2.
Izredno prijazni,dobiš vse odgovore in mene je tudi vprašala,kaj bi naredila,če sem pozitivna,to me je vprašala,še preden sem dala kri.
Če imaš možnost jo izkoristi,ker meni je takrat povedala,da se premalo žensk napoti na te preiskave in se sploh ne zavedamo,kako je genetika napredovala.
Le pojdi,obilo sreče.
lp