Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Tegretol in dojenje

Default avatar

Karmen M.

Spoštovani dr. Pušenjak!

Prosim vas, če lahko kaj več napišete o jemanju tablet Tegretol (zaradi epilepsije) med nosečnostjo in dojenjem.

Najlepša hvala in prijazen pozdrav!

Karmen.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Epileptiki v nosečnosti praviloma jemljejo tegretol enako kot pred njo, s tem,da čimoprej prično jemati poleg tega zdravila še vsaj 5 mg, pogosto kar 10 mg folne kisline dnevno. Eanko velja v času dojenja, če bi porodnica rada dojila, pogosto pa uporabnice tegretola ne dojijo, ker nekaj tega zdravila prehaja tudi v mleko. Karbamazepin (tegretol) se izloča v materino mleko in slabi dojenčkov sesalni refleks. Zato je treba pretehtati, kolikšna je prednost dojenja glede na majhno možnost pojava stranskih učinkov pri dojenčku. Matere, ki jemljejo Tegretol, lahko dojijo, če smo ob tem pozorni na morebiten pojav stranskih učinkov (npr. prevelika zaspanost).
Default avatar

Barbara

Živji Karmen.
Tudi jaz imam epilepsijo (jemljem 3,5 tegretola na dan). Moja nosečnost je bila povsem normalna, zdaj pa je hčerjica stara 5 mesecev in normalno dojim. Žana se krasno razvija in je zelo živahna deklica. Šele 14 dni ji dajem poleg mojega mleka malo sadja, ravno toliko, da se spoznava še z drugimi okusi. Veliko sem se pogovarjala s strokovnjaki glede dojenja in moje terapije in baje je zelo majhen odstotek otrok, na katere bi tegretol slabo deloval. Zato se kar pomiri in videla boš, da je dojenje nekaj najlepšega. Želim ti veliko sreče in zadovoljstva. Pozdravček, Barbara
Default avatar

Karmen M.

Dr. Pušenjak in Barbara najlepša hvala za prijazna odgovora. Vprašanje sem postavila zato, ker sem se kot svetovalka za dojenje srečala z njim in kot laik na takšna vprašanja ne morem odgovarjati. Zato sem bila še posebej vesela tvoje osebne izkušnje, draga Barbara.

Prijazen podrav!
Karmen M.