ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

pergonal in telesna aktivnost

Default avatar
Spoštovani dr. Pušenjak!
Hvala za vaš čas in koristne odgovore.
Jutri začnem prejemati Pergonal kot stimulacijo pri postopku IUI, pa me zanima ali lahko v tem času, dokler prejemam pergonal igram tenis in se ukvarjam s šortom.

Hvala

Emi**
Default avatar
Draga Emi,

v času prejemanja pergonala pride do nadzorovane hiperstimulacije jajčnikov, to pomeni, da se le-ti precej povečajo, lahko tudi do premera 10cm in več. Jajčnik pa ni "dizajniran" za take velikosti, ker je na podlago prišvrščen le preko tankega trakca, skozi katerega prihajajo do njega žile in živci. Ta "trakec" se s povečevanjem jajčnika ne poveča, niti ne postane bolj čvrst. Tako se ob povečanju jajčnika preko meje 5 cm prične močno povečevati nevarnost, da se ta obrne okrog svoje osi pri vsakem "rotirajočem gibanju" kakršno je običajno pri plesu, tenisu, športih s skakanjem ipd. če se jajčnik zasuka okrog svoje osi, se laho zadrgnejo tudi žile v tračku, ki povezuje jajčnik s podlago in ki je za njegovo prežvetje odločilnega pomena. Če se to zgodi sicer nastopi huda bolečina, vendar jajčnik v takem primeru lahko izredno močno oteče ter pod določenimi nesrečnimi okoliščinami tudi odmre. V procesu hiperstimulacije bi to pomenilo, da je najmanj treba takoj prekiniti postopek stimulacije, zelo verjetno bi bila potrebna nujna operacija za reševanje jajčnika in včasih tudi to jajčnika ne reši.

Če tale odstavek skrčim na kratko priporočilo: NE, vsaj po 7 dneh stimulacije bi priporočil prekinitev vseh športnih dejavnosti razen normalne hoje in običajnih opravkov ter previdno "sukanje" telesa, če je že kdaj potrebno. Sicer pa boste neke vrste zbadanje in cukanje v predelu male medenice med stimulacijo tako ali tako čutili sami in vam po mojem posebne aktivnosti sploh ne bodo preveč "v slast".
Default avatar
Spostovan g. dr. Pusenjak!

Meni je moj ginekolog z uz videl povecan levi jajcnik. Ali to pomeni, da v tem primeru tudi ni priporocljiva telesna aktivnost.
Default avatar
Povečan? Koliko?

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak