Forum.Over.Net

Starševski čvek

Otrok alkoholika

Default avatar

Stopinja

Vem, da je tema težka, vendar me zares zanima. Če ima kdo izkušnje ali kaj več ve o tem, naj pove. Koliko možnosti je, da se rodi otrok s prirojenimi napakami, če je oče alkoholik in narkoman?
Default avatar

mnenje, moje seveda

Ne poznam statistike, to poguglaj za kakšne raziskave, na temo alkoholizma jih je sigurno dovolj narejenih.
Pozna pa več primerov iz prakse, primerov, ko je bil oče alkoholik, otroc bp, celo nadpovprečni. In poznam primer otroka, kjer sta bila oba alkoholika, žal otrok malo bolj počasen.
Default avatar

Yaamaahaa

Đanki ni vreden da postane oče,ker oče nikoli ne bo zmogel biti in opravljati očetovskih nalog! Nikoli ne bi dala đankijem možnosti da postanejo starši..Njim je vredna samo ena stvar_ ĐANK!
Default avatar

gensko

glede na to, da alkohol in droge ne spreminjajo genskega materiala, mislim, da je možnost majhna.
Če je pa mama med ali pred nosečnostjo alkoholičarka ali narkomanka, je pa lahko vpliv. Pa spet ne zaradi genov ampak zaradi okolja v katerem se otroček razvija 9 mesecev in mogoče ne dobi vse potrebno
(to preden sploh pridemo na vse možne psiho vplive)
Default avatar

34666

Po mojem nimajo prirojenih napak. Imajo pri privzgojene navade, vzor očeta pijanca. Če so močni, to premagajo. Ali pa so tudi otroci pijanci.
Če imaš slabega očeta, je bolje, da očeta ne bi imel, ker ti to pusti posledice, težave pri izbiranju partnerja, mislene vzorce...
Default avatar

geni

Stopinja je napisal/a:
Že dolgo je znano, da je nagnjenost k zasvojenostim zapisana tudi v genih, tako da je možno, da bo otrok podedoval take gene...
Default avatar

SonjaG

Ko berem zgodbe otrok alkoholikov, me vedno presune kako podobne so si v svojem jedru. Strah, tesnoba, občutek sramu..Neznanska krivica.
Tudi sama sem otrok alkoholika, moja zgodba je podobna zgodbam ostalim. K sreči se je kolesje mojega življenja obrnilo v dobro smer.

Žalosti me, da so otroci alkoolikov na robu obravnav. Sistem se ukvarja samo z alkoholiki, morda še ženami alkoholikov. To mi ni dalo miru in izbrskala sem uspešen mednarodni model - NACOA (National Association for Children of Alcoholics),ki že 25 let deluje v ZDA, nekaj let manj v Veliki Britaniji, Nemčiji, tudi na Poljskem, Braziliji. Povezala sem se z ustanovitelji, ki že žanjejo sadove dolgoletnega dela in skupaj z nekaj ostalimi mladimi entuzijasti ustanovila slovensko vejo NACOA.
Smo sicer na začetku, orjemo ledino, pa vendar vztrajno delamo korak za korakom. Prizadevamo si za detabuizacijo kategorije otrok alkoholikov v slovenski družbi (ljudje se še vedno ne upajo izpostaviti kot otroci alkoholikov), ter vzpostavitev podpornega okolja. Otroci alkoholikov (vseh starostnih kategorij), toplo vabljeni da nas poiščete ali na blogu: http://nacoaslovenija.blogspot.si/, ali se nam oglasite na mailu: [email protected]. Veseli vas bomo! V prihodnjih mesecih bomo začeli s skupino odraslih otrok alkoholikov v Mariboru! V kolikor čutite, da bi vam dobro delo, povabljeni!

Dragi otrok alkoholika - otrok ali odrasel - vedi, da nisi sam!

Sonja
Default avatar

žal ni tako

Draga Sonja, lepo napisano, vendar ni čisto tako. Vedno si sam s svojo bolečino. Nerazumljen in neljubljen. Vedno sam.