ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

premajhna telesna teža

Default avatar
Spoštovani!

Ker v prejšnjih forumim nisem zasledila teme, ki bi se ukvarjala s to problematiko, sem se odločila, da vam pišem.

Imam prijateljico, ki je stara 24 let in namerava v roku enega leta imeti otroka. Do tukaj vse lepo in prav. Problem je namreč v tem, da je njena telesna višina 161 cm, njena telesna teža pa samo (!) 38-89 kg!! Menstruacije, mislim, da ima redne, pa tudi motenj hranjenja, bi si upala trditi, da nima. Skrbi me predvsem to, ker je pred kratkim postala vegetarijanka in predvsem uživa ,sicer zdravo, toda kalorično manj bogato hrano, kot jo je uživala prej. Bojim se, da bo njena telesna teža lahko še padla.

Ker se z njo o tem ne morem pogovarjati (več), bi vas prosila, ce mi lahko odgovorite na zastavljeno vprašanje: ali bo nosečnost pri tako nizki telesni teži potekala normalno? Ali bo mogoče ogroženo zdravje otroka in matere?

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor!

Zaskrbljena prijateljica
Default avatar
Draga katjuša,

iz številke 38-89 kg ne razberem bistva. Ali toliko niha v teži ali pa ena od številk ni prava. Če toliko nih, potem ima motnje v hranjenju ne glede na to kaj si kdorkoli od vaju misli. Tudi če ima pri 161 cm višine samo 38 kg je nekaj hudo nrobe, ali je podhranjena ali pa bolna. Vsekakor nosečnost vtakem stanju ni priporočljiva, sicer pase narava običajno brani sama in nosečnosti bodisi ne dopusti ali pa pride do splava. Ženska s tako nizko težo je zelo izpostavljena zapletom v nosečnosti ali po njej. najmanj kar pričakujem je hujša stopnja slabokrvnosti, otrok z nizko porodno težo ali celo rpezgodnji porod, slabo celjenje ran, zapleti po morebitnih operacijah, osteoporoza....
Default avatar
Kaj pa 44 kg pri višini 164 cm? A je to tudi rizično?
In ali kaj "pomaga" oziroma "izboljša situacijo" tista zreditev, do katere pride spontano med nosečnostjo ali pa tisto ne bi bilo dovolj?
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Tudi 44 kg je malo, čeprav ne tako ekstremno kot 38. Povečanje telesne teže v nosečnosti gre na račun tkiv in tekočine, ki se po porodu hitro izgubijo, zato ta teža ne prispeva k večji presnovni stabilnosti organizma. Pri 164 cm priporočam vsaj 50 kg telesne teže, kar pomeni BMI 18, to pa je spodnja meja pri zdravi vitki ženski.
Default avatar
Drage moje ženske
Čisto pravilno vam je napisal naš dr. Pušenjak. Točno tako je, ker vem iz mojih lastnih iskušenj. Jaz sem včasih imela 42kg. in mi je ginekolog vedno napisal premajhna telesna teža in označil na vsakemu izvidu. Vem, da je to hudo ampak jaz se nisem mogla zrediti, ker mene so iščrpale ginekološke operacije, ki sem jih imela kar 9x + tega še 7x laparo+ 2x histero pa HSG in še in še bi lahko naštevala. Ko se je moje zdravje izboljšalo sem prišla na 70kg. Tako, da pri sedanji zanositvi sem imela točno 67,5kg. Upam, da je vsaj to dobro. Tako, da tudi jaz mislim, da je to posledi kakšna bolezen kot je omenil dr. Pušenjak.....
lp, Doroteja


P.S. Spoštovani dr. Pušenjak za vas bi imela eno majhno vprašanje. Jaz, ko sem zanosila sem imela kot sem že omenila 67,5kg. Sedaj v 29-tem tednu nosečnosti sem se zredila za samo 8kg. Mislite ali je to premalo ali kar dokaj uredu, ko sem se zredila samo za 8kg.? Kaj mislite ali sem imela preveliko težo, ko sem zanosila? Pa samo še to. Sedaj pred 1. mesecem sem začela bruhati, in sem čisto iščrpana od bruhanja ali je to normalno prosim za vaš nasvet in mnenje? Se opravičujem, ker vas motim in gnjavim ampak me resnično zanima. Za vaše potrpežljivost in prijaznost in za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Lep pozdrav in vikend vam želim
Doroteja
Default avatar
Draga Doroteja,

8kg je lahko dovolj celo za vso nosečnost ne le do 30. tedna. Zredili ste se torej povsem dovolj, sicer pa si graf normalnega pridobivanja teže v nosečnosti poglejte v materinski knjižici na strani 11 spodaj.

Če pretirano bruhate potem se ne morete rediti, če pa se še vedno redite, potem ne more biti res, da pretirano bruhate. Oboje se medsebojno izključuje. Izjema je bulimija-anoreksija, kjer ženske nalašč izzivajo bruhanje po tem, ko se prenajedajo. O bruhanju in potrebnih ukrepih pri vas se pomenite s svojim osebnim ginekologom. Le on vas pozna dovolj, da vam bo lahko pravilno svetoval.
Default avatar
Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje glede teže.
Stara sem 22 let in pri 159 cm tehtam 40-41,5 kg. S fantom načrtujeva otroka in me zanima ali je moja teža tudi prenizka. Naj povem še, da nimam motenj hranjenja.
Hvala za odgovor.
Barbara
Default avatar
Draga Barbara,

vaš BMI je kakorkoli obrnemo 16,6, kar je premalo, ste torej preveč vitki, po domače, bi rekel, da ste podhranjeni. Sicer pa narava sama poskrbi, da pri premajhni teži običajno "izklopi" menstruacijski ciklus.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet