Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

ekstrasistole

Default avatar

bil_ka

Spoštovani!

Prosim za vaše mnenje glede težav z ekstrasistolami. Težave so se začele 2 leti nazaj, 3 mesece po porodu, ko so se mi pojavile vrtoglavice- po pregledih na ORL in nevrologu je bil glavni sum na pozicijsko vrtoglavico, hkrati se je pojavilo tudi tiščanje v prsih (to pripisujem stresu zaradi dogodkov z vrtoglavicami) in ekstrasistole. EKG in preiskave krvi, ki sem jih takrat opravila so bili bp. Kasneje so se težave z napadi vrtoglavice umirili, so pa ostale težave z ekstrasistolami. Pred kakšnim letom sem opravila še en EKG kjer so bile prisotne ekstrasistole. Zdravnica je rekla da so nenevarne. Me pa skrbi ker se mi pojavijo 1-2x na leto in trajajo po cel teden ali celo dva in so zelo pogoste (tudi do 2/min). Ne vem kaj naj naredim, da bi se to nehalo. In čeprav mi je zdravnica rekla naj ne skrbim, je mene še vedno strah. Ali mislite da bi mogla opraviti še UZ srca? Naj še povem, da med gibanjem ne občutim ekstrasistol, najhuje je zjutraj in zvečer, po obrokih, pri ležanju v določenih položajih. Trenutno imam spet teden ekstrasistol in 2 dni nazaj sem imela zjutraj ko sem vstala pulz 110, kar je trajalo kakšnih 15-20min, nato se je umirilo.
Stara sem 29let, športnica že celo življenje, trudim se na splošno zdravo živeti, se tudi sproščam itd., zato me še toliko bolj jezi, ker ne vem zakaj se mi to dogaja. Sicer sem že kot otrok imela občasne dogodke hitrega bitja srca in posameznih ekstrasistol, ampak takrat ni bilo ugotovljenega nič posebnega, razen (kolikor se spomnem) dihalne aritmije? Ali mislite, da moram še h kardiologu? Bi lahko bilo to popuščanje mitralne zaklopke?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Verjamem, da so vam ekstrasistole resnično odveč, vendar jih skušajte čim bolj "odmisliti". Ali jih uspete prekiniki z zadržanimi globokimi vdihi? ali jih umirite s kratko telovadbo? ali
uspete zavreti njihov nastop z blagimi pomirjevali? Kadite? Imate zdrave zobe, redne menstruacije, itd? Morda bi bilo prav, da bi nekaj časa jemala zdravilo proti aritmiji. Se varujete stresnih stanj? Imate dovolj časa za nočne počitke? Če še niste nikoli opravili UZ-preiskave srca, jo priporočam, da potrdite morebitne anomalije v srcu (prolaps mitralne zaklopke?)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bil_ka

Ponovno pozdravljeni!

Po vašem nasvetu sem začela jemati baldrijan (Persen) in se je stanje z ekstrasistolami nekoliko umirilo, danes pa me ponovno "napadajo". Ali je možno, da sem tako občutljiva, da jih sproži že najmanjši stres? Med telovadbo oz med gibanjem jih ne čutim. Pojavijo se ponavadi ko sedim (vozim avto) ali ležim. Zdaj me postaja že strah, ker sem danes težave omenila ginekologinji (želim si namreč zanositi) in mi je rekla, da naj kar grem h kardiologu. Jutri sem naročena pri svoji zdravnici za napotnico. Ali mislite, da se mi do UZ srca lahko kaj zgodi? EKG je kot že omenjeno bil posnet in bile so prisotne tudi ekstrasistole, za katere je zdravnica rekla, da niso nevarne.

Oprostite, če moje težave niso tako hude in vam jemljem čas, ampak sem konstantno pod stresom zaradi tega in mislim, da to težave samo še poslabša.

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Skušajte živeti čimbolj zdravo (izogibanje stresnim situacijam, zadostni nočni počitki, nekajenje, zlasti redni polurni sprehodi deloma z živahno hojo več krat na teden, zdrava uravnotežena prehrana, itd). Ker je Persen premalo učinkovit lahko prosite izbranega zdravnika, da vam predpiše ustrezno zdravilo proti anksioznosti (Lexaurin, Helex, itd.). Morda pa bo nosečnost najbolj primerno "zdravilo".
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Anitaa

Pozdravljeni.
Mene pa zanima sledeče, lani so se mi pojavila preskakovanja v srcu, to ni bilo moteče. Sedaj pa se je vse skupaj stopnjevalo, ekstrasistola se mi pojavi vsak dan, ne glede na aktivnost, lakho tudi večkrat na dan, ali pa kak dan vmes ne. Vzame mi dih, me tudi zaboli. Redno tečem - 3-4x tedensko, enako se pojavlja med telovadbo. Zanima me, ali je možno, da ima L-karnitin, ki ga vedno vzamem pred tekom, kak vpliv na srce? Naj mu nebi škodoval, pa tudi ne pretiravam, saj vzamem le eno kapsulo. Stara sem 22let, normalne teže, nikoli zdravstvenih težav, razen telasemije.

Hvala za vaš čas.
Default avatar

Boris Cibic

L-karnitin je snov, ki naj bi zmanjševala apetit in naj bi pospeševala porabo maščobe v telesu. Dodatno naj bi tudi koristila srcu proti morebitnim aritmijam. Vi me sprašujete, ali so vaše sedanje motnje srčnega ritma stranski učinek L-karnitina. Mislim da ne. Za večjo sigurnost priporočam, da ga nekaj dni ne jemljete Če bodo aritmije po nekaj dneh prenehale bomo upravičeni sklepati, da so le posledica jemanja karnitina. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bil_ka21

Spoštovani!
Zgoraj v dopisobanju ste mi pred casom ze svetovali. Od takrat sem opravila pregled pri kardiologu, zaradi ekstrasistol, ki niso izginile. Zdaj jih imam ze skoraj 1 leto. Opravili so mi UZ srca, obremenitveni test, rtg pljuc. Ugotovljene so bile ventrikularne monotopne es, ki so med obremenitvijo popolnoma izzvenele, vse ostale preiskave, tudi scitnica so bile bp. Zdaj opazam es cez dan, vcasih vec, drugic manj. Ne da mi miru, kaj se je zgodilo v mojem telesu, da so se zacele pojavljati tako pogoste es. Nehala sem pit kavo, popolnoma, nehala sem jest sladkor, prehrano imam karseda zdravo, redno se ukvarjam s sportom. Zvecer meditiram, da bi cimbolj ublazila stres. Zdaj opazam, da te es zvecer skoraj izginejo, torej ko se ulezem v posteljo in meditiram jih skorajda ni, ce sem v lezecem polozaju, ce se usedem jih je spet vec, ponoci jih pomoje nimam, ker tudi ko se jutraj zbudim jih se nekaj casa ne cutim (prej je bila prva stvar ko sem odprla oci es). So mi celo rekli, da bi bile lahko te es povezane z luskavico, ki jo imam ze od 15. leta, vendar je v dokaj blagi obliki. Kaj vi menite? Ali je smiselno posneti se Holter. Vcasih so te es, tudi ena za drugo, oz je vmes en udarec ali dva normalna potem pa spet es. Ali bi lahko bilo kaj povezano z želodčno kislino, ker veckrat cutim, da me pece zgaga. Ali bi odsotnost es ponoci pomenila, da je vzrok dejansko psiholoski? Zdaj ko to pisem recimo, sem jih imela ze 10, vcasih pa jih tudi po pol dneva ali vsaj nekaj ur ni.
Ponovno hvala za vase mnenje!
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. V dopisu ni podatkov o zdravilih, ki vam jih je predpisal ali priporočil kardiolog. Če pri doslednem jemanju zdravil, es trajajo in bolnika motijo, je indicirana "ablacija". Mislim pa, da še niste v celoti izkoristili učinkov zdravil in koristi zdravega načina življenja. Vtis imam, da bi lahko poizkusili ublažiti stanje že z nizkimi odmerki blagega pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Napisali ste, da se redno bavite s športom. Ali imate manj es, ko ste na sprehodih oziroma pri športni aktivnosti ali več? Ali je več es v nenavadnih telesnih držah? Ali je več es po obilni hrani? Lahko poizkusite zdravila proti gastroezofagealni bolezni (GERB). Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bil_ka

Hvala za odgovor. Kardiologinja je predpisala Propanolol po potrebi, vendar ga do sedaj nisem še jemala, ker sem hotela prej poskusiti s spremembo prehrane in ostalim. ES je vec po obilni hrani, zlasti ce so to jedi ki vsebujejo belo moko, zdaj bom probala iz prehrane izlociti se to, vendar me skrbi, ker imam ze sedaj pri 168cm samo 51kg. Med sportom jih ne cutim, zlasti ko mi pulz naraste, med pocasnimi sprehodi jih kdaj cutim, kdaj ne. Danes sem zacela jemati se neke naravne tablete za pomiritev, ker je res, da sem zelo zelo obcutjive narave, vse me vznemiri, sploh ne smem gledati porocil ali kaj podobnega, ker me dobesedno spravijo v jok, ampak ne vem kako naj postanem manj obcutljiva.
Bila sem tudi pri pulmologu, ker je se je na rtg pluc videlo neke zadebelitve, ki so se izkazale za ortagonoalno potekajoce zile, je pa pulmolog ugotovil nizji dlco, 77% norme. Po mnenju zdravnika iz Golnika katerga sem prosila za dodatno mnenje je prislo do napake pri meritvi, Tako da grem cez 2 meseca ponoviti teste. Drugace se pocutim dobro, celo glavoboli in migrene ki sem jih imela dokaj pogosto so se po spremembi prehrane zmanjsali na samo 1 glavobol/migreno na mesec, ponavadi se pojavi ko imam menstruacijo. Tudi epizod hitrega bitja srca nisem imela ze zelo dolgo. Samo te ES nocejo stran. Bojim se, da je vse skupaj zacetek kaksne intersticijske bolezni (to moznost je omenil pulmolog). Ampak jaz se drugace pocutim dosti boljse kot recimo pred 1 letom. Ce imate morda mail vam lahko posljem se izvide. Zelim si se enega otroka ampak glede na vse skupaj se do sedaj se nisem odlocila za zanositev, ker bi se prevec sekirala med nosecnostjo ce bi se te es nadaljevale.
Res najlepsa hvala za vas trud in tale forum!
Default avatar

Boris Cibic

Ni zadržkov, da poizkusite preprečiti ES s spremembo hrane, mislim pa, da bi bilo bolj prav, da bi začela jemati priporočeni propranolol in nadaljevala s sedanjim načinom prehranjevanja. Upam, da bo zdravljenje učinkovito in, da boste lahko uresničili željo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bil_ka

Hvala za vse nasvete. Stanje je zdaj 2 dni presenetljivo boljse, bom pa poskusila se s Propranololom, ce se spet poslabsa. Kardiologinja je napisala 1/2 tablete po potrebi. Ali lahko zanosim v casu jemanja tega zdravila? Ali skodi razvoju ploda v zgodnji nosecnosti?
Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

V prvih mesecih nosečnosti odsvetujemo jemanje velikega števila zdravil, zlasti zdravil, ki jih imenujemo "betablokatorji", med katerimi je tudi propranolol. Glede jemanja zdravil v času nosečnosti se bavi posebna skupina ginekologov na Ginekološki kliniki v Ljubljani (tel. 01.522.6241 ali 01.522. 6115). Lahko jih pokličete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bil_ka1

Ponovno pozdravljeni.
v zvezi z ekstrasistolami me zanima se nekaj. Se vedno imam prisotne ekstrasistole vsak dan, vendar jih sedaj ne cutim vec tako mocno-niso vec tako motece. Se je pa spremenilo to, da jih zjutraj in zvecer ko se umirim sploh nimam oz zelo poredko. Imam jih predvsem cez dan, ko se zacnem odpravljati v sluzbo in med njo-takrat jih imam tudi vec na minuto. Ko se ukvarjam s sportom jih nimam-oz jih ne cutim. Ali to se vedno spada med ekstrasistole v mirovanju? Kaj bi nakazovalo na to, da so ekstrasistole postale nevarne oz da kazejo na neko okvaro srca? Ali glede na to, da jih imam ze skoraj eno leto lahko pricakujem da jih bom imela celo zivljenje? Z jemanjem Propranolola èe vedno nisem zacela, ker imam dokaj nizek pritisk. hvala se enkrat za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Še vedno prej mislimo na živčno povzročene ekstrasistole, če jih "bolnik" ima predvsem v mirovanju in mnogo manj pri rekreativnih obremenitvah. Vtis imam, da imate zdravo srce in, da bi ekstrasistole lahko zatrli z zdravim načinom življenja (nekajenje, redni polurni sprehodi z živahno hojo 4 - 5 krat na teden, čim manj kave in alkohola, čim manj stresnih situacij, zadostni nočni počitki, itd.), ob podpori blagih pomirjeval. Pri upornih ekstrasistolah priporočamo ultra zvok srca, da izključimo morebitne anomlije v srcu. Glede jemanja zdravil v času nosečosti lahko pokličete že navedeno številko. Srečno
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

dr. A

Pozdravljeni. Prosil bi vas za mnenje. Star sem 33 let z kar nekoliko poznavanja medicine (nisem pa zdravnik) in naporno službo, nekadilec, ne uživam drog, ne pijem kave, športna aktivnost zmerna, alkohol zmeren občasno zlorabljen - zelo redko. Med začetkom študija so se mi začele pojavljati ekstrasistole cca. 2 do 3 na dan. Opravil sem vse možne preiskave in vse je bilo bp. Na kar sem
zadevo nekako "dal na stran". Ponovno se mi je ponovila lani jeseni da sem na vse skupaj postal spet pozoren. Ponovno vse preiskave, vse bp, 24ekg pokaže 3 ekstrasistole v tistem dnevu. Sedaj so minili 3 meseci in vse je bilo ok. Sedaj pa boleham za virozo že kakšnih 14 dni in se je nikakor ne morem rešiti. V zadnjih treh dneh imam ekstrasistole tudi do 3 ali 4 na 10 sekund, ker je izjemno moteče ker imam po naravi nekoliko povišan pulz. Vse to me je v nedeljo pripeljalo na internistično urgenco ukcmb kjer so rekli da glede na to, da je srce zdravo, da lahko grem domov. Ali je mogoče da so te trnutne pogoste ekstrasistole ki jih nišem doživel še nikoli v življenju povezane s to trdovratno virozo? In v kolkem času si srce opomore?hvala v naprej za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Če ugotavljate, da imate več ekstrasistol zdaj, ko prebolevate virozo je velika verjetnost, da je v teku tudi miokarditis (vnetje srčne mišice), ki se spontano pozdravi v nekaj tednov trajajočem mirovanju (predvsem brez večjih telesnih obremenitev). Ni zadržkov za jemanje blagih pomirjeval.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

dr. A

Pozdravljeni. Najprej bi se vam rad zahvalil za hiter odgovor. Tudi sam sem takoj pomislil na to. Na primer v času angine imam tudi večje število ekstrasistol. Čudi me edino to, da so mi na urgenci opravili vse krvne preiskave in kar nekaj časa sem bil priključen na ekg pa ni nihče ničesar omenil glede tega (zaradi dehidracije sem imel nekoliko nižji kalij, kalcij, magnezij...kar že nadomeščam) tako da upam, da če že gre, gre res za blago obliko. Verjetno bi se to videlo ali ne ?Drugače pa držim popolno abstitenco od alkohola tako da tudi to nebi smelo poslabšati zadeve. Ponovno hvala.
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Laurita

Pozdravljeni. Pisala sem vam.ze glede tega da sem imela v nosecnosti povišan pulz tja do 110..opravila holter ekg kjer so ugotovili supraventrikularno ekstrasistolo. Stiri sves. In najvisji utrip 170 pri aktivnosti.rodila sem pred desetimi dnevi. Opazam pa sedaj v mirovanju pulz okrog 55 ... Kaj je lahko to kaj nevarnega???
Default avatar

Boris Cibic

Po zadnjih poročilih je srčna frekvenca med 55 - 65 utripov v minuti najbolj varčno delovanje srca. Čestitam.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic
cron