Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Popkovna kila

Default avatar
Pozdravljeni,

doma imam skoraj 8 tednov starega fantka (kronološka starost), nedonošenčka rojenega v 33/2, korigirana starost je 1 teden. Ob pregledu v posvetovalnici je pediatrinja postavila diagnozo popkovne kile in naju poučila, na kaj morava biti pozorna (neutolažljiv jok in če se ob pritisku popkovna kila ne "umakne v notranjost"). Patronažna sestra je dejala, naj poskušava, da otroček čim manj joka, vendar pa ga zadnje dni močno dajejo krči (sva prepričana, da gre za tipične krče in ne jok zaradi kile). Vidno se je popkovna kila zaradi joka povečala, mogoče je na oko popek izstopil za 1cm, prej je bila izbočena nekaj mm. Na otip je kila mehka in otrok ne kaže drugih znakov, da bi imel zaradi nje težave.
Zanima me, če je normalno, da se kila zaradi bolj jokavih dni poveča oziroma če bi morala iti nazaj do pediatrinje in na posvet v bolnišnico?

Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Če razumete, da kila nastane zaradi slabosti trebušne stene, potem je razumljivo, da ob povečanem pritisku v trebuhu (jok, napenjanje) kila postane bolj vidna. Vendar se popkovna kila le redko vklešči in pretirano preprečevanje izražanja dojenčka (jok) ni potrebno. Otrok mora tudi povedati, da mu nekaj ne ustreza in to stori z jokom. Seveda pa ga ne boste pustili hudo jokati več minut.
Popkovne kile spontano izzvenijo, najpogosteje okoli prvega leta starosti in operacija je le izjemno redko potrebna. Ne potrebujete posveta, pač pa le spremljanje. Če se kila pojavi in jo lahko nežno potisnete nazaj, ko otrok neha jokati, je vse v mejah pričakovanega. Če pa kila tudi po prenehanju joka vztraja, je ne morete potisniti nazaj v trebušno votlino, na dotik pa boli, potem greste na pregled, najprej k otrokovemu pediatru.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč