Med.Over.Net

Kardiologija

zelo močna bolečina v prsnem košu

Default avatar

Marvin

Pozdravljeni,

zanima me kaj bi lahko pomenila nenadna zelo močna bolečina v prsnem košu, ki se širi tudi v levo roko in hrbet. Bolečina traja cca 20 minut, med napadom bolečine se ne morem premikati ali govoriti, saj to bolečino še poslabša, diham lahko le zelo plitko. Ko bolečina popusti, še nekaj ur čutim nelagodje v prsnem košu. Zdaj se mi je bolečina pojavila drugič v 2 mesecih. Ne bi pa rada hodila k zdravniku, če ne gre za nič resnega.
Stara sem 44 let, z normalno telesno težo, pritisk imam nizek, prav tako holesterol, kar telesno aktivna in med fizično aktivnostjo nisem opazila nobenih težav.
Sicer sem imela pred 1 letom opravljen 24 urni EKG holter, ki je pokazal: sinusni ritem nekaj 10 VES dveh morfologij, tudi kot bigeminus in nekaj 10 SVES tudi v parih (tole tipkam z izvida). EKG sem imela narejen ker imam občasno napade podobne epileptičnim, vendar se ne spomnim, da bi pred napadi čutila kakršnokoli bolečino v prsnem košu.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu je podatek, da ste bili na pregledu pri kardiologu približno pred enim letom, verjetno zaradi srčne aritmije. Ni pa podatka katera zdravila vam je predpisal. Upam, da hujših motenj srčnega ritma ni. So pa sedaj napadi bolečin za prsnico, ki se širijo v hrbet in v levo roko, povprečno trajajo 20 minut in spontano minejo. Nekoliko sumljivo je, da gre za napade bolečin zaradi trenutne nezadostne prekrvitve srca zaradi krčev ali zoženosti ene ali več srčnih žil. Priporočam posvet pri izbranem družinskem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

polona20

Lepo pozdravljeni,

imam težave s pekočo bolečino v prsih, ki se v zadnjem tednu javlja vsakodnevno vsaj enkrat na dan. Bolečina je pekoča, širi se od sredine trebuha ali pa os sredine prsnega koša in se širi tudi v ramena in nadlahti. Obenem dobim mravljince v dlaneh in podplatih in potne roke in podplate. Ob tem me ne duši. Ko si izmerim pritisk, je le-ta do 140/90, pulz pa tja do 120. Ko napad preneha, se tresem po celem telesu, kot da me zebe. Do pred dvema tednoma sem jemala zdravilo Nebilet za znižanje srčnega utripa (v mirovanju sem imela utrip ok.90 brez zdravil). Nebilet sem prenehala jemati, ker se je pulz znižal tja do 60-70 na minuto. Že eno leto pa jemljem zdravila Nolpaza za želodec. Odmerek mi je zdravnica ta teden zvišala zaradi poslabšanja gastritisa.
V ponedeljek, ob prvem takem napadu pekoče bolečine so mi na urgenci izmerili EKG in naredili krvne preiskave. Vse je bilo v mejah normale. Sumili pa so na refluks, saj imam že nekaj časa tudi probleme z želodcem (gastrtis, GERB - ki se je ta teden zelo poslabšal, ker sem imela kar nekaj stresnih situacij). Ker pa me je še vedno strah, da le ni kaj narobe s srcem, se obračam na vas za mnenje ali bi bilo bolje narediti še kakšne preiskave za srce ali je pekoča bolečina res le posledica refluksa. Pozabila sem omeniti še, da imam tudi lažji prolaps mitralne zaklopke, ki so mi ga ugotovili na UZ srca pred štirimi leti.
Stara sem 42 let, visoka 159 in težka 70 kg. Zadnje tedne sem se bolj ukvarjala s špotom, vendar problemov s kakšno bolečino v prsih nisem imela.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas pozdravlljam
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vsebino dopisa smem napisati, da so pri vas zdravniki do sedaj ugotovili manjšo prirojeno srčno napako (prolaps mitralne zaklopke) in GERB. Zaradi motenj srčnega ritma, ki je pogost pojav pri prolapsu mitralne zaklopke so vam predpisali Nebilet. Mislim, da ste to zdravilo opustili zaradi bojazni, da vam bo preveč znižalo tlak. Verjetno jemljete sedaj samo zdravilo Nolpaza. V dopisu je nekaj podatkov, ki bi dopuščalii sum, da se pri vas ponavljajo napadi bolečin v prsnem košu zaradi trenutnih stanj motene prekrvitve srca, vendar ni pa nobene navedbe, ki bi dopuščala misel, da je prisotna organska bolezen srca ali srčnih žil. Napisali ste, da se pri vas v zadnjem času ponavljajo stresni vplivi. Prepričan sem, da je sedanje vaše stanje njihova posledica (motnje srčnega ritma, napadi bolečin v prsnem košu, po napadih tresenje telesa, poslabšanje simptomov GERBa, itd.) in, da ne gre za organsko boleze, ki so jo zdravniki, ki so vas do sedaj pregledali že izključili in bi nanjo kazala tudi bolečina pri srcu ob športnih obremenitvah. Priporočam zdrav način življenja pri katerem ima pomembno vlogo sistematično gibanje, napr. polurni sprehodi 3 - 4 krat na teden , deloma s pospešeno hojo, zadostno nočno spanje, izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, zdrava zravnotežena prehrana, omejeno uživanje alkohola in kave, redno jemanje predpisanih zdravil. itd. Mislim, da bi bilo, poleg Nolpaze, koristno jemanje Nebileta in po potrebi blagih pomirjeval, napr. tabledte Persen, ki so v prosti prodaji. itd.)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Močne bolečine

pozdravljeni.. tudi sama imam zelo hude bolečine v prsih in želodcu. Zacelo se je v torek samo bolečine v prsih in spodnji del grla obcutek je kot da bi me nekdo stiskal, tezje tudi diham saj zaradi bolecine pridem tezje do sape kar bolecino se stopnjuje. bolecine se poveca pri kaksni aktivnosti ali ležanju. Ce sedim je bolečina zmerna. Zdravnik me ni pregledal predpisala mi je samo nalgesin forte in kupila sem obliže itami. Danes je mimo ze 5 dan bolecina ne pojenja v nobenem pogledu, zacel me je boleti tudi želodec. Kaj naj naredim