Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

alergija po obrazu

Default avatar
Naša trimesečna deklica je dobila po obrazu najprej rdeče lise, ki so jo srbele. Nato je dobila zelo suho kožo. Če ji kožo mažemo, izgine za nekaj ur rdečina, nato pa se spet pojavi. Zdravnica je mnenja, da je to alergija. Punčko samo dojim, pazim tudi na prehrano. Ali imate podobne izkušnje?
Dobila sem celo kapljice proti alergiji, ki bi jih naj zaužila trikrat dnevno, kljub temu, da je samo dojena. Prosim za nesvete!
Suzana
Default avatar
Tudi našemu fantu se je pri nekako teh mesecih pojavila neke vrste alergija, ki so jo spremljali rdeča in zelo suha koža, samo s to razliko, da je imel take lise tudi po trebuhu in pod koleni, na pregibu, za ušesi. Zdravnica mi je predlagala dieto brez mleka in jajc (sama naj ne bi uživala tega),katere sem se nekaj časa držala, samo ni lahko, ker si že tako precej omejen pri prehrani, če dojiš. Se je pa zadeva ponavljala kar nekako v intervalih, niso pa pomagale ne kapljice Fenistil, ki jih dobil, ne kortizonska krema. Nekje v petem mesecu je pa vse minilo samo od sebe. Diagnoza pa je bila: atopični dermatitis. Upam, da ne bo nič hujšega pri vas in da bo minilo čim prej.
Default avatar
Pozdravljeni!
Tudi moj dvomesečni sinček je imel kožne izpuščaje po obrazu in zdravnik je dejal, da gre za alergijo in predpisal mazanje z kortikosteroidom Advantan krema. Če bi se alergija ponovno pojavila, pa moram iti na dieto (ne smem uživati mlečnih izdelkov). Mazilo je bilo že po dveh dneh uspesno, vendar so se izpuščaji ponovno pojavili, tako da sedaj ne uživam nobenih mlečnih izdelkov in se mi zdi, da se koža že popravlja.
LPsuzana je pisal/pisala:
>
> Naša trimesečna deklica je dobila po obrazu najprej rdeče
> lise, ki so jo srbele. Nato je dobila zelo suho kožo. Če ji
> kožo mažemo, izgine za nekaj ur rdečina, nato pa se spet
> pojavi. Zdravnica je mnenja, da je to alergija. Punčko samo
> dojim, pazim tudi na prehrano. Ali imate podobne izkušnje?
> Dobila sem celo kapljice proti alergiji, ki bi jih naj
> zaužila trikrat dnevno, kljub temu, da je samo dojena. Prosim
> za nesvete!
> Suzana
Default avatar
Draga Suzana!

Če imate možnost, si v kakšni "družinski zdravstveni enciklopediji" preberite pojme:
- atopijski dermatitis
- alergija (preobčutljivost) na živila

Kot sta že navedli moji predhodnici, se alergija pri dojenčkih lahko začne z izpuščajem na licih, simptomatika pa je lahko tudi na dihalih ali prebavilih (težave z dihanjem, sluz, prebavne težave, krči...)
Najpogosteje so dojenčki alergični na kravje mleko, jajca, pšenico, um. barvila in konzervanse.

Poskusite z dieto, ki je edina učinkovita terapija!

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic