ARHIV - zdravstvo

hipertiroza in radiojod

Default avatar
Pozdravljeni,

spopadam se s hipertirozo (bazedovko) že 3 leta. Trenutno je prišlo do tretjega zagona hipertiroze. Dvakrat prej sem že bila zdravljena z Athyrazolom, vendar vsakič neuspešno. V tretje so mi glede zdravljenja predlagali radiojod. Glede na to, kako različna so mnenja bolnic glede joda, se nikakor ne morem odločiti ali vzeti jod ali še vedno nadaljevati z Athyrazolom. Ker se na kontrolnem pregledu glede izbire zdravljenja nisem izjasnila so mi predpisali kar Athyrazol in kontrolo čez mesec in pol.
Moje vrednosti so: TSH 0,010
ft4 18,2
ft3 6,37
TSI 4

Zanima me kdaj lahko vzameš odmerek radiojoda? Glede na to, da imam kontrolo čez mesec in pol me zanima ali lahko najprej začnem jemati Athyrazol in se nato med zdravljenjem s temi tabletami odločim za radiojod? Ali bi morala radiojod vzeti pred jemanjem Athyrazola?
Drugače sem stara 29 let in še brez otrok... tako da jih v prihodnje tudi načrtujem..

Hvala, lp
Default avatar
Pozdravljena,

Zudi jaz sem bila diagnosticirana z bedzdavko in temu posledično hipertirozo. Bila sem zdravljena z Athyrazolom in Propanololom. Po cca. treh letih se mi je hipertiroza spet pojavila. Nakar sem sla na radiojod. Ko, sem vprašala po opcijah so mi rekli, ali operacija ali jod. Če je ščitnica "mrtva" ali je ni, jo je lazje imeti pod kontrolo oz. določiti dozo hormonov, ki jih telo potrebuje, kot pa, če je bolezen v remisiji in potem izbruhne. Kolikor vem Athyrazol tudi negativno vpliva na plod, ampak je mislim da odvisno od odmerka. V glavnem, počili so mi radiojod, zapadla sem v hudo hipotirozo. Počutje ja bilo katastrofalno poleg tega se mi je pojavila še ščitnična orbitopatija, zaradi katere sem imela terapijo z Medrolom, zredila sem se za 20kg. Še kar imam dvojni vid in izbuljene oči. Potolažili so me s tem,da naj bom srečna,da ni šlo na slabše. Iz Euthyroxa 50 sem prišla na Euthyrox 125, počutje se je izboljšalo (depresije, zmedenost, menjanje razpoloženja, jokavost itd.), ampak sem še kar brez energije, zato sem zdaj začela jemati Combithyrex forte, da vidim kako bo.
Po radiojodu sem jemala tudi pegasti badelj, in pila čaj za ledvice in razstrupljanje, ter glino, da je šlo to "sranje" čim prej ven iz mene.
Jaz, če bi še enkrat lahko izbirala, bi bolj pazila nase, meditirala, spremenila prehrano, poskusila z alternativo, preden bi spet šla na radiojod in, če nič od tega ne bi pomagalo bi šla na radiojod.

Lep pozdrav in srečno!
Default avatar
Zelo lepo razlozeno, ampak se se ni javil korenjak ki bi z meditacijo in zdravim zivljenjem oz.alternativo uspelo uravnati scitnico. Morda z zelo specificno prehrano...
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar
Pozdravljeni.

Tudi sam sem se ze dvakrat zdravil zaradi hipertiroze z athyrazolom. Drugic sem posegel tudi po bioresonanci in in dieti kar mi jr zelo pomagalo. Glede prehrane sem izlocil svinjino, mlecne izdelke, psenicno moko in trsni sladkor. Moram rect da prehrana zelo pomaga.
Sem si rekel da probam vse drugo preden grem na jod.

Lp Gregor
Default avatar
Bravo Gregor! Res se da z pravilnim odnosom do življenja marsikaj "pozdraviti". Pomaga meditacija, joga, prehrana je izredno pomembna. Uspešne so tudi nekatere vrste alternativnega zdravljenja. Meni je npr. pomagala homeopatija.
Drugače pa imela sem hiper avtonomno tkivo in šla na radioaktivni jod. No, radioaktivni jod mi je "naredil" bazedovko in so se izvidi iz meseca v mesec katastrofalno slabšali.
Ko sem prebrala nuspojave Athyrazola, mi je ratalo kar slabo, zato ga ne jemljem ....

Toliko v informacijo!