Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

spermiogram brez spermijev

Default avatar

Nika

Spoštovani!

Trenutno sva oba z možem v procesu ugotavljanja vzroka za nezmožnost zanositve. Stara sem 28, mož 30. Po različnih pregledih (ultrazvok, slikanje maternice) sta izvida 'ustrezna' in sicer: brez mioma, pregrade. Desen jajcevod prehoden in O.K., lev pa se ne ve kakšen je. Kontrast ni opravil svojega dela zaradi x vzroka.

Mož je dal le enkrat seme. Ko mi je ginekolog predlagal in obrazložil da me čaka laparoskopija in možna histeroskopija je pogledal tudi izvid semena. Na izvidu piše, da spremijev ni. Pri pregledu moža pa ugotovil, da semenovodov ne čuti.

Začasno mi je bila laparoskopija prihranjena, ker bodo še enkrat naredili spermiogram.

Nasploh se je zgodilo to, kar noben še v sanjah ne bi pričakoval. Vedno sem mislila, da je vzrok pri meni, da nimam ovolacij ali kaj podobnega. Sedaj pa ne veva kako naprej......

- Kaj to pomeni, spermijev ni!!!??? (Mož je imel kot majhen otrok res mumps, ampak po moje to ni vir neplodnosti, ali pač?)
- Kakšne so možnosti za zanositev?
- Kako do spermijev, če jih ni? Obstajajo tablete (za stimulacijo semenčic ) npr., da se spermiji kreirajo vsaj v taki količini in je na podlagi te le možna umetna oploditev?
- Če tudi v drugem testu spermijev ne bo, bodo naredili biopsijo testisov. Kaj se ugotavlja na podlagi te preiskave?
- Kakšno je vaše mnenje glede možnosti zanositve?
- Kakšni postopki (preiskave) sledijo naprej?
- Ali res nimam več možnosti, da bi lahko zanosila z moževo spremo ali sedaj preostane le še zadnja možnost:'sperma darovalca' ??

Res sva obupana. Za odgovore se vam zahavljujeva in lep pozdrav!

Nika in Sandi
Default avatar

Stanko Pušenjak

Draga Nika,

za zdaj lahko odgovorim samo na prvo vprašanje. Če spermijev ni to lahko pomeni v grobem dvoje, bodisi da se sploh ne proizvajajo (motnja v modih) ali pa se sicer proizvajajo, pa je na poti neka ovira, ki jih ne pusti priti do semenske tekočine.
Počakati bo torej treba na izvid opregleda drugega izliva semena in potem morebitne biopsije, ki bo razrešila uganko: ovira na poti ali popolna odsotnost spermijev. Če gre za oviro (obstrukcija) potem je oploditev možna vsaj v epruveti, če v biopsiji ne bo za oploditev sposobnih celic (spermij in/ali spermatogoniji), potem ostane le darovalec.
Default avatar

Barbara

Pozdravljena!

Naj ti povem, da so tudi pri mojem partnerju ugotovili, da nima razvitega semenovoda, zame pa so ugotovili, da je ginekološko vse v redu. Najprej je moral iti na pregled krvi - hormonsko in genetsko. Ugotovili so, da je vse v redu. Pri hormonih je važna količina hormona FSH. Pri genetiki pa ugotavljajo število kromosomov. Oba testa sta bila zelo v redu. Nato je ime partner pred enim mesecem biopsijo testisov. Operacija traja 15 minut. Odstranijo del tkiva, na katerem poiščejo spermije in jih nato pregledajo. Pri mojem partnerju so našli žive in kvalitetne spermije, tako da naju čaka postopek IVF. Zato nikar ne obupaj in počakaj na rezultate biopsije testisov.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala z odgovori na vprašanja.

Lep pozdrav!

Barbara

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak