Starševski čvek

Tukaj si lahko preberete, kako super je bilo v Jugoslaviji

Default avatar

Sandi_H

Če ne bi bilo tistega puča 27. marca 1941 nas Nemci ne bi napadli, kraljevina Jugoslavija bi se ohranila in ne bi bilo socializma... In mogoče bi nam bilo danes bolje. Prav tako ne bi imeli kje prati naše medvojne zgodovine, ker je ne bi bilo.
Default avatar

Clandenstino

Sandi_H je napisal/a:

Sandi, res hvala za osebno videnje tistega časa.
So stvari, ki se jih hitro posploši in zaradi površnosti spregleda.
Pravijo da je bilo življenje v jugi fino, kar nisi imel si pa "prešvercal"....
Jaz pa se vedno vprašam, zakaj je bil sploh potreben "šverc"?
Zakaj je bilo sploh potrebno pretapljanje denarja v konvertibilne devize?
Zakaj? Zakaj? Zakaj?
in najpomembnejše vprašanje: zakaj so bili ljudje streljani na mejah, ko so bežali iz države v kateri je bilo vse tako "fajn"???

To so vprašanja, katerih odgovori dajo realno sliko.


PS: Tudi jaz sem otrok tistega časa in na srečo mi površnost ni spačila spomin. Zato sem vesel, da še nekdo pove, kako je bilo?
.
.
-:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:- -:-
Vsa pokvarjenost aktivistov za "socialno pravičnost" v enem videu.
https://www.youtube.com/watch?v=vWXZ-whusxY
.
.
Ko se opranoglavost sooči z argumenti :-)
https://www.youtube.com/watch?v=0e50fQLyebI
Default avatar

Dec

Sandi_H je napisal/a:
Se strinjam s teboj, vendar bi Slovenci naJ v vsakem primeru, zaradi 1 svetovne vojne, ko smo se odcepili od avstro-ogarske. Nemec je imel že svojih veliko v taboriščih zaradi nasprotovanju režima in mislim, da na nas ne bi gledal nič drugače, saj smo 25 let nazaj potegnili z balkanci. Nekako nas ne bi oz. nas ni imel za verodostojne.
Default avatar

Nekaj vzpodbudnega

Jaz ne rabim brat izmišljotine od malinovcev, ker vem, kako je bilo v jugi. Ni bilo idealno, ampak se je dalo normalno živet. Po drugi naftni krizi je bilo dve leti določenega pomanjkanja, potem pa spet normalno. Nihče pa ne pohvali Jugoslavije, da zaradi zvez z Arabci prve naftne krize sploh ni občutila, medtem ko zahod ni imel goriva. Socializem, čeprav je bil prva leta po vojni res okruten, se je kasneje izkazal za pozitivno izkušnjo. Zamerim pa starim komunistom, da svojih otrok niso vzgojili v odgovorne ljudi, ki bi znali nadaljevati začeto delo, ampak so zaredili razvajene sončke, današnjo generacijo poznih srednjih let, ki je uničila državo.
Default avatar

smrt kapitalizmu ki izkorišča

hočemo socializem, ne pa kapitalizma ki izkorišča lačne delavce
Default avatar

Sandi_H

Nekaj vzpodbudnega je napisal/a:
Če vam je bilo v socializmu res tako fino, zakaj ste se odcepili od Jugoslavije in zakaj niste nadaljevali s socializmom v Sloveniji? Nič vas ne štekam.

Meni ni bilo fino. So me stlačili v zavod in mi obljubili posteljo v domu upokojencev, ker sem gibalno oviran. Vsega tega v današnji Sloveniji ne bi doživel.
Default avatar

Boom

Sandi_H je napisal/a:
Seveda!!! Še posebej dobro bi se godilo tebi, ki si menda na invalidsklem vozičku. Dolfi je za take imel prav poseben program. In ja, do napada menda res ne bi prišlo. Bi Namci kar v miru vkorakali v državo. Štajerska je pa itak bila kar anektirana.
Default avatar

Dec

Nekaj vzpodbudnega je napisal/a:
Aha tankanje na bone in soda ter liha števila si pa pozabil?
Default avatar

Nekaj vzpodbudnega

Sandi_H je napisal/a:


Ravno zaradi takih večno nezadovoljnih jamračev kot si ti, ki so začeli s šovinizmom in fašizmom v republikah bivše juge. Socialistična Jugoslavija ni propadla leta 1991, ampak že v poznih osemdesetih letih, ko so prišli na oblast razvajeni sončki, nevzgojeni potomci starih komunistov.
Default avatar

Popay

Nisem bral, sem živel v Jugi in žal moram priznat, da bi bilo bolje, da Juge nebi bilo. Države oz. republike se bi izoblikovale po neki moči oz. ljudeh, ki bi na določenem ozemlju živeli, vsaka država bi razpolagala s svojo zemljo, proizvodnjo in znanjem, nebi bilo toliko sovražtva med temi narodi, ki se imajo zdaj kao za neki več od onih drugih. Nestrpnost bi bila že zdavnej pozabljena, privilegij bi bil posel in to je to. Problem je, ker so nekateri Jugo jemali kot domovino v okviru njenih meja, kar je pa normalnemu človeku bilo jasno, da to ne gre. Če nebi bilo juge bi bilo tem ljudem jasno, da so v neki drugi državi z nekimi drugimi navadami oz vero. Tako, da žal je res ,da bi bilo bolje za zdejšnje generacije, da je nebi bilo. Tisti, ki smo jo pa doživljali, nam je bilo pa ok, razen tistim, ki so se doživljale krivice, s katerimi še dons utrujajo.
Default avatar

zaćepi

Nekaj vzpodbudnega je napisal/a:

Socializem je propadel z dnem, ko je Ante Marković v jugoslovanski skupščini sprejel zakon o podjetništvu.
Ta dan se šteje za konec socializma (ekonomije) in je bil še za časa Jugoslavije (da ne bo kdo govoril o plebiscitu)
Potem je datum ustanovtve Slovenske Kmečke Zveze kot prve stranke (izven komunističnega enoumja) za propad enopartijskega sistema (spet še za časa bivše Juge (da ne bo kdo spet govoril o plebiscitu)
Plebiscit pa je bil le odločanje o biti pod Srbi ali samostojni (nikakršnega odločanja o socializmu ker je bilo takrat že odločeno da ga nočemo več)


Jamrači (tvojega kova) ste pa druga zgodba. Ste pa zelo odgovorni za današnje težave in probleme.
Default avatar

Nekaj vzpodbudnega

Dec je napisal/a:


Zgoraj imaš napisano o pomanjkanju. Ni tisti par nepar režim trajal štirideset let. To je bilo na samem začetku osemdesetih, ko je zaradi iranskega političnega prevrata in kasnejše vojne z Irakom prišlo do naftne krize in zaradi dolžniške krize, ki je nastala po zvišanju obrestnih mer na mednarodnih finančnih trgih. Ampak s tem je imela takrat večina sveta probleme, ni samo Jugoslavijo zadelo in ni bilo to zaradi socializma.
Default avatar

Boom

Popay je napisal/a:
Za jugo se zahvali kar Korošcu & Co. in tudi predvojnim slovenskim politikom (še najbolj morda liberalcem), ki so za vsako ceno hoteli ostati v njej. Zaradi objavljenih točk so vsi očitali OF separatizem.
Default avatar

Nekaj vzpodbudnega

zaćepi je napisal/a:


Si še prezelen, da bi ti mene učil, kaj in kako je bilo. Nesposobnežem tvojega kova itak nobena država in noben režim ne paše. Vsi bi samo nekaj zahtevali, se pritoževali in spet zahtevali, od vas pa nikdar nobenega prispevka.
Default avatar

končno nekdo pameten

Popay je napisal/a:

Kapo dol, za eno od bistvenih ugotovitev.
Posebej tisti stavek, ko ugotavljaš, da imajo nekateri Jugo za domovino v okviru njenih meja. Od tu izhaja večina danšnjih mednacionalnih težav in dokler bodo nekateri še vedno imeli to jugo-domovina mentaliteto v svojih glavah, bo še nevarnost za blakanske vojne (tudi v Sloveniji).

Izvorni problem je natanek Juge. Če nam je bila že tista prva (kraljevina) nekako vsiljena od zunaj (spomnimo se, da DRŽAVE SHS ni nihče od velesil priznal), je bila 2. jugoslavija vsiljena od znotraj.
Default avatar

MuMi

Tukaj si hodite pošteno v zelje...dve vprašanji.

1. Če je bila Jugoslavija tako idealna država, zakaj je razpadla?
2. Če je bil socializem idealen sistem, v katerem se je vsem cedilo mleko in med, zakaj ga je zamenjal gnili in nečloveški kapitalizem? Nekaj se je govorilo, da bomo postali druga Švica...zakaj druga Švica, če smo po mnenju jugonostalgikov to takrat že bili?

Ne vleči ven političnih vzrokov. Ker ne obstajajo. Vzrok za nastanek in razpad neke skupnosti je vedno gospodarski.

Zdi se mi, da se ljudem bolj toži po egalitarizmu - vsi so bili enako bogati/revni - in prividu varnosti, kot po nekem namišljenem standardu. Ki očitno ni obstajal.
__________________________________________________________
1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d
Default avatar

Nekaj vzpodbudnega

končno nekdo pameten je napisal/a:


Saj tudi Slovenijo mnogi doživljajo kot tujek. Štajerci bi bili raje del Avstrije, Primorci bi bili zase, Ljubljano bi večina najraje videla zrušeno v potresu in tako dalje. Problem je, ker nesposobneži vedno nekoga drugega krivite za svoj neuspeh. Niti s svojimi sosedi v ulici se ne razumete, kaj šele da bi vi tvorili nacionalno ali celo nadnacionalno skupnost. Prej vam je bil za vse kriv Beograd, zdaj Ljubljana, vsak bi imel svojo občino, pa še v njej se ne znate nič zmenit.