Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

rdeča lica

Default avatar

NOEL

Pozdravljeni,
enoletna hčerka je danes dobila živo rdeča lica, vroča na otip in drisko. Temperature zaenkrat nima, je dobro razpoložena, ima dober apetit, pije pa bolj malo (od vedno).
Ker je pediater na dopustu, pri nadomestni zdravnici pa se čaka tudi po 4 ure (brez pretiravanja), se obračam k vam po nasvet. Je to peta bolezen ali bolezen okloftanih lic, ali so rdeča lička in driska sploh v povezavi? V pon. je bila hčerka po ličkih in trebuhu vsa pikasta, droben rdeč izpuščaj, ki jo je tudi srbel. Sumila sem na reakcijo saj je v nedeljo jedla polpetke z jajcem. Po mazanju s Cicalfate losjonom je miljonkrat boljše, sedaj pa to. Je to povezano? Zobki ji ne izraščajo, pri kobacanju naokoli pa marsikaj poliže, tudi čevlje, tla v kopalnici,..vsega enostavno ne morem preprečiti (čeprav bi rada), imam preživahne otroke. :)
Default avatar

Tanč

Ali je bila driska le enrkat ali odvaja pogosto tekoče blato večkrat dnevno?
Lahko gre za kakšno virusno okužbo z izpuščajem in drisko, kar je pogosta kombinacija, vendar vam tega ne morem zatrditi brez pregleda. Peta infekcijska bolezen je možna, običajno pa otrok pri tem nima driske. Če je bila leta samo enrkat, gre lahko tudi za strptokokno okužbo (škrlatinka?). Skratka, po teh podatkih ni mogoče sklepati, za kaj točno gre.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč