Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

aktivnost v času nosečnosti in e.a.

Default avatar

mateja

Lep pozdrav!

Večkrat sem že slišala, da mora biti nosečnica glede določenih aktivnosti v tem času previdna,.......kot npr., da ne sme obešati perila, zaradi iztegovanja rok navzgor, ker se baje popkovnica lahko ovije okoli otrokovega vratu,.........potem, da ne sme dvigovati malo težjih stvari, kot npr. majhnega otroka (leto starega),........potem so še omejitve glede kolesarjenja in daljših sprehodov, ker lahko splavi,..........in pitje vode iz pipe, ki naj bi bilo prepovedano,ker mora biti voda prekuhana itd.

Zanima me kaj je pravi vzrok za te omejitve, če so seveda resnične.

Zanima pa me tudi, če epiduralno analgezijo med porodom odsvetujete? (slišala sem za določene negativne posledice te analgezije, ki so povezane z ohromelostjo spodnjih okončin, če pride slučajno do zapletov).

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Mateja,

če malce vklopite logiko, boste hitro izločili nesmisle od smislov. Plezanje na lestev, mizo ali kaj podobnega zato, da lahko obesimo npr. zavese je prav gotovo nevarno za nosečnico s trebuhom (ravnotežje?), navadno obešanje perila z dvigovanje rok pa dovoljeno brez omejitev.Dodatek o "ovijanju popkovnice okrog plodovega vratu je bedarija". Dvigovanje težkih predmetov pač ni primerno zaradi zmehčanih sklepov in že tako bolj obremenjene hrbtenice, stik z otroki pa je lahko nevaren zaradi otroških infekcijskih bolezni, zato je pri "prepovedih omenjen mali otrok". Daljši sprehodi so O.K., kolearjenje po cesti pa je nevarno, ker lahko nosečnica pade in se dobro potolče, pa še z vsemi mogočimi koničastimi predmeti, ki so del kolesa, se lahko udari v trebuh! Celo, če si samo zlomi zapestje, mora na rentgen, kar ni dobro in morda poterbuje kakšna zdravila, ki tudi niso nujno dobra za plod!? Tisto z vodo iz pipe je odvisno od okolice, v kateri nosečnica živi. Če načeloma iz pipe priteče pitna voda, ptoem opozorilo ne velja, sicer pa velja tako kot za ostale prebivalce okolja, ki vodo uporabljajo.

O epiduralni analgeziji si odgovor poiščite z iskalnikom foruma. Vse že piše, večkrat!

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak