Starševski čvek

Imunoterapija pri alergiji otroka

Default avatar
Je kdo med vami bil z otrokom na imunoterapiji zaradi alergije? Nam so dali možnost izbire in sedaj ne vemo kako se odločiti oziroma sem trenutno še čisto na začetku iskanja informacij.

Če sem prav razumela se gre za nekaj dni v bolnico in potem ponavlja z inekcijami še nekaj let. Kako zgleda bolj podrobno samo zdravljenje?

Predvsem me pa seveda zanima ali je bila imunoterapija uspešna. Ali so možni kakšni zapleti?

Za vsako informacijo bom hvaležna. Aja pri nas gre za alergijo na pik ose.
Default avatar
Nismo se odločili,ker tudi pogosto ni uspešna in bi tudi trajala 5 let ( 1x mesečno hodiš na inekcije)
Default avatar
cvbnvc je napisal/a:
Smem vprašati za kakšno alergijo gre pri vas? Je kaj čemur se lahko izogneš?
Default avatar
Pozdravjeni,
Sin ima izkušnjo z alergijo na čebelji pik in pravkar končuje 5-letno imuniterapijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Najprej je bil 5 dni v bolnici, kjer so mu naredili teste in začeli poskusno uvajati imunoterapijo. To pomeni, da so mu povečevali odmerek strupa čebele, dokler niso brez zapletov prišli na raven, ki jo je potem lahko dobival ambulantno, 4 leta 1x mesečno, zadnje leto pa 1x na 3 mesece. Po prejemu cepiva je nujno potrebno čakati v čakalnici, za vsak primer če pride do reakcije. Pri nas je imel v vseh letih, takoj po cepljenju 1x blago reakcijo in so ga sprejeli nazaj v ambulanto, kjer so ga imeli na opazovanju.
Na začetku zdravljenja smo dobili vse napotke in set za prvo pomoč, ki jih je moral nositi pri sebi. (tablete in injekcijo adrenalina). Naš je bil star 14 let.

Nekje po 2. letih IT ga je prvič pičila čebela. Reakcije ni imel. Pa potem še parkrat, tudi brez reakcije. Torej IT pomaga.

Vsako leto enkrat po krvnih preiskavah ugotavljajo uspešnost imunoterapij. Pričakuje se, da naj bi se po 5. letih IT imunski sistem spet pravilno odzval na pik in naj bi se zdravljenje zaključilo. Če se pa reakcije ponovijo, je pa potrebna stalna IT. Ampak po mojem mnenju še vedno bolje to, kot pa večno trepetanje kdaj in kje se bo zgodilo...saj vemo da se običajno zgodi ob nepravem času na nepravem mestu. Od tega pa je odvisno življenje.

Skratka naša izkušnja je pozitivna.

Lep dan vam želim,

Marjana
Default avatar
Marjana hvala. Sem vesela, da vam je pomagalo. Lepa psodbuda za nas :)

Drži ja, ponavadi se zgodi ob nepravem času na nepravem mestu. Osebni pri alergiji na nekaj čemur se lahko v celoti izognemo verjetno ne bi razmišljala o imunoterapiji. Piku se pa, če še tako pazimo ne moremo v celoti izogniti. Še posebej otrok, ki naredi paniko in tako maha, ko vidi oso, da jo skoraj sigurno razjezi :(
Default avatar
pri otroku ne vem,
moj kolega star 28 let,alergije na ves prah.cvetni,hišni,.....od 10 narejenih,alerg.na 9.
terapija v Avstriji,ker ima tam zdravnike,po inekciji tako močna oteklina(boleča)kot pri ženskah,ki so jim odstranili aksilarne (vse) bezgavke(npr.rak dojke),
nadaljna terapija v teku,tako,da še ne vem kakšen je izid in reakcija na naslednjo aplikacijo.
Kolega pravi,da v Avstriji in drugih državah te terapije kar uspešno izvajajo.
upam,da se najde kakšna mamica,ki ve iz lastne roke,kako poteka terapija.
Alergija na kaj'?
Default avatar
dvigi hvala.
Alergija na pik ose. Ose okoli nas pa toliko, da se jim nikakor ne izogneš :( Imam sama pa alergijo na hišni prah in si predstavljam, da če gre za hudo obliko je to nevzdržno. Enako se mu je nemogoče izogniti :(
Default avatar
ja,zoprno in lani je bilo ogromno os,
kot ti je že ena napisala,da je uspešna terapija,bi jo jaz osebno kar izvedla,je pa odvisno koliko je star otrok,ker tako majhni otroci dobijo kar fobijo pred iglo,zdravniki,zdr.osebjem.
prvo poglej iz tega vidika,pol pa na uspešnost terapije,
lp
Default avatar
Moja hči ima alergijo na drevesne in cvetne pelode in smo sprejeli imunoterapijo. Dobila je ponujeno ali 1xmesečno da hodi po inekcijo ali 4 kapljice vsako jutro pod jezik na tešče. Ker ima grozen odpor do igel smo sprejeli kapljice. Na imunoterapiji je že 3 leta in rezultati so super,saj je vsako leto bolje,lani spomladi,ko je vse cvetelo skoraj ni bilo reakcije. Trenutno se prebijamo čez zadnje leto in ni ne meni ne hčeri žal,da smo se za to odločili,ker je za njo pomlad posledično tudi lepša in lahko gre spomladi tudi ven,ker pred IT je bilo spomladi grozno,vsa zabuhla v oči iz nosa ji je teklo,srbelo jo je,kihala non stop in tako je večinoma pomlad opazovali skozi okno.
Default avatar
cvetni prah je napisal/a:
moj sin ima tudi težave s cvetnim prahom (trave in listavci, živimo ob gozdu) in je sedaj drugo leto na IT, in sicer dobiva podjezične tablete Oralair in resnično poomaga, že lansko leto je bilo veliko boljše, pa je imel IT prvo leto
Default avatar
Moja hči je imela zelo hudo alergijo na dve vrsti cvetnega prahu. Sedaj je na imunoterapiji šesto leto. Izboljšanje je 95%. Letos bo zaključila, pa bomo potem naslednje leto videli, če bo izboljšanje trajno.

V starosti 8-12 let je bilo tako hudo, da je bila od srede marca do srede oktobra zaprta v hiši, z maksimalnimi dozami antihistaminikov. Prespala je po 18 ur dnevno, zadeta od alergij in zdravil. V šoli je manjkala po 300 in več ur.

Začela je z imunoterapijo proti prvemu alergenu. Prvo leto je bilo hudo, naslednje leto pa že veliko bolje. Tretje leto jje ta alergija skoraj izzvenela, se je pa močno poslabšala druga. Zato je začela še s tabletami proti drugemu alergenu. Prvo leto je bila totalna norišnica, naslednje leto pa je po dolgih letih prvič normalno preživela pomlad in poletje. Samo občasno je potrebovala antihistaminike.


Če primerjam njene težave zaradi alergije z malimi nevšečnostmi glede rednega večletnega jemanja zdravil, je skrb z zdravili mala malica. Sicer ni dobivala injekcij in ni bila v bolnišnici, je pa bilo treba iti na veliko pregledov in začetna imunoterapija se je izvajala v ambulanti pri alergologu tam smo pač odsedeli cel dan, da so jo opazovali po prejemu začetnih doz alergena.

Ne poznam možnih zapletov, pri nas jih ni bilo. No, mogoče bi lahko za zaplet smatrala hude alergije v tistem letu, ko je začela drugo terapijo. Astmatični napadi, čeprav pred tem nikoli ni imela težav z dihanjem. Otekanje grla. Za takšne primere smo imeli pripravljene tablete Medrol.

Dvakrat smo hčerko vozili k dežurnemu zdravniku zaradi alergije+virusna infekcija. Tam so jo resno obravnavali takoj, ko so slišali, da je na imunoterapiji. Takoj naslednji delovni dan smo klicali k njenemu alergologu in je bila tam takoj sprejeta in pregledana, dobili smo nadaljna navodila, kako ravnati ob poslabšanjih.


Ni nam žal, da smo se odločili za imunoterapijo. zdaj ima otrok normalno življenje, pred tem se je morala sedem mesecev letno skrivati v zaprtih prostorih. Njeno stanje je bilo tako slabo, da bi imunoterapijo plačali tudi sami, če bi bilo treba.
Default avatar
Po toliko letih že ITAK alergije same po seb izzvenijo oz. niso več tako hude :)))
Default avatar
hgj je napisal/a:
Ne blebetaj neumnosti!!!!
Default avatar
hgj je napisal/a:
Če toliko let preživiš seveda. Ne vem, če si se kdaj srečala z anafilaktičnim šokom. No verjamem, da se nisi sicer ne bi neumnosti klatila :)