Starševski čvek

Obisk novorojenčka

Default avatar

Babica22

Sem novopečena babica naši mali dojenčici. Mlada družina živi na svojem.

Ker berem po netu, kako ste "ta mlade" občutljive na tašče, me zanima kolikokrat tedensko, mesečno obiskat dojenčka, da ne bo za mlado družino preveč.

Za enkrat nimam občutka, da so obiski babice in dedija odveč. Mlada mamica se dobro počuti,
doji pred nama, skratka ni problema.

Je 2 x tedensko preveč? Sin naju vedno povabi naj še prideva, tudi mlada družina je bila že pri nas na obisku.
Default avatar

2x tedensko

Več kot dovolj.
Default avatar

zakaj..

zakaj pa to nje ne vprašaš? meni je vrh glave 1x tedensko, kar pa ne pomeni,da tudi tvoja snaha misli tako..
Default avatar

Tbb

Ne sprašuj prepametnih mon, to vprašanje postavi kar tamladim. Odkrite karte so vedno dobrodošle. Tamladi te bodo vedno veseli če jim boš dojenčico peljala z vozičkom na kak daljši sprehod. Malo manj pa če ti obiski pomenijo da sedite v dnevni sobi in ti morajo streči.
Default avatar

manjkrat boljše je

No jaz sem babica do sedaj 3x. Pa sem kot dojenčke šla pogledat na 14 dni - 3 tedne. Nič več. Pa sin stanuje zgoraj (svoj vhod), hčerka je 20 km oddaljena od domačega doma.

Se mi ni zdelo potrebno,da grem večkrat. Tudi sedaj ko so že večji, "domačo" na dvorišču vidim tisti teden ko je pri meni v popoldanskem varstvu, en teden nič če ni kaj posebnega. Se niti ne vsiljujem in nikoli nič ne sprašujem. Hčerkine pa vidim na 14 dni ko pridejo kaj na obisk. Očasno jih grem tudi jaz pogledat k njim.
Pa mi prva vnukinja, ki bo stara 5 let, večkrat reče naj pridem na kavico. Pa ne grem. Vnuki me imajo zelo radi in seveda tudi jaz njih.

Pa vam povem, da moja "ta mlada" še po FB piše čez tašče...halooooo. Mogoče je malo v hecu, ampak mene pa kar zaboli zadeva ko to slišim.

Moje mišljenje je, da če se preveč vsiljuješ te imajo hitro mladi dovolj. Če pa kaj rabimo, pa že vedo kje sem.
Default avatar

Yo_

Najbolje, da vprašaš, saj se očitno dobro razumete. Odvisno od človeka, meni bi bilo 2x tedensko čisto preveč.
Default avatar

če greš recimo

vsakih 14 dni enkrat , bo popolnoma dovolj. tudi na tri tedne bo dobro.
Default avatar

vprašaj snaho

Babica22 je napisal/a:
Pomemben podatek, ki si ga izpustila, je, kaj na obisku počneš.
Če sediš na kavču, si pustiš skuhati kavico in klepetaš, medtem ko se mlada starša ukvarjata z otrokom, je tvoj obisk enkrat na 2 tedna več kot preveč.
Če po kratkem klepetu daš otroka v voziček, ga pelješ na vsaj polurni sprehod, nato pa se še v hiši ukvarjaš z njim, tako da se mlada starša lahko spočijeta, si pri meni dobrodošla tudi 3-krat tedensko.
Seveda pa jaz nisem tvoja snaha, zato je še najboljše, da vprašaš njo.
Default avatar

hm,

Babica22 je napisal/a:
če bi bila babica hčerinemu otroku lahko dvakrat na teden.
ker si pa snahinemu bo enkrat na leto popolnoma dovolj...
Default avatar

prava vez

manjkrat boljše je je napisal/a:
Sori, ampak iz lastnih izkušenj, izkušenj mojega moža, mojih otrok in drugih bližnjih ti lahko povem, da se otroška ljubezen meri v tem, koliko časa preživiš z otrokom in koliko se ukvarjaš z njim. Da vidiš otroke na 14 dni za 2 urici, sploh tako male, pod 5 let, nimaš z njimi stkane nobene prave vezi.

Jaz sem moji babici videla vsakih par mesecev, nisem bila navezana na njihju. Mož je videl obe babici na par mesecev, a ena se je z njim ful ukvarjala, ko je bil na obisku, je vse delala z njim, ga vključila v vse in je bil na njo blazno navezan. Moji otroci so babici videvali zelo pogosto, z eno smo živeli skupaj, z drugo pa so se videvali vsaj 3-5x tedensko, pa so na to drugo zelo navezani, ker je z njimi počela tisoč stvari. Zdaj so vsi najstniki in je babi še vedno zakon. Vsake počitnice se zmenijo, da en dan grejo kam skupaj, potem pa vidiš na cesti 3 fantaline z eno majhno starkico, kako šibajo v muzej, po muzeju pa na tortico, vmes pa še na avtomat za slikanje in se vsi štirje nagnetejo v uno ubogo majhno kabino. Ko to gledam, vidim šele, kaj je prava vez med babicami in vnuki in mi je žal za vsakega, ki tega nima.
Default avatar

odvisno od vašega odnosa

hm, je napisal/a:
Sama imam novorojenčka in, čisto iskreno, obisk tašče in tasta mi je hudo naporen. Žal je tako nepošteno, ampak mamina mama je sprva ponavadi res bolj zaželjena. Ni pa nujno, pri nas partner pač ni hudo navezan na svoje. Vprašajte ju.
Default avatar

Monkica

Babica22 je napisal/a:
preveč je...
Default avatar

ttt-

Veliko preveč. Nadležno. Dvakrat na mesec maksimalno.
Default avatar

manjkrat boljše je

prava vez je napisal/a:

Ja seveda, vsak dan da jim visiš za vratom, to je ljubezen do vnukov. Pri vas mogoče,pri nas ne.
Default avatar

kr_ena222

Vprasaj njiju. Drugace pa itak vidis po obnasanju. Meni je bilo odvec, da me je zijala v joske in to tako da sem jo ze skoraj vprasala ce bo se ona malo ali kaj tako gleda. Se opravičujem ampak ce sem dojila 15 minut me je vseh 15 minut zijala kot da prvic vidi joske. Ce bi me mama tako zijala bi ji sama rekla naj hudica neha tako gledat ker mi je neprijetno. Tako je pa pac mogel nekaj reci partner ker je zacela hodit za mano v sobo in vdirat vanjo brez trkanja. Pa nismo pri njej ampak na svojem. Hudica, ce se v svojem domu sama umaknem je lahko jasno da bi rada malo mira da dojim v miru in ne s tasco na drugi joski?! Nekaterim to ni ravno jasno. Ce si ena izmed teh potem bodi obzirna. Pa da se tvoj moz pase na njenih joskah tudi ni najbolj apetitlih. Samo povem, mi ne gre skupaj snahine joske in tast pa dojenje gor ali dol. Itak je naravno in vse ampak naravno je se marsikaj drugega. Pa ne pomeni da tudi to počnemo pred drugimi a ne? Vrjemi pa., ce bi ju motila te ne bi sin vabil na obisk to si lahko 100%. Jaz se tudi s tasco super razumem drugace ampak to je pa bila njena neka cudna navada ali kaj, ampak po pogovoru z mojim mozem je prenehala in potem bila spet 100% zazeljena kot prej :) Lahko gres pa tudi 5x tedensko na obisk zaradi nas, ce le ustreza tebi in mladi druzinici. Potem pomeni da ni nic narobe :)
Default avatar

Pri meni pa takole

Jaz pa sem pri 23 letih po hudi bolezni ostala brez mame in sem tašči resnično hvaležna za vsak njen obisk in vso njeno pomoč. Moja živi blizu, tako da se včasih oglasi tudi samo za kakšnih 15 minut toliko, da malo pogleda in pocarklja vnukinjo, kakšen daljši obisk pa je ponavadi med vikendom, ko je doma tudi partner.
Default avatar

naj bo za vse udobno

Mislim, da ni pravega recepta. Družite se toliko, da je vsem nenaporno in prijetno. Morda na začetku nekoliko manj in krajše, potem dodajajte po občutku, potrebah in zmožnostih.

Mi smo od moževih staršev oddaljeni 3 km, od mojih 100. Tašča se je bala biti vsiljiva tašča, zato je po porodu sodelovala na daljavo. Zelo smo bili hvaležni za pošiljke kosil. Nisem pa imela nič proti, če je prišla na obisk in malo popestovala prvega vnuka. Mislim, da se je prvič oglasila po enem tednu. Prve tedne po porodu sem se sicer še sama lovila, sem pa bila vendarle vesela kakega krajšega obiska.. Kasneje, ko je bil otrok star nekaj mesecev, pa so bili stiki že bolj pogosti in daljši, tudi skupna kosila, sprehodi ipd. Pri enem letu je otrok že prespal pri babici in dedku, vsaj enkrat na teden gre popoldne k njim na obisk. Z mojimi se ne vidimo tako pogosto, zato ponavadi takrat malo bolj izkoristimo. Pravkar imata moja mama in oče vse tri vnuke na celotedenskih počitnicah (dokler še zmoreta, pravita, si to zelo želita). Moja mama je prav tako prišla čuvat otroke za par dni k nam, kadar nismo mogli vzeti bolniške. Tašča in tast ne zmoreta večjih naporov, zato so obiski vnukov pri njih krajši, a redni. Vloge si običajno razdelijo (babice kuhajo, pojejo, ustvarjajo, dedki gredo z njimi v gost, sestavljajo kocke ipd) Zelo mi je lepo in zdi se mi pomembno, da imajo vnuki možnost razviti odnos s starimi starši, četudi se včasih naši pogledi na vzgojo ali vrednote nekoliko razhajajo.
Default avatar

naj bo za vse udobno

dedki gredo z njimi v gost

... v gozd seveda, se opravičujem.
Default avatar

o okoliščinah

prava vez je napisal/a:
Druženje, ki je prijetno tako vnukom kot starim staršem, naredi ne le njihove, temveč tudi medsebojne vezi širše družine močnejše.

Zato mi je "manjkrat boljše je" tvoje mnenje tuje. Saj se ne družimo zgolj in samo zaradi "potrebnosti", temveč tudi lastne želje. Kako pojasniš vnukinji, da ne prideš na obisk, kljub temu, da te je povabila na kavo? Ker bi te morala povabiti njena mama in ji ne želiš biti v breme?

Babica22, iz odziva staršev boš razbrala, kakšna pogostost obiskovanja je za njih prava in sama bi se temu prilagodila.
Default avatar

sramotaa

OMG......"doji pred nama"