Forum.Over.Net

Računalništvo, telefonija, internet in televizija

pametni telefon - sprašuje teleban

Default avatar

alja28

Živijo,

imam navadni prenosni telefon (predplačniški paket Mobi z mini SIM kartico), v kratkem bi si omislila pametni telefon. Ker pa sem na tem področju brez znanja, prosim vse, ki se na te stvari spoznate, da mi svetujete.

Moje prvo vprašanje je v zvezi z internetom. Na spletni strani Telekoma Slovenije sem zasledila, da obstaja predplačniški mobilni internet. V navodilih piše, da je potrebno nastaviti profil ročno. Se mi bo to ponudilo ob prvem vklopu pametnega telefona, ali bom morala sama poiskati nastavitve? Kaj pa SIM kartica, jo je potrebno zaradi interneta zamenjati?
Doma uporabljam wireless internet za prenosni računalnik. Se lahko s pametnim telefonom priključim na domači internet in s tem izognem stroškom predlačniškega mobilnega interneta?
Kako pa na raznih javnih lokacijah, kjer deluje brezplačen wireless (bolnišnice...)? Kakšne so nastavitve profila za tak primer?
Kaj pomeni LTE omrežje?

Ker uporabljam mini SIM kartico, novi telefoni pa imajo večinoma micro ali nano SIm kartice, me zanima v kolikem času operater pripravi novo SIM kartico in tudi ali potem stara mini SIM kartica ostane meni?

Želim tudi, da mi svetujete pri izbiri pametnega telefona. Spodaj so naštete moje želje:
1. operacijski sistem android (v angleščini)
2. fotoaparat z bliskavico, kamera
3. GPS
4. omogočati mora razširitev prostora (microSD kartica)
5. zaslon vsaj 4"

Trenutno imam ogledan HTC Desire 601. Cenovno je to tudi zgornja meja, ki sem jo še pripravljena plačati za telefon.
Kaj mi predlagate?
Hvala vsem za pomoč.
Default avatar

Tomsonman

Danes je že takšna izbira tudi pri naročniških paketih, ki so tudi precej ugodni ter vsebujejo tudi zakupljene podatke, da je mogoče za premislit, če to ni boljša opcija. Odvisno od mesečne porabe seveda. Npr. paket Neomejeno C, za 23€ (če si Siol naročnik) + 3GB prenosa, kar je več kot preveč.

Sicer pa je predplačniški mobilni internet namenjen za tablične računalnike, prenosnike, itd.

S pametnim telefonom se seveda priključiš na domače WiFi omrežje ali katerokoli javno brezplačno Wifi omrežje (center Ljubljane, določeni lokali, trgovski centri, javne ustanove itd.) Nekatera omrežja so nezaščitena, če imaš nastavljeno da telefon sam zazna omrežje ti bo sporočil in potrdiš povezavo, v določenih lokalih pa ti osebje pove gelso in se lahko povežeš.

LTE ali 4G omrežje je nadgradnja 3G omrežja in ponuja trenutno najvišje hitrosti, pri Mobitelu je to v praksi približno 20/20 v Ljubljani ... odvisno od kraja.

Novo SIM kartico dobiš tako ko jo potrebuješ, nič čakanja.

V rangu 350€ kolikor je v prosti prodaji HTC Desire 601 je kar nekaj dobrih modelov.

Eden boljših pod 300€ je NEXUS 4, ga dobiš že za 280€. Na žalost nima SD kartice.

Novejši Nexus 5 je seveda še boljši, a je cena okoli 400€ ...

Zelo dobra opcija je tudi LG Optimus 4X HD, se ga v Slo dobi od 350€ dalje .. Tale ima SD kartico ...

Še ena odlična opcija je Motorola Moto G, ki pa ga v Sloveniji ni, ker za Motorolo ni uvoznika, se ga pa lahko naroči na AMAZON.DE za 169€ + 10€ poštnine. Ta telefon trenutno velja za zmagovalca glede na razmerje cena/zmogljivost/kvaliteta. Na žalost tudi brez SD kartice.

Opcija je še tudi Samsung Galaxy S4 Mini, ki je tudi kar ok telefon, ponuja vse kar iščeš ...