Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

nakup stanovanja - provizija

Default avatar

kranjski..janez

Gledam stanovanje, ki se prodaja preko agencije. Poraja se mi vprašanje, ali jaz kot kupec plačam provizijo na oglaševano ceno, ali je le ta že všteta v oglaševano ceno? Koliko se po vaših izkušjah da znižati?
Default avatar

odvisno od regije

odvisno od regije
na štajerskem plačuje provizijo samo prodajalec, če prodaja preko agencije, v ljubljani plačata tako kupec kot prodajalec.
Default avatar

Stanje

Moral bi le naročnik, vsaj pošteno bi bilo tako, je pa res, da večina agencij prakticira slabo prakso.
Default avatar

prometej.

Praviloma velja, da se da znižati za 15%.

Tudi jaz, ko sem prodajala, sem agentu navedla ceno, po kateri bi želela prodati, on je pa toliko dodal, da je za 15% znižana prišla na mojo želeno. In smo bili vsi veseli: kupec, ker je znižal, jaz pa, ker sem dobila, kolikor sem hotela :-)

Ja, v Lj je praviloma tako, da vsak plača po 2%. Ni pa to nujno in se z dobrimi pogajanjem lahko to precej zniža. Je le v interesu agenta, da se stvar proda in je pripravljen se odpovedat kakšnim 0,5 ali celo 1%, pa mu še vseeno ostane nekaj jurčkov. Vsekakor pa kot kupec zahtevaj, da če ga že plačaš, da potem on uredi vse potrebno tudi zate, npr. prepise števcev...