ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

spet glivice

Default avatar
Lep pozdrav Dr. Pušenjak.
Najprej se opravicujem, ker sprasujem o glivicah. Prebrala sem vse vase odgovore na to temo, a imam se nekaj vprasanj, na katera upam, da mi boste odgovorili.
Glivice so se mi pojavile s prvim spolnim odnosom. Od takrat se mi pojavijo skoraj po vsakem odnosu. S partnerjem sva se oba veckrat zdravila s Canestenom, ki je pomagal do naslednjega odnosa (med zdravljenjem odnosov nisva imela). Nato pa so se tezave pri meni nehale, zacele so se pa pri partnerju (pekoc obcutek, izcedek). Kako je mogoce, da je partner dan po spolnem odnosu dobil glivice, ceprav jih jaz nisem imela in jih niti kasneje nisem vec dobila?
Bila sem pri ginekologinji, ki mi je preventivno predpisala kapsulo Difluzon (150 mg) ki naj bi ob pojavu glivic odpravila tezavo ze v enem dnevu.
S partnerjem se potem nisva videla nekaj mesecev in v tem casu nobeden od naju ni imel nikakrsnih problemov. Zdaj po spolnem odnosu pa so se pri obeh glivice spet pojavile. Spet sem zacela uporabljati vlozke z jogurtom, Canesten kremo. Po mazanju s Canestenom pa me se bolj pece, koza se mi je zacela lusciti. Pred nekaj dnevi pa sem vzela se kapsulo Difluzona, ki pa zal ni nic pomagala. Kako naj nadaljujem z zdravljenjem? Do ginekologinje lahko pridem sele cez tri mesece, sestra pa je sama postavila diagnozo in mi je spet svetovala samo Canesten kremo. Kako je s tableto Diflucan, ki se dobi brez recepta? Ali se lahko hkrati zdravim z Canestenom, Difluzonom, Diflucanom?
Hvala za vas trud.


Lep pozdrav, Tedi
Default avatar
Draga Tedi,

izcedek pri moškem je izjemno redek pojav, posebej pri glivicah ni tipičen. Svetujem mu torej, naj se gre pokazat k splošnemu zdravniku, ki ga bo po potrebi morda poslal še naprej k dermatovenerologu, če bo le predstavil težave tako, kot ste jih vi. Glivice so lahko trdovratna nadloga vendar ni drugega kot prilagoditev načina življenja od prehrane (čimmanj sladkega, čistega škroba...), preko zmanjšanja stresa, zmanjšanja uporabe mil pri umivanju, predvsem intimnih delov telesa, prilagoditve perila in pralnih praškov.....do zdravljenja, vsaj občasnega z zdravili proti glivicam. Seveda lahko uporabljate hkrati tudi diflukan in canesten vendar je prva diagnoza potem pa zdravljenje. Če so težave hude vas mora ginekolog spreeti prej kot v enem mesecu, tudi če se bo res izkazalo, da gre samo za glivice. Tega pač ni mogoče ugotoviti po pošti.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet