ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

menstruacija po spontanem splavu

Default avatar
Spostovani g. Pusenjak!

V juliju sem imela drugi spontani splav. Minilo je dobrih 5 tednov, vendar menstruacije se nisem dobila( obicajna M je 29 dni) . Ves cas imam bolecine v trebuhu, zadnji teden pa mocne krce. Med in pred menstruacijo sem imela vedno mocne bolecine, vcasih se mi je celo "zmeglilo in zmanjkalo tal pod nogami". Po prvem spontanem splavu je trajalo vec kot 2 meseca, da sem dobila menstruacijo. Spremljala me je tudi temeratura 38.4. Sedaj temperature nimam vendar se zelo slabo pocutim.
Ali je kaksna moznost, da se menstruacija sprozi?

Imam napotnicico za slikanje maternice zaradi suma pregrade ( se enkrat hvala za nasvet o tem). Nikjer nisem nasla kako poteka ta pregled in kaj potem ce odkrijeko pregrado.
Hvala!
Default avatar
Slikanje maternice je lahko nekoliko neprijetna preiskava in včasih tudi boli vendar ne preveč. Na vrat maternice se namesti cevčico za vbrizgavanje kontrastnega sredstva skozi maternico in jajcevoda, RTG slika pa se običajno 2-3 krat. Preiskava traja cca pol ure. Če se pokaže sum na pregrado, jo je mogoče odstraniti histeroskopsko torej skozi kanal materničnega vratu. Poseg se opravi v narkozi med dvodnevnim bivanjem v bolnišnici.
Default avatar
Oprostite ker va sponovno motim!
Kaj pa glede menstruacije?
Default avatar
Že večktrat sem slišala da je pri zgodnji nosečnosti, lahko razlog za splav tudi moška sperma. Je to res?
Default avatar
Oprostite, ker sem prvi del vprašanja spregledal. Običajno lahko traja tudi 6 tednov, da se pojavi prva M., kar je manj običajno so vaše bolečine, krči in povišana temperatura, ki jih opisujete. Mislim, da bi bilo potrebno preveriti, zakaj tako. Lahko, da je v maternici še kaj ostalo pa se s krčenjem tega "ne more sama znebiti". Pogovorite se z ginekologom za UZ, če vam ga do zdaj s tem namenom (preveriti, če je maternica prazna) še ni opravil, če vas ne bo sprejel pa pojdite na urgenco. Predno ni jasen vzrok vašim težavam ni za misliti na kakršnokoli slikanje maternice.
Default avatar
V primeru, da je pregrada, ali je zanositev in donositev vseeno možna?
Default avatar
Malo verjetno oziroma skoraj nemogoče! Za zgodnje splave je večinoma odgovorna naključna kromosomska napaka, naključna huda napaka v razvoju ploda, napaka na maternici, huda infekcija nosečnice ali hormonsko neravnotežje. Vpliv sperme v zgodnji nosečnosti nima znanstvene utemeljitve, možen pa je vpliv v tretjem trimesečju(po 27. tednu), ko postane maternica že bolj občutljiva za prostaglandine, ki jih sperma vsebuje.
Default avatar
Seveda. Z manjšimi pregradami se pravzaprav ukvarjamo vsled napredka v diagnostiki in v terapiji šele nekaj let in vemo, da so ženske s pregrado včasih prav tako zanosile in rodile. Res pa je, da se splavi pri ženskah s pregrado na maternici pojavljajo pogosteje in se ponavljajo, slej ko prej pa se vedno katera od nosečnosti vgnezdi na mesto, ki ima dobro oskrbo s krvjo in se obdrži. Prav tako te ženske pogosteje rodijo prezgodaj in ob porodu je plod pogosteje v neugodni legi ter je zato pogosteje porod neuspešen oziroma je potrebno narediti carski rez.
Default avatar
Ali pregrada izključno nastane po carskem rezu, ali je lahko vzrok tudi kaj drugega?
Default avatar
Pregrada nikoli ne nastane po carskem rezu temveč je prirojena, saj nastane ob razvoju maternice pri plodu-deklici, torej v času pred 13. tednom življenja v maternici. Po carskem rezu kvečjemu nastane zarastlina oziroma "sinehija" (sprijetje sprednje in zadnje stene maternice). Temu pravimo Ashermanov sindrom.
Default avatar
Gospod Pusenjak!
Šest tednov je minilo in jaz se nisem dobila menstruacije po spontanem splavu. Bolecine so ves čas prisotne, temperatura občasno .
Ginekolog mi je po tf. rekel, da je obisk potreben samo če bo kakšen rjav izcedek in mi predlagal, da se posvetujem z splošnim zdravnikom, če je kaj drugega (slepic, ..). Splošni zdravnik je rekel, da moram počakati, da dobim M da bo izključil ginekološko področje.Skratka zmeda.
Jaz pa vas prosim, da mi svetujete kaj naj naredim.Doma se pregrevam s termoforjem. Oba omenjena zdravnika sta rekla, da je to super, če mi ustreza.
Ne jemljem nobenih protibolečinskih tablet, da ne bi česa ustavila....

Najbolj me zanima kako se lahko sproži menstruacijo? ( Za vsak slucaj sem naredila test-noseča nisem).

Prosim vas za nasvet, saj mi ocene zdravnikov niso pomagale premagati težav.
Default avatar
Zmeraj me skrbi zaradi carskega reza, šele sedaj pa sem izvedela za to "sprijetje", zato vas vljudno prosim za pojasnilo, kaj pa v tem primeru, ali obstoji kaka prepreka za zanositev in ali bi moj ginekolog to videl na ultrazvoku.
Carski rez sem namreč imela zelo tvegan.
Default avatar
Urinski test je lahko negativen, pa je kljub temu še kaj "ostalo v maternici". Če vas boli, se odpravite na pregled, če ne k vašemu ginekologu pa na urgenco. V slednjem primeru pojdite tja tešči (vsaj 8 ur brez hrane in pijače) za primer, da bi bilo potrebno abrazijo ponoviti.
Default avatar
Sprijetje običajno ni prepreka za zanositev, lahko pa povzroča spontane splave v zgodnji nosečnosti in ni običajno, da bi se na UZ to videlo. za diagnozo je potrebna HSG (histersalpingografija) ali HSC (histeroskopija)
Default avatar
Gospod Pušenjak!
Ker so bile bolecine zares hude sem sla na urgenco. Ginekolog me je pregledal z ultrazvokom. Čeprav sem imela že večrat ta pregled me še nikoli ni med pregledom tako zelo bolelo ( prej me sploh nič ni bolelo). Menim, da ginekolog ni bil grob pa vendar me je ob vsakem premiku ultrazvoka zelo bolelo. Kaj je lahko razlog zato?
Ginekolog je ugotovil bistveno povecanje desnega jajčnika , kar je razlog za hude bolečine in krče, in neko " menstrualno mrezo" .Rekel je še, da se vidi da tole zelo boli.Kako? Predpisal mi je Nalgesin forte 2x na dan proti bolečinam in Provera 2x na dan po 10 mg da bi dobila M, od spontanega splava je namreč minilo že 6 tednov. Predlagal mi je tudi počivanje ....ce ne bo pomagalo lahko pridem še po kaksno inekcijo na urgenco.
Vzeli so mi tudi kri- rezulta je izključil izvenmaternično nosečnost.

Zanima me kaj je lahko razlog za take težave, po kolikem času lahko pričakujem M, zakaj pride do povečanja jajčnika in ali grem kljub jemanju teh tablet lahko na slikanje maternice ( seveda po M).
Uporabila sem iskalnik vendar nisem nasla odgovrov na svoja vprasanja. Prosim ko utegnete, da mi napišete vaše mnenje.
Hvala!!
Default avatar
Seveda ugibam a vendar gre lahko za krvavitev v jajčnik ob ovulaciji, pri čemer se ta močno napne in boli ali pa se je jajčnik obrnil okrog svoje osi in je ostal brez krvnega pretoka ter bo (ali je) odmrl (torzija). Slednje nastane ob nenadnih premikih kakršni se dogajajo pri plesu, spolnih odnosih, telovadbi in podobnih opravilih in pogosteje, če je v jajčniku kakšna cista ali če je sicer povečan.
Default avatar
Gospod Pušenjak!
Ponovno vam pišem in vas prosim za pomoč. Po dveh spontanih splavih sem zaradi suma pregrade na maternici dobila napotnico za slikanje maternice(o tem sva se že v zgornjh sporočilih "pogovorila").
Ko sem na naročeni datum prišla na slikanje so mi razložili, da slikanja ne bodo opravili, ker je le ta namenjen ženkam ki ne moreje zanositi in ne ženskam ki ne obdržijo zarodka.Napotili so me naj se naročim na ultrazvok ravno tako v prostorih stare porodnišnice v Lj. Moja ginekologinja mi je rekla, da prvič sliši za to.
V zadnjih 8 mesecih sem imela 7 UZ pregledov pri šestih različnih ginekologih( splet okoliščin dopusti, pregledi na urgenci zaradi spontanega splava, ,..).
Obrazložili so mi, da več oči več vidi in da je to najbolje.
Sprašujem vas ali je možno, da strokovnjaki z UZ preiskavo najdejo več razlogov za spontana splava kot s slikanjem?
Od splava je minilo 2 meseca in v tem čas sem imela enkrat M ( po 7 tednih s pomočjo tablet).
Kaj mi svetujete ? Ali bi bilo bolje kar pozabiti na iskanje razlog in poskusiti znova?
Hvala!
Default avatar
Draga Beti,

Slikanje maternice oziroma HSG (histerosalpingografija) je res namenjena ugotavljanju prehodnosti jajcevodov in morebitnih zarastlin okrog notranjih rodil, pregrado na maternici pa se najbolje vidi z vaginalnim UZ tik pred menstruacijo. Res je torej, da se z vsako preiskavo lahko vidi nekaj oziroma tisto za kar je najboljša. Seveda lahko tudi s slikanjem maternice opazimo pregrado vendar ni nujno da pregrade ni, če se jo ne vidi.
Drugo: po dveh splavih običajno še ne delamo intenzivnih preiskav vzrokov, če ne gre za žensko z "istekajočo uro" reprodukcijskega obdobja. V takem primeru včasih naredimo kakšno preiskavo tudi prej, sicer pa še vedno velja, da preiskave pričnemo opravljati po treh spontanih splavih brez očitnega razloga.
Poskusite torej znova in če se ponovi še tretjič bodo potrebne preiskave.
Default avatar
Pozdravljeni.
15. 1. sem imela spontani splav brez ciscenja. Menstruacije se vedno nisem dobila. Test nosecnosti je negativen. Ali je se kaksna moznost da sem noseca, kljub negativnemu testu?. Recimo da se je ovulacija zaradi splava prestavila. V koliksnem casu naj bi prisla menstruacija? Sucer imam dokaj redne M.
Imam pa obcutke kot da bi bila noseca, rahli krci v trebuhu ze nekaj dni, obcasno bolece prsi,.. Ampak verjetno je za te znake itak prezgodaj, glede na to da je test se vedno negativen?
Default avatar
Spoštovani,

res je. Če so znaki nosečnosti res znaki nosečnosti in ne znaki stanja po ovulaciji, potem je test nosečnosti vedno pozitiven. Če je torej test negativen, niste noseči omenjeni znaki niso znaki nosečnosti. Kdaj bo nastopila M žal ne vem, ampak običajno nastopi 4 do 6 tednov po splavu.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak