ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

nosečnost in celulit

Default avatar
Spoštovani!
Imam eno vprašanje in sicer me zanima naslednje; noseča sem 25 tednov in sem se v tem času tudi kar precej zredila (15 kg), čeprav pazim pri prehrani. Problem je,da se mi je začel po stegnih pojavljati celulit in me zato zanima, če lahko uporabljam kakšno anticelulitno kremo (na zeliščni osnovi) brez strahu, da bi to kaj škodilo otroku?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Draga Megi,

ne vem ali mislite celulit ali strije? Gre za različne spremembe kože oziroma podkožnega maščevja. Osebno sicer v delovanje zeliščnih krem ne verjamem, če vas pomirja njihova uporaba pa niso prepovedane. Za celulit je odgovorno predvsem razporejanje in struktura maščeva pod kožo, na kar z nobeno kremo ne morete vplivati, strije pa nastanejo zaradi hormonskega vpliva v nosečnosti v sklopu siceršnje kvalitete kože, na kar tudi, žal nimamo vpliva.
Default avatar
Megi pozdravljena!

Sem v 32.tednu nosecnosti in prav tako kot ti sem si tudi jaz prisluzila celulit (no, resnici na ljubo, nekaj ga je bilo ze prej). Lahko recem, da je med nosecnostjo kar "zacvetel", kljub zdravi in pravilni prehrani. Tudi jaz sem najprej pomislila na kreme, take in drugacne. Klicala sem celo v laboratorij podjetja Afrodita, ker me je zanimalo, ce lahko uporabljam njihovo A-ha cimetovo kremo. Kremo so mi odsvetovali, ker prehaja tudi v kri in tako seveda tudi do otroka. Svetovali so mi kremo proti strijam in pa/ali mandljevo olje. To dvoje pa so mi svetovali tudi v lekarni. Nekje od sredine nosecnosti uporabljam kremo proti strijam oz. masazno kremo Mothercare, ki jo lahko kupis v Emporiumu (in sploh ni draga). Krasna krema! Ne vem ce res preprecuje nastajanje strij, toda koza je res mehka.Ce kolikor toliko ves kaj o celulitu, potem ves, da je bistvo tako ali tako, da se dobro premasiras, ko si kremo vtiras...saj ves, prekrvavis tkivo itd. Cez dan pa pijem se veliko vode in ni vrag, da se mi bo enkrat obrestovalo ... tudi ce sele naslednje poletje, ko bo ponovno cas za kopalke.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak