Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

repa in fižol

Default avatar

fižolček

Dons sem v trgovini naletel na repo. Zluštalo se mi je je. Fižol sem kupil v konzervi. Vem, da je treba repo skuhat, ne vem, kdaj dodat fižol. A nardite kakšen podmet in kako? Sem sam svoj gospodar, kuhat znam, ampak repe še pa nisem delal, zato prosim za nasvet.
Sam, ne mi s kako rdečo papriko ali ne vem s čim - rad bi preprosto - kot jo je delala moja mama - žal je ne morem vprašat za recept. Not je bila samo repa in fižol z nekakšnim podmetom. Samo to me zanima, hvala.
Default avatar

Rednnammay

Jaz naredim enolončnico repo takole.. saj to sprašuješ ne? no jaz takole..

Dam malo oljčka,pa dam repo v lonec,malo dušim,zalijem z vodo,notri ene 4 stroke česna naskljanega,fižol,eno konezrvo spasiram (gostost daje) eno konzervo pa kar stresem celega,dodam malo,malo mezge za rjavo barvo,posebaj skuham krompir,ga zelo površno pretlačim (gostost daj zopet) pa ga dam v lonec,malo koščkov krompirja mora bit celega,potem na ponvi žličko in pol ocvirkov prepražim,pogrejm,jih dam v lonec,in to kuham ene pol urce,super je!
naslednji dan ko stoji malo,je pa jamajka!
___________________________________________________________
http://www.facebook.com/rednnammay
___________________________________________________________
Default avatar

zelo podobno

Delam zelo podobno kot Rednna...namesto ocvirkov dam zaseko. Prav imaš, drugi dan je še boljša. Na enak način delam tudi kislo zelje.
Default avatar

tkolelele..

Jaz bi takole naredila:

Repo daj v lonec, zalij z vodo do vrha repe, mal posoli, in skuhaj do mehkega (bo trajalo po mojem min 20 min, raje več).
V ponvi naredi podmet - na olju malo moke, prepraži da zadiši, a je še svetle barve (lahko bi dodal prepražil malo čebule).
Odlij vsaj pol vode iz lonca, dodaj podmet, pomešaj.
Dodaj dobro splaknjen fižol iz konzerve, pomešaj, da se ogreje, konec.
Default avatar

zakaj?...

zelo podobno je napisal/a:
Delam zelo podobno kot Rednna...namesto ocvirkov dam zaseko. Prav imaš, drugi dan je še boljša. Na enak način delam tudi kislo zelje.
Torej, prava kalorična bomba - fižol, krompir, podmet, ocvirki, repa, vse v enem loncu ..... bi bilo potrebno pred to jedjo kakšne 4 ure štihat na vrtu ali sekat v hosti.....
Default avatar

zelo podobno

zakaj?... je napisal/a:
zelo podobno je napisal/a:
Delam zelo podobno kot Rednna...namesto ocvirkov dam zaseko. Prav imaš, drugi dan je še boljša. Na enak način delam tudi kislo zelje.
Torej, prava kalorična bomba - fižol, krompir, podmet, ocvirki, repa, vse v enem loncu ..... bi bilo potrebno pred to jedjo kakšne 4 ure štihat na vrtu ali sekat v hosti.....
To je ponavadi samostojno kosilo. Predej močno, se strinjam. Nima nobenih konzervansov, e-jev,veget in teh svinjarij. To tudi nekaj odtehta.
Default avatar

enapaena

naredi bujto repo!
malo svijskih kosti od križa ali malo svinjine brez kosti poduši na čebuli kakšnih 5 minut.Dodaj oprano repo,zalij z vodo,dodaj rdečo papriko,česen,lovorjev list. Kuhaj pol ure,nato v vse skupaj vsuj jedilno žlico ali dve prosene kaše in kuhaj dokler kaša ne poči!Po potrebi dolivaj in soli. Na koncu naredi prežganje,ki mu daš na koncu malo rdeče paprike. Vlij v repo in pusti,da zavre.
Dober tek!
Default avatar

fižolček

tkolelele.. je napisal/a:
Jaz bi takole naredila:

Repo daj v lonec, zalij z vodo do vrha repe, mal posoli, in skuhaj do mehkega (bo trajalo po mojem min 20 min, raje več).
V ponvi naredi podmet - na olju malo moke, prepraži da zadiši, a je še svetle barve (lahko bi dodal prepražil malo čebule).
Odlij vsaj pol vode iz lonca, dodaj podmet, pomešaj.
Dodaj dobro splaknjen fižol iz konzerve, pomešaj, da se ogreje, konec.
Ja, tale receptek mo bo uspel in tale mi je najbolj všeč. Še malo počakam, da se pokuha in si zaželim dober tek! Hvala najlepša! Aja, dodam naj še to, da sem vrgel notri par koleščkov kranjske - naše domače - da je malo zadišalo. Vam in sebi bom zaželel "dober tek"!
Default avatar

Rednnammay

dober tek,naj ti tekne! vem kako je ko se ti kaj takega zalušta.. se mi je zadnjič čist simple polenta pa mleko.. privošči si! DOBER TEK!!
___________________________________________________________
http://www.facebook.com/rednnammay
___________________________________________________________
Default avatar

repa kot jota

Jaz jo skuham kot joto. Repo skuham,v drugem loncu skuham olupljen krompir.
Krompir pretlačim in zalijem s kuhano repo. Dodam še kuhan fižol. Zabelim z domačimi ocvirki in
kar v repi skuham domačo klobaso,če je prečista dodam med ocvirke malo moke. Solim in popopram po okusu. Dober tek želim.
Default avatar

Yo_

zakaj?... je napisal/a:
Torej, prava kalorična bomba - fižol, krompir, podmet, ocvirki, repa, vse v enem loncu ..... bi bilo potrebno pred to jedjo kakšne 4 ure štihat na vrtu ali sekat v hosti.....
Saj ni treba celega lonca pojest...
Default avatar

Jaz pa tako

Domnevam, da se gre za kislo repo.

Repo skuhaj. Ko se zmahca, v drugi ponvi na olju preprazi narezano cebulo, da porjavi in ji dodaj repo (brez vode) in en strok cesna. Vse skupaj se malo preprazi (3-4 minute), premesaj in obrni, da malo porumeni. Posoli. Fizola iz konzerve tii ni treba kuhati. Dodaj ga na koncu h cebuli in repi le toliko, da se pogreje. Premesaj in pojej. (jaz nikdar ne dodam moke v takih receptih).

Druga varianta ( ce imas se 1 krompir). Repa z matevzem

Matevz:
1 srednje velik krompir olupi in narezi na kose, skuhaj (20 - 30 min). Ko je skuhan (ko ga z lahkoto prebodes z vilico), odlij vodo, dodaj enako kolicino fizola in vse skupaj dobro pretlaci. Dodaj zdrobljen ali na drobno narezljan strok cesna in posoli.

Repa, enako kot zgoraj.
Repo skuhaj. Preprazi cebulo in ji dodaj skuhano repo (brez vode) in vse skupaj se malo preprazi. Posoli.

Dober tek.
Default avatar

Mteja

Preprazim malo cebule na olju in dodam kislo repo in se malo dušim, dodam se lovorjev list.. Nato podlivam vodo da se repa skuha, zadnih 15 minut dodam se malo slanine na koščke narezane, na koncu pa se fizol iz konzerve(precedis in umijes) z moko lahko malo zgostis in jaz za barvo dodam žličko mlete paprike.. :) dobr tek

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood