Starševski čvek

pijača Gin

Default avatar
kakšna vam je pijača Gin, se mi zdi da ta pijača sploh ni zahrbtna, tako kot nekatere druge pa drug dan nič nič čuden ipd.
Ne govorim sedaj da bi bil kdo pijan, namreč govorim samo tko za včasih, za kako slavje ipd, ali pa tko da ga popiješ tam čisto malo enkrat na teden.
Pijače če si pameten, se itak ne navadiš in nisi odvisen, če piješ po pameti, pa da potem ne voziš.
Default avatar
Če bi rad bil fin, je pijača Gin zate prava. Ostali pijemo brinovec. Gin je namreč razredčena verzija našega brinovca. Gina se v angliji, od koder izvira, drži slab sloves. Tam je namreč veljal kot ceneno sredstvo za opijanje revežev, ki si dragega viskija niso mogli privoščiti.
Default avatar
ah ja .... sloves gor al pa dol ... ampak kraljica Elizabeta ima pa zelo rada gin in tonik :)

"Queen Elizabeth II, who also likes a Dubonnet and gin before lunch every day." :) .... o tem celo Wiki nekaj ve :)

bzzzz
Vsak dan menjam brisace in likam kuhinjske krpe :)
Default avatar
gin... je napisal/a:


Nekdo, ki dnevno pomisli na alkohol in ga zavestno pije tedensko, vnaprej napove, da bi ga pil tedensko, ima z njim težave.

Glede Gin-a so ti že predhodniki zapisali: razredčen brinjevec, pa vedno bil na otoku alkohol revežev.
Default avatar
To je groba poenostavitev. Gin je narejen z maceracijo aromatov v nevtralnem alkoholu - začimbe, med katerimi mora biti tudi brin, se namoči v alkohol in potem še enkrat destilira.

Brinjevec je narejen neposredno iz fermentiranih brinovih jagod, brez ostalih začimb.

Res pa je, da je Anglija pretrpela težko obdobje, ki so mu rekli Gin Craze - torej Gin norija. Takrat je ogromno revežev zapadlo v alkohol, pili pa so predvsem gin, ki je bil enostaven za naredit. Kot vedno, krivec za norijo ni bil alkohol ampak slabe socialne razmere revnega sloja prebivalstva.

Precej poznano dejstvo je, da so mornarji angleške mornarice dnevno prejemali rum (mislim, da je bila standardna doza nekje 0,2l/dan). Častniki so namesto ruma prejemali gin.

Nobena pijača ni bolj zahrbtna od druge če izbereš kvalitetno pijačo. Tako da kdor ima veselje do spoznavanja novih okusov naj kar pogumno kupi kako steklenico, ampak upoštevajte, da višja cena po navadi pomeni višjo kakovost.

Gin za 7€ je sranje. Da izračunamo, koliko je dejansko vreden, moramo od te cene najprej odšteti davek, ki ga vzame država (22%). Ostane nam 5,73€. Od tega moramo zdaj odšteti trošarino (cca. 4€ za 0,7l steklenico 40% alkohola).

Ostane nam 1,73€. S tem denarjem sta zaslužila tako trgovec kot proizvajalec, dejanska vrednost vsebine pa se giba pod 0,5€. Od takšne pijače te seveda boli glava naslednji dan.