Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

pomanjkanje spermijev

Default avatar

Tjaša

Pozdravljeni,

Sama sreča, da se kdo spomni kaj tako pametnega kot je tale forum, ki nam je kot prva pomoč v trenutkih stiske.

Z možem imava problem glede zanositve. Zanima me, kakšni so postopki zdravljenja neplodnosti moškega. Njegov spermiogram je pokazal, da v semenski tekočini ni bilo prisotnih spremijev. Zdravnik je samo še svetoval obisk androloga. Zanima naju, kakšne so možnosti glede oploditve. Ker sva oba stara čez 30 let in še nimava otrok, upam da to za naju ne pomeni negativen odgovor.

Strah pa je le prisoten.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Draga Tjaša,

če gre pri možu za preverjeno, ponovljeno preverjeno popolno odsotnost spermijev v semenski tekočini, potem obstaja še možnost z biopsijo testisov priti bodisi do spermijev, ki se nahajajo pred "oviro", ki morda preprečuje, da bi prišli do semenske tekočine. Če gre za moteno "proizvodnjo" spermijev, je možno oploditi jajčece izven telesa ženske tudi z "nepopolnoma zrelo moško spolno celico". Seveda je za to potreben zelo specifičen postopek, ki ga izvajajo le specijalizirani centri, med drugim v Ljubljani in Mariboru, za Postojno pa nisem prepričan. V primeru, da gre slučajno za popolno odsotnost tvorbe spolnih celic pri možu žal ostane samo še donorska inseminacja s "tujim semenom dajalca" oziroma posvojitev. V primeru popolne odsotnosti spermijev v semenski tekočini z odsotno "tvorbo" semenčec, bi bil priporočljiv tudi pregled kromosomske strukture pri možu (kariotip), ker so nekatere nepravilnosti lahko vzrok za tako stanje ob sicer popolnoma normalnem "zdravju".
Default avatar

Tjaša

Hvala za hitri odgovor.

Seveda pa so se porodila vprašanja, ki vam jih zdaj zastavljem.
1. Ali bi potemtakem mož "moral" še enkrat na spermiogram?
2. Kaj bi lahko pokazal pregled kromosomske strukture pri možu in ali se da potem ugotovljeno tudi pozdraviti na kakšen način?
3. Kakšen je nadaljnji postopek "zdravljenja"? Ali dobi mož napotnico pri svojem osebnem zdravniku ali jo moram dobiti sama pri svoji ginekologinji?

Hvala in lep dan želim.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Draga Tjaša,

Vsak slab spermiogram je potrebno ponoviti. Velja pravilo! Enkrat ni nobenkrat! Torej po preteku 3 mesecev od prvega pregleda semena ga je potrebno ponoviti. Šele ponovljen izvid res potrjuje diagnozo "azoospermijo" in izključuje slučajnost izvida. Napotnico za ponovni pregled se dobi pri osebnem zdravniku, tako kot prvič oziroma ni potrebna, če jeprvič pisalo na njej, da velja več mesecev ali celo eno leto.
Kromosomsko gre pri moškem z azoospermijo lahko za odvečne kromosome X, npr. 47 XXY ali 48XXXY ali kaj podobnega, kar lahko povzroči izolirano azoospermijo ob popolnoma normalnem zdravju in inteligenci. Seveda je prej potrebno in smiselno izključiti druge vzroke, kot so "anatomske ovire", poškodbe moških spolovil ipd.
Default avatar

Tjaša

Stanje obveščenosti se nama hitro izboljšuje, seveda gre zahvala za to vam.

Imam pa še vprašanje.
In sicer: ali je sploh možno, da pri enem pregledu ni spermijev pri naslednjem pa se pojavijo?

In še to: kaj potegne za sabo, če bi imel mož odvečne kromosome X. Ali se tudi to lahko zdravi?
Default avatar

Stanko Pušenjak

Draga Tjaša,

Na prvo vprašanje je odgovor sicer : zelo redko a dovolj pogosto, da se na en izvid ne smemo zanesti!
Na drugo vprašanje pa je odgovor :žal kromosomskih napak ne moremo zdraviti, kromosomsko strukturo z enako napako imamo namreč praviloma od oploditve naprej v vseh celicah, ki nastanejo iz "prve oplojene celice z napako". Obstajajo izjeme, ki pa jih raje ne omenjam, ker so preveč zapletene. Naj omenim samo pojav "mozaicizem" za tiste, ki so doma v biologiji vedo za kaj gre. Dva X pri moškem sicer nista usodna vendar v gonadah lahko povzročijo odsotno spermiogenezo. Narava pač večini napakam na dednem materialu ne dovoljuje nadaljevanja te napake na potomcih, včasih pa kljub temu prizanese posamezniku in ga ne "kaznuje z boleznijo ali mentalnimi motnjami oziroma zaostalostjo". Tako je vsaj večinoma pri odvečnih kromosomih X.

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak