Forum.Over.Net

Starševski čvek

razdedinjenje - pravniki pomoč

Default avatar

meglenka

Zadeva je taka, da zaradi bratovega načina življenja (zadolževanje) ga želi oče zaščititi pred samim seboj. Zmenili smo se, da napiše oporoko v kateri vse zapušča mami (sedaj je vse pisano na očeta). Seveda je problem, ker nama z bratom vseeno pripada nujni delež. Kolikor razumem je edini način, da ga oče v oporoki razdedini. Je huda zapravljivost in prezadolženost zadosten razlog za razdedinjenje? Njegov delež naj bi nato prirastel k njegovim potomcem, ki pa jih (še) nima oz. vprašanje, če jih bo kdaj imel. Če teh potomcev ni, kako je z razdedinjenjem?

Njemu bi omogočili dosmrtno osebno služnost stanovanja. Naša primarna skrb je, da ne bi šlo očetovo premoženje za poplačilo njegovih dolgov in seveda želimo tudi nekako zaščititi njegove potencialne otroke, da bodo imeli vsaj streho nad glavo.

Če je kaka pametna rešitev, kako to urediti, se lepo zahvaljujem za nasvet.
Default avatar

wtf

Moje mnenje, je da je mora za razdedinjenje obstajati res utemeljen razlog, kar pa zapravljivost ni, razen če bi bil s strani izvedenca potrjen odvisnik od npr. iger na srečo.

Predlagam vam, da mu oče z oporoko nakloni nujni delež v konkretnih in po možnostih neuporabnih stvareh, predmetov, zemljišč, ki jih bo težko prodal in zapravil.
Default avatar

megaboy

Premislite tudi o možnosti izročilne pogodbe , darila oz prodaji mami.
Kaj pa po mami on ne bo dedoval?
Default avatar

meglenka

Ja, tudi za mamo bomo mogli kaj pogruntat, to je sedaj začasna rešitev. Vse kar je ustvarjenega sta naredila mama in oče in se mi zdi prav, da po njem deduje vse ona.
Default avatar

vsi po vrsti

Tako nenavadno je brati, kdo bo po kom kaj podedoval. Kaj to se vi dogovorite, kdo bo prvi umrl in kdo bojo njegovi dediči? Pri vas konkretno bo oče umrl prvi, zato je treba porihtat po tej strani, mamo bomo pa kasneje. Kaj pa, če se vrstni red obrne?
Default avatar

meglenka

Preberi, prosim, moj prvi post. Vse je napisano na očeta. Če bi mama umrla prej, po njej ne bi bilo kaj dedovati.
Default avatar

Queen

Razlogi zaradi katerih lahko razdediniš nujnega dediča so:
1. če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;

2. če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;

3. če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju (<- ta pogoj mora biti izpolnjen tudi ob smrti zapustnika).

Drug institut, ki ni razdedinjenje in o katerem ti govoriš, pa je odvzem nujnega deleža v korist potomcev (45. člen ZD):

Če je potomec ali posvojenec, ki ima pravico do nujnega deleža, prezadolžen ali zapravljivec, mu lahko oporočitelj v celoti ali deloma vzame njegov nujni delež v korist njegovih potomcev. Tak odvzem ostane veljaven le tedaj, če ima tisti, ki mu je vzet nujni delež, ob uvedbi dedovanja mladoletnega otroka ali mladoletnega vnuka od prej umrlega otroka ali če ima polnoletnega otroka ali polnoletnega vnuka od prej umrlega otroka, ki je pridobitno nesposoben.
Default avatar

leelee_

To ni res, če sta ustvarila premoženje skupaj, je polovica mamina, tudi če je pisana na očeta, in se po njej lahko tudi deduje.

Mislim, če boste vsi dediči soglasni, da mama ni imela premoženja, se sodišče v to najverjetneje ne bo vtikalo. Ampak, a si prepričana, da se brat tako odločno strinja s tem, da ne bi nič dedoval?
Default avatar

His_Majesty

meglenka je napisal/a:
Prvo kot prvo, to ne drži. Vse kar sta ustvarila tvoj oče in mama v času zakonske zveze oz. izvenzakonske skupnosti se šteje kot skupno premoženje. To, da je oče v zemljiški knjigi naveden kot edini lastnik nepremičnin ničesar ne spremeni.

Sicer pa ti svetujem, da poiščeš pomoč pri kakšnem pravniku ali odvetniku, ne pa na forumu (ni zastonj, je pa vsaj koristno in zanesljivo).
Default avatar

brklc

meglenka je napisal/a:
po moje je rešitev edino ta, da nehate igrati, tako on ne bo več mogel plesati.

Problem je v obnašanju vas treh, njegovo obnašanje pa le posledica.

Ko bo če bo, lastnik naredil red pri bajti, in "neposlušnjega "sina odslovil, se bo ta "čudežno", prej kot v enem letu konkretno spremenil.
Če bi ti zapustil varno zavetje odnosov iz izvorne družine, in postal Moški z veliko začetnico, ter te stvari posledično sploh nebi zanimale, bi se vzpostavil bolan trikotnik z tvojim bratom.
Če bi vidva oba z bratom postala Moška, in se brigala za svoj lajf, bi med mamo in očetom nastala velika napetost.

Zato tega lastnik ne bo naredil, ker bi s čim takim podrl odnosna razmerja mož- sin-žena, ki sicer odlično funkcionirajo, so pa v svoji osnovi bolana, saj temeljijo na osebnostni nesamostojnosti posameznih članov naveze.

Uvodna tvoja vprašanja pa doživljam, kot babja posla. A mama "hlače nosi"?