Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

mnenje

Default avatar

Laurita

Spoštovani,

mene pa zanima kaj menite o izključno presni prehrani? Je bolje npr. nekajmesečni post ali da popolnoma spremeniš prehranjevalne navade za vse življenje? Kako pa se obnese kaj kombinacija kuhane, pečene hrane in presne, npr. presne nekje 70%, ostalo 30?
Sorodne vsebine:
Default avatar

iva verbnik

Vsa živila v presni obliki ni mogoče uživati. Na primer stročnice surovih ne morete uživati razen če jih nakalite, kot zelene poganjke jih lahko.
Menim, da je razmerje, kot ste ga opisali povsem ustrezno, da večino sadja in zelenjave uživate presno. Predvidevam, da se nagibate k vegetarijanski ali veganski prehrani. V tem primeru lahko več hrane uživate presne (meso se običajno termično obdela).
Opisujete nekajmesečni post....če govoriva o pravem postu, to je pitje samo vode, potem bo nekaj mesecev zagotovo preveč :-), če govorite o postu s sokovi potem je ta sicer lahko daljši, vseeno menim, da je bolje pravilna prehrana stalno in "na dolgi rok", kot pogosto menjavanje ekstremov. To telo izčrpa.
Torej, pomlad, ki prihaja je primerna, da naredite očiščevalno dieto, s sokovi, samo z vodo...kar vam je ljubše in lažje, potem pa se držite uravnotežene prehrane, pestre in bogate s sadjem in zelenjavo.
Zadnji obrok užijte do 18 ure oziroma tako, da bo imelo telo čas da se regenerira preko noči (vsaj 12 ur brez hrane) in da ga ne obremenjujemo s prebavo.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]