Starševski čvek

Igra prestolov

Default avatar

Lilaa11

Malo za preganjanje dolgčasa. Verjamem, da je že kdo od vas prebral igro prestolov oz. gledal serijo. Pa dajmo odpret temo, kjer se bo malo govorilo o tem. Jaz sem prebrala samo 1. del, danes pa letim v knjižnico po novega, za čez vikend. Serija mi ni tako všeč. Moj najljubši ženski lik sta Arya in Catelyn, od moških pa Robb in Jon. Knjiga je napisana res odlično, čisto nič ni skritega, piše tudi v "tabu" temah in temah, ki se jih večina pisateljev raje izogiba - umori, smrti glavnih junakov, posilstva, seks (tudi med sorodniki). Na začetku te pretrese, ko izveš, da so junaki, ko se začnejo poročati, ko prvič ubijajo še otroci, princesa Daenerys je celo noseča pri 14. Pač res neusmiljena knjiga in ko jo začneš brati prideš v nek nov svet, ki ni pravljica kot Harry Potter ali Gospodar prstanov (dve zame do zdaj najboljši knjigi) ampak pravo življenje v groznem, krutem svetu, kjer gre ljudem samo za oblast.
No tako sem to knjigo doživela jaz. Vaše mnenje?
Default avatar

Deteljica

Jaz sem prebrala vse knjige in nestrpno čakam nadaljevanje :) Meni pa je všeč tudi serija in tudi to nestrpno čakam na nadaljevanje. Meni je super branje in gledanje, ker imam tako zvrst rada. Verjamem, pa da ni za vse. Edino, kar mi je malo moteče je to, da je toliko likov, da sem sproti pozabljala kam kdo paše. Še sploh po kaki daljši pavzi si spet na začetku :)
Default avatar

prisiljenavprijavo

Prebrala sem vse dele, odgledala nadaljevanko in mi je všeč. Moti me le, da je nadaljevanka tako kratka. Pisatelj se je res potrudil zaplesti zgodbo, preplesti vse junake in ni čudno da traja kar precej let od knjige do knjige, ampak se splača počakat :)
Default avatar

Kaja1313

Koliko si pa ti stara? Prav veliko verjetno ne, če do sedaj še nisi brala knjig, ki opisujejo tako oziroma podobno tematiko (umore, seks, poroke med sorodniki). Pa tudi, samo bežno poznavanje zgodovine (tiste prave) ti pove, da tako je pač bilo (poroke otrok, nosečnost pri 14, pri 20 so bile itak že starke).

Saj vem, tole je en tak zatežen odgovor, ampak včasih me res preseneti, kako malo ljudje vedo, brez zamere.

Drugače je pa knjiga zakon, serija pa tudi, vsega tako ali tako ne morejo zajeti v njej, so pa kar blizu. Če bi hoteli vse, bi bila vsaka sezona iz 100 delov.)))

P.S. Sicer pa, saj gre tudi danes večini ljudi samo za oblast :(((
Default avatar

Lilaa11

Ja se strinjam Deteljica. Prav zaradi množice likov bom prebrala vse knjige zdaj, ko sem začela. Enkrat sem že prebrala 1. del, potem sem nehala in zdaj spet pa se bom potrudila nadaljevati. Komaj čakam da grem v knjižnico!
prisiljenavprijavo ja nadaljevanka je res kratka in mene preprosto ne potegne. Ampak knjige so res mojstrsko napisane.
Kaja1313 - ja nisem ravno stara, ampak tako mlada pa spet ne. In priznati moram, da sem večino svojega življenja do zdaj preživela ob prebiranju sodobnejših kriminalk, Agathe Christie in ker delam z otroci bolj otroških knjig. Gospodar prstanov in Harry Potter sta bili moji prvi malo bolj domišljijski knjigi. In knjige kot je Igra prestolov so zame nekaj novega. Seveda poznam zgodovino in poročanje pri najstniških letih ampak pretrese to ko zdaj pomisliš na to. Mislim saj vse te stvari poznam ampak v Igri prestolov so opisane tako hladno in surovo, da te čisto sesuje. Vsaj meni se zdi tako.
Default avatar

Kaja1313

Ja, Martin pač ni Victoria Holt.)))). Meni je pa ravno to všeč, ostro, grobo, nič olepševanja, kri teče v potokih, glavni junaki umirajo, tam eni levi pa preživijo:)))) in kar naenkrat postanejo glavni.

Se mi pa zdi, da so v nadaljevanki kar dobro zadeli z glavnimi junaki, sploh "ta mau" Lannister (Peter Dinklage) je fenomenalen....
Default avatar

Queen

GoT je zakon, do knjige si sicer še nisem prišla, ampak že nestrpno pričakujem novo sezono! Od ženskih likov mi je bla ful všeč Ygritte, taka strastna direktna rdečelaska, ki se boleče zaljubi v enga pussya. You know nothing, Jon Snow! Pa Shae, sploh njen naglas je božanski!
Od moških pa moram priznat - bolan um Joffreya je noro dobro odigran. V nasprotju s Stannisom, ki mi ni všeč niti kot lik niti kot igralec.

Mislim, da mi je GoT postavil tako visoke standarde, da bom potem težko našla kako dobro serijo, ki bi me res zadovoljila.
Default avatar

Lilaa11

Kaja1313 je napisal/a:
Ja tudi mene je to prepričalo pri knjigi. Se počasi še navajam, da je Martin kakšne 5 stopničk višje od pisateljev, ki sem jih bila vajena do sedaj :)

Mimogrede bi mi kdo povedal katera knjiga (kateri del) mu je bila do sedaj najboljša od GoT :)?
Default avatar

scipion

Knjiga je odlična, serija pa bolj tako-tako. V knjigi so točno definirane vse hetero in homo zveze in veš, kaj ima kdo z nekom. V seriji pa si niso upali tako nazorno tega prikazati, kar malo zamegli zgodbo, ta ni čisto jasna.