Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

mokrenje postelje

Default avatar
Spoštovani.

Mama že en mesec jemlje zdravila yasnal 5m, zaradi demence, ki jo je ugotovil psihiater. Ker sem želela še mnenje nevrologa, sva bili včeraj še tam na pregledu.
Postavljena je bila diagnoza alzhaimerjeva demenca. Zdravnica je rekla, da ta bolezen napreduje počasi in da bo mama še lahko živela sama. Dodala je še to, da če bo "pregurala" do nasledenje zime, da bo dobro. Ne vem kaj je mislila s tem?
Stara je 80 let. Včeraj sem ugotovila, da ji ponoči uhaja urin (imela je mokre hlače od pižame). Čez dan teh problemov nima, hodi normalno na wc. Mama ima te težave že dlje časa (tako je rekla), pravi, da ji uide včasih, ko bolj trdno spi. Težave z nočnim mokrenjem so bile ugotovljene že pred postavljeno diagnozo. Ali zdravila še lahko jemlje? Kaj lahko naredimo? Se mokrenje lahko odpravi? Obstajajo kakšna zdravila? V čem je problem močenja?

Hvala.
Default avatar
Spoštovani!

Prihodnost težko napoveduejmo, če pa je nekdo v slabi koži, svojcem dajemo kratke roke upanja, da jih kakšna bolezen ne preseneti preveč.

Zdravila naj jemlje naprej, zdravnica pa naj ji pedpiše hlačne predoge, če gre za par kapljic, ali plenice, če ji uide več urina. Tako pač pride.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Ni samo par kapljic, je kar več. A pozdravit se pa ne da? Skrbi me, da ne bi postala nepokretna. A plenice so na recept (se pravi ne bo nič plačala)?
Hvala.
Default avatar
Kaj ste mislili s temi besedami: "če pa je nekdo v slabi koži, svojcem dajemo kratke roke upanja, da jih kakšna bolezen ne preseneti preveč."
Mama ni tako "švoh" ko se zdi. Jaz sem bolj skeptična, če bodo ta zdravila prava zanjo. Res je, da ima probleme s kratkoročnim spominom, ravno za umret pa še ni.
Pri psihiatru je na kpss testu dosegla 25 točk od 30, pri nevrologu pa 18/30 (čeprav ne vem od kje, odgovarjala je zelo dobro), pred tema obema pa pri osebni zdravnici 15/30.
Ne vem no, zaenkrat je še čist prisebna. je pa vsak človek drugačen. Sem slišala, da en gospod jemlje ta zdravila že 4 leta in se mu je stanje zelo popravilo. Prosim za mnenje. Hvala.
Default avatar
Spoštovani!

Imeli ste jo pri treh zdravnikih, ki so na objektivnem tesu namerili različne stopnje demence, jaz pa nja na podlagi treh povedi napovedujem usodo. To ne bo šlo.

Če ji uhaja voda, so medicinska pomoč plenice.

Zdravila proti demenci so relativn uspešna, različno tudi pri različnih ljudeh.

Marsikateri dmenetni bolnik postane tudi nepokreten, ni pa nujno. Vse je odvsino, kater pdoročja možganov so bolj prizadeta.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Saj to je zanimivo, da je bila ocena pri vsakem drugačna. Pa vsi ste zdravniki, pa tako različna mnenja. Komu sedaj verjeti?
Nekaj ur pred spanjem sedaj ne pije več, tako da ni več mokra. Včasih se mi dozdeva, da vam je čisto vseeno za soljudi.
Default avatar
Spoštovani!

Tako je pač takrat odgovarjala na tistih 30 vprašanj. Meter za merjenje demence ni tako precizen, kot je meter za merjenje dolžine. Saj tudi doma ni vsako uro enaka.

Kar se tiče uhajanja urina, pa bi bil problem predvsem, če zaradi demence in nedojemanja problema ne bi hotela nositi plenic, ali bi si jih strgala.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj